Galéria

Válogatás a 212 Photography Istanbul fesztivál kiállításainak képeiből

Törökország egyik legnagyobb fotográfiai eseményét, a 212 Photography Istanbul-t idén október 5-15. között rendezik meg. A fesztivál célja, hogy az egész várost bevonja a programokba, és hogy hozzájáruljon a művészet és a kultúra hagyományainak továbbadására. A fotográfiai fesztivál olyan változatos programokat ígér, amelyek a fotográfiát és számos más vizuális műfajt is bemutatnak.

Tovább

A bátorság került a középpontba a Helsinki Fotográfiai Fesztivál idei eseményén

A Helsinki Fotográfiai Fesztivál augusztus 4-én nyílt meg, és október 30-ig lesz látogatható. A fesztivált évente rendezik meg, immár hatodik éve. A fesztivál ideje alatt különleges kiállításokat lehet felfedezni Helsinki különböző közterein, és rangos kulturális intézményeiben egyaránt. Az eseményen olyan fényképeket és más vizuális alkotásokat mutatnak be, melyek korábban kiállításon még soha nem voltak láthatók Finnországban. Az idei fesztivál programját számos tárlatvezetés, szeminárium és workshop színesíti, de idén nagyobb teret kapnak a művészekkel folytatott beszélgetések is.

Magyar díjazottak az első Analog Sparks nemzetközi fotópályázaton

Az Analog Sparks nemzetközi fotópályázat egy magyar-amerikai fotóművészeti együttműködés eredménye. A pályázat ötletadója Kóti Réka fotográfus, az Analog Sparks Instagram közösség és az erre épülő fotópályázat és kiállítás-sorozat alapítója. Hossein Farmani, a New York-i Lucie Foundation vezetője és a nemzetközi House of Lucie Galériák alapítója az Analog Sparks pályázat lebonyolításában, és a kiállítások megvalósításában Kóti Réka társaként vállalt szerepet.

Indul a 11. UNSEEN – Válogatás a holland fotófesztivál kiállításainak képeiből

Az immár 11. alkalommal megrendezett UNSEEN szeptember 21. és 24. között várja a látogatókat az amszterdami Westergas ipari műemlék épületeiben. Az elsősorban gyűjtőknek és a szakmának szóló rendezvény során 72 kiállító galéria és 65 könyvkiadó képviseli majd művészeit. A fesztivál idei témája a természet és ember közötti kapcsolat. Az UNSEENről helyszíni beszámolóval is jelentkezünk, ebben a cikkünkben a fesztivál kiállításain látható képekből válogattunk.

Fényképek, amelyeket az álmok logikája irányít – Victor Burgin alkotásai a Jeu de Paume-ban

Victor Burgin – művész és teoretikus – fényképeit a konceptuális mélység, a pszichológiai reflexiók és a technikai kifinomultság jellemzi. Burgin a ’60-as években nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a konceptuális művészet kilépjen addigi szűkös teréből, és művészeti múzeumokban is bemutassanak ilyen alkotásokat. A művész jelentősége a mai napig is megmaradt, erre reflektál a párizsi Jeu de Paume-ban szervezett tárlat, amely 2023. október 10. és 2024. január 28. között lesz látogatható.

Minden fénykép önarckép – Abe Frajndlich, a kortárs fotó kaméleonja

A Fotografie Forum Frankfurt retrospektív kiállítással tiszteleg a német-amerikai fotográfus, Abe Frajndlich (1946–) több mint fél évszázadot felölelő munkássága előtt. A szeptember 17-éig látogatható Abe Frajndlich. Chameleon című tárlat mintegy százhatvan fotográfiája a kreativitás, az identitás, a remény és a szabadság fogalomköreit reprezentálja, melyek elválaszthatatlanok alkotójuk életrajzától.

Öt évtized képei a Városligetről – Benkő Imre kiállítása a Mai Manó Házban

Az idén 80 éves fotográfus a Városligetben fényképezett 50 alkotásával mutatja be Budapest 150 évének egy apró szeletét. Az 1969-ben elkezdett fotósorozat szinte minden évben bővült egy-egy alkotással. A tárlat egyik kiemelt érdekessége, hogy az alkotótól eddig kiállításon még nem láthattunk színes felvételeket. Ezek a felvételek a magyar kortárs fotótörténet ritka darabjai, és ebben az évben kapcsolódnak a 150 éves Budapest történetéhez is.

Válogatás a Minimalist Photography Awards 2023 díjnyertes képeiből

A nagy presztízsű Black and White Minimalism Magazine alapító főszerkesztője, Milad Safabakhsh által életre hívott Minimalist Photography Awards olyan jelentős szakmai versennyé nőtte ki magát az elmúlt években, melynek elsődlegesen célja, hogy világszerte platformot biztosítson a minimalista szemlélettel alkotó fotográfusok számára. A megmérettetés mindenkori lebonyolítását és szakmai hátterét a nyomtatásban is megjelenő magazin biztosítja, a nyertesek munkáit online felületeken és egy reprezentatív megjelenésű évkönyvben egyaránt publikálják a szervezők.

Tovább

„Minél gyorsabban élünk, annál kevesebb érzelem marad a világban” – Stanko Abadžić képei Budapestről

„Minél gyorsabban élünk, annál kevesebb érzelem marad a világban. Ez lehet az oka annak, hogy a fényképeim nem tűnnek kortársnak, és hogy miért tekintek vissza arra az időre, amikor az emberek még közelebb álltak egymáshoz. Minél lassabban élünk, annál mélyebben érezzük a körülöttünk lévő világot. Ez az én általános filozófiám.”

„Engem jobban érdekel, hogy jó legyek, mint hogy híres legyek.” – Annie Leibovitz utazókiállítás indul az USÁ-ban

A Crystal Bridges Museum of American Art szervezésében szeptembertől látható Annie Leibovitz at Work című tárlat az elmúlt egy évtizedben a művész első jelentős múzeumi kiállítása, amely új és ritkán látható fényképeket is tartalmaz Leibovitz legendás, immár fél évszázados pályafutása során készült munkáiból. Az utazókiállítás a Crystal Bridgesben mutatkozik be elsőként, mielőtt négy városból álló körútra – Charlotte, Sacramento, Nashville és Wichita – indul az USÁ-ban.

„A történet teljes egészében igaz, mert elejétől végig én találtam ki” – ln Memoriam D Uedd Udd – Mesterséges Archívum (2022–2023)

Munkám során egy bolhapiacon talált, eleinte ismeretlen fényképalbumot dolgoztam fel. Mint kiderült, a képanyag nem egy egyszerű családi fotóalbum, mindinkább egy fiatalon, a II. világháborúban elhunyt férj számára összeállított emlékkönyv. Az album főszereplője és családi háttere hosszas, a bolhapiacos árusnál kezdődő kutatómunkát megelőzően bukkant a felszínre. Az emlékalbum egy D Uedd Udd nevű férfi számára készült, az összeállítója pedig a 2006-ban elhunyt későbbi özvegye, illetve a vásári árus egy távoli rokona, Dorirs Aiusy volt.

Chronorama – A 20. század ikonikus fotókincsei a Condé Nast archívumából

Egy minden szempontból epikus fotókiállítás látogatható jövő év januárjáig a velencei Palazzo Grassiban. A Chronorama: Photography Treasures of the 20th Century címen nyílt tárlat az amerikai Condé Nast médiavállalat fotóarchívumának azon emblematikus, vagy a nagyközönség számára eddig ismeretlen felvételeiből válogat, amelyek nemrég kerültek a Pinault Collection tulajdonába.

Történetek, emberek, természet és látkép egy helyen – a Critics’ Choice Award 2023-as győztesei

A LensCulture bejelentette a Critics’ Choice Awards 2023-as díjazottjait. Ez a fotópályázat nem hasonlítható más díjakhoz, mivel nincs korosztályi megkötés, és együtt versenyezhetnek a profi és az amatőr művészek is. Ezenfelül a versenyen nincsenek előre megadott témák, vagy tematikák, ahogyan nincsenek műfaji korlátozások sem. Az egyéni díjak odaítélésére felkért zsűri tagjai idén 48 fotográfiai projektet díjaztak.

Zoltai András: Blue Memoir (2022–)

A Blue Memoir című fotósorozatomban az ember és a víz közötti törékeny kapcsolatot vizsgálom, hogy hogyan viszonyulunk Magyarországon a vízhez és annak elszigeteltségéhez fizikai, társadalmi és spirituális szinten. A vízzel való kapcsolatunkat természetesnek vesszük, de vajon mennyire vagyunk kiszolgáltatottak a körülöttünk zajló változásoknak?