Menü

5kérdés – Schäffer Zsuzsa

21 • 07 • 17Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Schäffer Zsuzsa fotográfust kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Elsősorban Eugène Atget, aztán Brassaï, Edward Weston, Jeanloup Sieff.
Az itthoni kortársak közül Korniss Péter homogén repertoárja lenyűgöző.

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

Vannak nagyszerű fotókból képeskönyvek: Atget:Old Paris; Bernd und Hilla Becher: Hochöfen; és vannak fotókból alkotott önálló könyvművek: Herb Ritts: Work; Albert Watson: Mad Dog; Josef Koudelka: Chaos.
Szeretem a könyveket és szeretem a képeket eredetiben megnézni. Bernd és Hilla Becher képeit eredetiben láthattam egy, a Műcsarnokban megrendezett kiállításon, majd később a Velencei Biennálén is.

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

1989 márciusában a Váci utcai Fotóművészeti Galériában.
A nyolcvanas években, férjemmel megalakítottuk a PONTFOTO Bt.-t, így kereskedelmi alapon kibérelhettük a termet, a 10 éve halmozódó fotográfiáim bemutatására. Semmilyen fotós múltam, kötődésem nem volt, a Képzőművészeti Főiskola után festőből lettem fotográfus.
A galéria művészeti vezetője Gera Mihály, rajta kívül az engedélyező zsűri másik két tagja, Tímár Péter és Kincses Károly volt.
Gera Mihállyal később nagyon jó szakmai kapcsolatom lett. Sokat köszönhetek neki, ösztökélésére csináltam könyveket, és az ő segítségével állíthattam ki a Mai Manó Ház két szép termében 2002 májusában 40 darab 50x60 cm-es, fekete-fehér filmre nagyított diapozitív portrét, (miközben a Ház többi részén felújítási munka folyt).

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Egyértelműen analóg. Az anyag szerepe számomra elengedhetetlen a képalkotásban. Van viszont egy átjárás a digitális világba: a negatívjaimat évek óta szkennelem, és digitális printet készítek róluk. Érdekes egymás mellett látni a 30 évvel ezelőtti kiváló Forte papírokra készült vegyszeres nagyításokat és az általam digitalizált és nyomtatott képeket. A digitális világ itt barátságosan kapcsolódik az én analóg alapállásomhoz.

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

Mostanában kevesebb új felvételt készítek, viszont a szinte nyomasztóan sok exponált film arra késztet, hogy rendszerezzek. Ebben a folyamatban történt, hogy visszatértem egyik állandó témát nyújtó helyszínemre; a Tabánba.
A járvány idején néhány új felvételt csináltam az idilli fények járta domboldalon.
Mivel mindig teleobjektívet használok, gyakran jönnek elő érdekes részletek a nagyításkor. A nagyító alatt nézegetve a filmet, döbbenetes – Antonionit idéző –élmény ért, amikor a szelíd tájképen elolvastam a pad támlájára írt üzenetet.

0103

Fotó: Schäffer Zsuzsa: Tabán, 2020