Galéria

Magyarország fáinak titkos meséi – Fotókiállítás a Folly Arborétumban

Európa egyik legnagyobb hársfája, a zsennyei „ezeréves tölgy” és az ötvöskónyi famatuzsálem, amelyet a legenda szerint Koppány vezér ültetett, és amely alatt IV. Béla is megpihent. Ezeket a különleges fákat is megismerhetik az érdeklődők a badacsonyörsi Folly Arborétumban az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállításon.

Tovább

A fekete-fehér fotográfia ereje – válogatás az Exposure One Awards díjnyertes képeiből

Az Exposure One Awards ismertette idén életre hívott pályázata, a fekete-fehér fotográfia tradícióit és kortárs innovációit egyaránt előtérbe helyező One Shot Photo Contest 2024 nyerteseinek listáját. A számos műfaji területen professzionális és nem professzionális kategóriákban egyaránt meghirdetett díjra több mint ötven országból érkeztek pályamunkák. A nyertesek az akár 4000 dollár feletti pénzdíjakon túl nemzetközi sajtónyilvánosságot, személyre szabott weboldalakat, valamint online kiállítási lehetőséget kapnak a pályázat szervezőitől.

Kapcsolatteremtés, identitás, otthon – Maria Siorba és Száraz Katalin kiállítása a Foton Galériában

Maria Siorba és Száraz Katalin munkái a kapcsolatteremtés, az identitás és az otthon fogalmaival foglalkoznak. A két fotóművész 2017-ben találkozott Párizsban és azóta is mély barátság fűzi össze őket. Ez a kötelék, valamint felvetéseik és vizsgálódásuk párhuzamos pályája vezetett a Foton Galériában látható kiállítás létrejöttéhez.

A szabadság levegője: válogatás a Fotofestiwal Łódź 2024 kiállításainak képeiből

Tíz napon át, június 13 és 23 között tartanak Kelet-Közép-Európa egyik vezető nemzetközi fotográfiai rendezvénye, a Fotofestiwal 2024 – International Festival of Photography in Łódź programjai. A lengyelországi Łodz városa immár huszonharmadik alkalommal ad otthont a fotográfia jelenét és jövőjét, valamint a társadalmi felelősségvállalás és a történelmi emlékezet fontosságát mindenkor előtérbe helyező rendezvénynek. Az idei fesztivál a szabaddá válás témakörét járja körül; a kiállítók között Puklus Péter személyében magyar alkotót is találunk.

Válogatás a photo basel 2024 művészeti vásár kiállításainak képeiből

A photo basel Svájc egyetlen, fotóalapú művészetnek szentelt nemzetközi vásárát idén 9. alkalommal rendezik meg. A photo basel a világ minden tájáról érkező galériákat hoz össze, hogy olyan integratív és hibrid platformot teremtsen, amely összekapcsolja a művészeti világ legkülönbözőbb szereplőjét. A rendezvény ugyanakkor vásárként aktívan hozzájárul a művészeti párbeszédhez és a művészeti fotográfia szélesebb körű terjesztéséhez. A vásár mellett változatos kísérőprogramokkal és egy különleges díjjal is készülnek a szervezők a június 11. és 16. között tartandó eseményre.

18 fotó az Elton John fotógyűjteményét bemutató londoni kiállítás anyagából

Sir Elton John énekes, dalszerző és David Furnish filmrendező magángyűjteményéből nyílt nagyszabású kiállítás május 18-án Fragile Beauty: Photographs from the Sir Elton John and David Furnish Collection címmel a londoni Victoria and Albert Museumban. A közönség több mint háromszáz fotóból álló válogatást láthat mintegy száznegyven híres fotográfus munkái közül.

Félix Bonfils, a Közel-Kelet francia fotográfusa

Félix Adrien Bonfils (1831–1885) francia fotográfus és író már saját korában elismertségnek örvendhetett. Bonfils a Közel-Keleten tevékenykedett, családjával és munkatársaival Palesztinától Egyiptomig szinte minden országban készített felvételeket. Fotográfiákat értékesítő cégével meghatározó alakja lett a kereskedelmi fényképezésnek, felvételei a mai napig számos gyűjteményben megtalálhatóak, de a műtermében készült fényképei gyakran bukkannak fel aukciókon, idehaza is.

Man Ray kiállításával ünnepli a Photo Elysée a szürrealizmus születésének századik évfordulóját

Man Ray magángyűjteményekben fellelhető műveiből rendezték meg Svájc meghatározó fotográfiai központja, a lausanne-i Photo Elysée március végén megnyílt kiállítását. A Man Ray. Liberating Photography című augusztus 4-éig látogatható tárlat a két háború közötti párizsi évek alkotásainak bemutatásával a szürrealista mozgalom születésének századik évfordulóját is ünnepli.

A történelem vége után – Fotókon a brit munkásosztály jelene és közelmúltja

Nagy-Britannia legnagyobb művészeti központjában, a londoni Southbank Centerben működő Hayward Gallery tavasszal kilépett megszokott otthonából, hogy egy, a szigetországon végigvonuló vándorkiállítás keretében mutassa be az angol munkásosztály elmúlt három és fél évtizedének történetét, valamint jelenét. A markáns korképet felrajzoló After the End of History: British Working Class Photography 1989–2024 című tárlat a kortárs brit fotográfia alkotóinak munkáit vonultatja fel.

Tovább

27 fotó a 27. PHotoESPAÑA kiállításainak képeiből

Idén 27. alkalommal rendezik meg a PHotoESPAÑA nemzetközi fotográfiai fesztivált. Az idei rendezvény a Perpetuum mobile alcímet kapta, mivel az esemény középpontjában a fotográfia dinamizmusa, a mozgás és a társadalmi változások állnak. A 293 fotográfus és képzőművész a csoportos és egyéni kiállításokon ezeket a témákat vizsgálja fényképein, és más vizuális művészeti munkáin keresztül. A fesztivált május 10. és szeptember 29. között rendezik meg.

„A gondolat minősége rányomja a bélyegét egy képre” – Stephen Shore retrospektív kiállítása Párizsban

A banalitás megragadásának meghatározó fotográfusa, a hetvenes években kibontakozó színes fotográfia megkerülhetetlen alkotója, az amerikai Stephen Shore retrospektív kiállítása látható szeptember 15-ig a Fondation Henri Cartier-Bresson párizsi központjában. A Vehicular & Vernacular című tárlaton először láthatja az európai közönség Shore utóbbi években drónnal készült felvételeit.

Absztrakt tendenciák a kortárs magyar fotóművészetben – Válogatás a PRO FORMA kiállítás képeiből

Egyre több alkotót foglalkoztat a klasszikus képalkotástól való eltávolodás, valamint a valóság és absztrakció közötti határvonal mezsgyéjén való vizuális egyensúlyozás. A fotográfusok absztrakt festészeti hagyományokhoz kapcsolódó kérdésfelvetései jól mutatják a jelen generáció érzékenységét, egyszersmind kíváncsiságát a képzőművészeti előképek, hagyományok iránt, munkáikkal a képalkotás folyamatára helyezve a hangsúlyt.

24 fotó a Photo London 2024 kiállításainak képeiből

A Photo London már több éve nemcsak a brit, hanem a nemzetközi fotográfiai naptár fontos eseménye is. A négynapos fesztivál a fotográfia minden formájának és műfajának ünnepe, az eseményen egyszerre kap hangsúlyt a fényképezés múltja, jelene és jövője, így egyaránt megjelennek klasszikus alkotások és kortárs művek is. A Photo London május 16–19. között lesz látogatható a londoni Somerset House-ban.

Nosztalgikus, intenzív, önreflektív és avantgárd: fotótörténeti kiállítás nyílt Hongkong globális szerepre törekvő új múzeumi negyedében

A július 1-jéig nyitva tartó tárlaton több mint kétszázötven fotótörténeti jelentőségű fénykép látható a BnF gyűjteményéből, melyet az M+ fotókollekciójából válogatott harminc alkotás egészít ki. A rendezvény támogatója az 1884 óta a városban működő The Hong Kong Jockey Club, valamint annak jótékonysági szervezete, a Charities Trust.

Jacques Henri Lartigue és André Kertész legfontosabb fényképeiből nyílt kiállítás A step aside címen

A Toni Catany Nemzetközi Fotográfiai Központ nagyszabású kiállításon mutatja be a huszadik századi fotográfia két kiemelkedő alakját, a francia Jacques Henri Lartigue-t és a magyar származású André Kertészt. A két művész fotográfiái a Toni Catany gyűjteményben is megtalálhatók, ezekből mutat be az intézmény egy válogatást. A kiállítás a Consell de Mallorca támogatásával, illetve más művészeti intézmények, fotográfiai magazinok, és egy helyi egyetem összefogásával valósulhatott meg. A tárlat szeptember 29-ig látogatható Spanyolországban.