Címke: mesterséges intelligencia

Az AI másfél év alatt készített annyi képet, mint a fotográfusok az első 150 év alatt

A fényképezést ma már szinte bárki gyakorolhatja, aki kedvet érez hozzá. Emlékeket gyártunk minden nap és ezzel mindannyian aktívan formáljuk a fényképezés jelenét és jövőjét. Az Everypixel Journal által készített tanulmány szerint másfél év alatt 15 milliárd mesterséges intelligenciával készült kép született, miközben a fotográfusoknak 150 év kellett ahhoz, hogy ugyanennyi fényképet alkossanak.

Tovább

„A történet teljes egészében igaz, mert elejétől végig én találtam ki” – ln Memoriam D Uedd Udd – Mesterséges Archívum (2022–2023)

Munkám során egy bolhapiacon talált, eleinte ismeretlen fényképalbumot dolgoztam fel. Mint kiderült, a képanyag nem egy egyszerű családi fotóalbum, mindinkább egy fiatalon, a II. világháborúban elhunyt férj számára összeállított emlékkönyv. Az album főszereplője és családi háttere hosszas, a bolhapiacos árusnál kezdődő kutatómunkát megelőzően bukkant a felszínre. Az emlékalbum egy D Uedd Udd nevű férfi számára készült, az összeállítója pedig a 2006-ban elhunyt későbbi özvegye, illetve a vásári árus egy távoli rokona, Dorirs Aiusy volt.

Magyar fotográfusok is szerepelnek a ChatGPT minden idők legjobb fotográfusait bemutató 20-as listáján

A program tudása a 2021 előtt tanult dolgokra korlátozódik, és egyes válaszai elavultak lehetnek. Nehéz belőle konkrét véleményt kicsikarni, így a „Ki a legjobb…” típusú kérdésekre is sokszor egymásnak ellentmondó válaszok érkezhetnek. Ennek ellenére nemrég a Reddit Leica subjában megjelent egy hír, hogy a ChatGPT összeállította minden idők 20 legjobb fotográfusának, a 20 legjobb street fotográfusnak, valamint a 20 legjobb, Leicával dolgozó alkotóinak listáját.

Az AI és a tájkép – Válogatás Zagyvai Sári Aitotípia című kiállításának anyagából

Egy mesterséges intelligencia program segítségével, az interneten fellelhető fényképekből generált az alkotó tájképeket, amelyek különböző természeti elemek szintézisei. Ezek a tájak az interneten fellelhető tengerek, hegyek és sivatagok képeire építenek vizuálisan, és azok uniformizált látványából állnak össze.

Nevezhető fényképnek a mesterséges intelligencia által létrehozott kép?

A mesterséges intelligencia a fotográfia terében már egy ideje jelen van, még év elején egy ilyen kép nyert egy kisebb ausztráliai pályázaton, ám a szélesebb közönség csak akkor figyelt fel a jelenségre, amikor a Sony World Photography Awards egyik kiemelt díját egy mesterséges intelligenciával létrehozott képért ítélték oda. Ez kellett ahhoz, hogy a téma előtérbe kerülhessen.