Címke: mesterséges intelligencia

Ki készítette ezeket a képeket? Promptográfus vagy fotográfus?

Olyan képeket mutatunk, melyeket vagy fotográfusok készítettek analóg vagy digitális kamerával vagy promptográfusok hozták létre kulcsszavaikkal az AI segítségével. De vajon melyik melyik? Az, hogy egy alkotás fotográfus vagy promptográfus munkája-e, az adott képre kattintva derül ki.  

Tovább

Csipkerózsika álma – Carlijn Jacobs képei Amszterdamban láthatók

2023 októberében debütált a nemzetközileg elismert divatfotográfus, Carlijn Jacobs első önálló kiállításával a Foam 3h projekt terében. A Sleeping Beauty az elmúlt évek kiállításainak sorát követi, amelyeken a Foam olyan nemzetközi divatfotográfusokat mutat be, akik új és sajátos szemléletükkel formálják a divatfotózásról alkotott elképzeléseket.

A kódolt előítéletesség demokratizálódása? – A mesterséges intelligencia társadalmi-etikai vonzatai a vizuális képalkotásban

Írásomban a képalkotás és vizuális ábrázolás szélesebb kontextusában vizsgálom a témát illetően a leggyakrabban felmerülő dilemmákat, egyfajta kezdeti betekintőként, mely kérdéseket fogalmaz meg, nézőpontokat villant fel, amik természetesen a fotóalkotás területére is erősen kihatnak. Ezeket érintve mi is beszámoltunk Boris Eldagsen 2023-as díjnyertes AI által generált képéről felmerülő kérdésekről, vitás pontokról, így az eset kitűnő illusztrációnak is tekinthető.

Mit nézzünk decemberben? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

Decemberben sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja remek tárlatokkal a látogatóit. Mesterséges intelligencia egy izgalmas fotóprojektben, fiatal fotóművészek összjátéka, Budapest aranykora és a képek politikája. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Vízjellel kell ellátni az AI által generált képeket? – Elkezdődött a promptográfusok szabályozása

Október 30-án jelent meg a hír, hogy a Fehér Ház rendeletben fogja szabályozni a mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségeit. A rendelet tíz fontos témát jár körbe, melyek közül az egyik a képalkotás területén érezteti majd hatását. A tervezet szerint elsőként a világon az USÁ-ban kötelezővé teszik, hogy az MI által generált tartalmakat a promptográfusok vízjellel lássák el.

„Hé, ez nem az én új munkám” – Cindy Sherman és az AI

Nem Sherman az első művész, aki ennyire felfokozott érzelmekkel találkozik az emberi és a mesterséges intelligencia által támogatott művészet közötti különbségtétel kapcsán, azonban rajongói mégis felháborodtak, és úgy tűnt, hogy Sherman ezzel egy határvonalat lépett át.

Újabb mérföldkő az AI által generált képek történetében – Fotópályázatot írtak ki a promptológusoknak

A Ballarat International Foto Biennale újabb követ dobott a tavasz óta amúgy is hullámzó állóvízbe. A közel két évtizede működő neves ausztrál fotófesztivál kiírta az általuk a világ első AI díjaként aposztrofált fotográfiai megmérettetését. A Prompted Peculiar nevű verseny azóta lezajlott, a kétezer ausztrál dollárt érő fődíjat egy polipot ölelgető testvérpár ábrázolásáért kapta készítője, a svéd Annika Nordenskiöld.

Chat GPT vs. Henri Cartier Bresson – Interjú a közel húsz évvel ezelőtt elhunyt fotográfussal

Az AI fényképezés területén elért fejlődése további érdekes kérdéseket vethet fel e művészeti forma lényegével és jövőjével kapcsolatban. A Feature Shoot oldalán egy újabb – akár vitákat is kiváltó – szeletét mutatták meg az AI sokszínű felhasználási módjának: interjút készítettek a 2004-ben elhunyt Henri Cartier-Bressonnal.

Az AI másfél év alatt készített annyi képet, mint a fotográfusok az első 150 év alatt

A fényképezést ma már szinte bárki gyakorolhatja, aki kedvet érez hozzá. Emlékeket gyártunk minden nap és ezzel mindannyian aktívan formáljuk a fényképezés jelenét és jövőjét. Az Everypixel Journal által készített tanulmány szerint másfél év alatt 15 milliárd mesterséges intelligenciával készült kép született, miközben a fotográfusoknak 150 év kellett ahhoz, hogy ugyanennyi fényképet alkossanak.

Tovább

„A történet teljes egészében igaz, mert elejétől végig én találtam ki” – ln Memoriam D Uedd Udd – Mesterséges Archívum (2022–2023)

Munkám során egy bolhapiacon talált, eleinte ismeretlen fényképalbumot dolgoztam fel. Mint kiderült, a képanyag nem egy egyszerű családi fotóalbum, mindinkább egy fiatalon, a II. világháborúban elhunyt férj számára összeállított emlékkönyv. Az album főszereplője és családi háttere hosszas, a bolhapiacos árusnál kezdődő kutatómunkát megelőzően bukkant a felszínre. Az emlékalbum egy D Uedd Udd nevű férfi számára készült, az összeállítója pedig a 2006-ban elhunyt későbbi özvegye, illetve a vásári árus egy távoli rokona, Dorirs Aiusy volt.

Magyar fotográfusok is szerepelnek a ChatGPT minden idők legjobb fotográfusait bemutató 20-as listáján

A program tudása a 2021 előtt tanult dolgokra korlátozódik, és egyes válaszai elavultak lehetnek. Nehéz belőle konkrét véleményt kicsikarni, így a „Ki a legjobb…” típusú kérdésekre is sokszor egymásnak ellentmondó válaszok érkezhetnek. Ennek ellenére nemrég a Reddit Leica subjában megjelent egy hír, hogy a ChatGPT összeállította minden idők 20 legjobb fotográfusának, a 20 legjobb street fotográfusnak, valamint a 20 legjobb, Leicával dolgozó alkotóinak listáját.

Az AI és a tájkép – Válogatás Zagyvai Sári Aitotípia című kiállításának anyagából

Egy mesterséges intelligencia program segítségével, az interneten fellelhető fényképekből generált az alkotó tájképeket, amelyek különböző természeti elemek szintézisei. Ezek a tájak az interneten fellelhető tengerek, hegyek és sivatagok képeire építenek vizuálisan, és azok uniformizált látványából állnak össze.

Nevezhető fényképnek a mesterséges intelligencia által létrehozott kép?

A mesterséges intelligencia a fotográfia terében már egy ideje jelen van, még év elején egy ilyen kép nyert egy kisebb ausztráliai pályázaton, ám a szélesebb közönség csak akkor figyelt fel a jelenségre, amikor a Sony World Photography Awards egyik kiemelt díját egy mesterséges intelligenciával létrehozott képért ítélték oda. Ez kellett ahhoz, hogy a téma előtérbe kerülhessen.