Galéria

Bäck Manci, az elfeledett szegedi fotográfusnő munkái a Magyar Fotográfiai Múzeum kiállításán láthatók

A Magyar Fotográfiai Múzeum kiállításán az elfeledett szegedi fotográfusnő, Bäck Manci munkáiból látható egy közel 50 képből álló válogatás, akinek nemeseljárásokkal készült festői fotográfiái közül kiemelkedőek a portré- és aktfotói, valamint a mozdulattanulmányai is jelentősek. Ennek ellenére művészete évtizedekre feledésbe merült, életművét csak a 2000-es években kezdték el kutatni és bemutatni.

Tovább

Válogatás a mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből című kiállítás képeiből

A Millennium Háza – Neo Kortárs Művészeti Tér mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből című kiállítása nem csupán a múzeum kollekciójának legféltettebb fotográfiáit mutatja be, hanem felhívja a figyelmet a fotó mint médium eszközigényére is, így a tárlaton fototechnikai eszközök, különleges fényképezőgépek is érzékeltetik a művészeti ág alkotáshoz szükséges készülékeinek sokszínűségét.

A kultúrák sokszínűsége – Ezek a képek a Sony World Photography Awards nemzeti díjazottjai

A World Photography Organisation által szervezett, nemzetközileg elismert Sony World Photography Awards a világ egyik legfontosabb fotográfiai versenye. Az immár 17. éve megrendezett esemény évről évre megmutatja a kortárs fotográfia legfrissebb irányait, a díjátadók pedig bemutatkozási lehetőséget adnak a már befutott és a feltörekvő művészek számára. Az idei díjátadón emellett bemutatják egy kiemelt alkotó életművét is. A 2024-es év kitüntetett művésze a brazil fotográfus, Sebastião Salgado volt. A legjobb alkotók munkáit a londoni Somerset House-ban megrendezett kiállításon mutatják be tavasszal.

Polaroidokat árultunk az amszterdami bárokban, 1980 címmel jelent meg fotókönyv a holland főváros éjszakai életéről

Bettie Ringma és Marc H. Miller fotógyűjteményében az amszterdami bárok közönségéről készült több mint 350 polaroidportré található. Ez az 1980-as időkapszula keresetlen, de színes képet nyújt Amszterdam éjszakai életéről. A polaroidok többségét ma az Amszterdami Városi Levéltár gyűjteményében őrzik, és a képek 2023-ban a Lecturis kiadó gondozásában megjelentek könyv formájában is Selling Polaroids in the Bars of Amsterdam, 1980 (Polaroidokat árultunk az amszterdami bárokban, 1980) címmel.

„A fényképezés a vadászat ösztöne az ölés vágya nélkül. Az angyalok vadászata…” – Testtől testig – Fotótörténetek című kiállítás a Pompidou Centerben

A párizsi Pompidou Centerben két fotógyűjtemény dialógusából született meg a Corps à corps – Photographic stories (Testtől testig – Fotótörténetek) című kiállítás. A test mint hívószó több olvasattal is felruházható a tárlat esetében. A kiállítás központi tematikája az emberi test fotográfiai ábrázolása a 20–21. században. Ugyanakkor olyan fotográfiai anyagok összességét, fotókorpuszokat, illetve életműveket állít párbeszédbe és történeti összefüggésbe a kiállítás, amelyek korábban nem szerepeltek hasonló konfigurációban.

Képek a fényképezés határairól – Virginie Otth Lake in the Eye című kiállítása a Photo Elysée-ben

A kortárs fotográfia egyik meghatározó alakja, a svájci születésű Virginie Otth a Photo Elysée-től kapott felkérést arra, hogy bemutassa legújabb alkotásait. A kiállítás olyan műveket vonultat fel, amelyek a művész különböző érdeklődési köreit érintik, és a fotográfia, valamint a tekintet és az érzékelés kapcsolatát kérdőjelezik meg. Az eddig még be nem mutatott műveket is felvonultató kiállítás november 3-án nyitotta meg kapuit, és február 25-ig várja a látogatókat.

Ezek a portrék nyerték el a Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2023 díjait

A portré műfaját kedvelők számára a londoni National Portrait Gallery 1856 óta fontos zarándokhely, ahol február 25-ig a Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2023-as nyerteseinek kiállítása tekinthető meg a múzeum Trafalgar Square mögött megbújó épületében. A tárlaton 51 alkotó 58 portréja látható.

A kortárs fotóművészetre fókuszál a PhotoBrussels Festival 2024

Immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a brüsszeli fotófesztivált, melyhez idén 55 helyszín csatlakozott. A legnagyobb belga fotográfiai eseményen ezúttal a kortárs fotográfia került a fókuszba. A fesztivál egyaránt teret biztosít a feltörekvő, pályájuk elején járó és a már ismert művészeknek is. Az egyéni és csoportos kiállításokon nem csupán hazai alkotók, hanem nemzetközi fotográfusok munkáit is bemutatják, ezzel igyekeznek multikulturális perspektívát kialakítani.

Ezek voltak 2023 legjobb hazai sajtófotói – Kihirdették a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat nyerteseit

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 42. Magyar Sajtófotó pályázatra 250 fotográfus, 2470 pályaművel jelentkezett, a beküldött képek száma 6801 volt. A 2024. február 15-én a Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában megrendezett eseményen összesen 16 kategóriában hirdettek ki nyertest a nemzetközi zsűri tagjai, akik több különdíjat is kiosztottak.

Tovább

Válogatás Komár Sabrina: „…de hát annyi jó dolog történt veled!” című sorozatából

A LensCulture idei Art Photography Awards pályázatának finalistái között egy magyar fotográfus neve is szerepelt. Komár Sabrina …de hát annyi jó dolog történt veled! című sorozata a gyermek- és felnőttkori emlékek természetére reflektál, és arra keresi a választ, hogy a jó emlékekre miért emlékszünk kevésbé, mint a rosszakra. ikkünkben a LensCulture pályázatán kiemelt sorozatának képeit, illetve az alkotót egy rövid interjún keresztül mutatjuk be.

„A mester és a múzsa egyaránt én vagyok.” – Tarrah Krajnak képei a Huis Marseille-ben

„A mester és a múzsa egyaránt én vagyok.” – Tarrah Krajnak képei a Huis Marseille-ben 24 • 02 • 13Szentirmay Réka Tarrah Krajnak 1979 háborús évében született Lima külvárosában. Az amerikai Középnyugatra örökbefogadó szülei által került, egy perui gyermekotthonon keresztül, melyet német apácák működtettek. Krajnak munkájának meghatározó része ez a koragyermekkori élmény és a kolonizáló […]

Berlinben mutatták be elsőként Ruth Orkin eddig publikálatlan színes fotóit

Fekete-fehér munkái mellett eddig publikálatlan színes Ruth Orkin fotográfiákat is bemutatnak a berlini f3 –Freiraum für Fotografie Galériában. A közönség a Women című kiállításon láthatja először azt a színes, főként női portrékat tartalmazó válogatást, melyet 2023-ban fedeztek fel.

A fény szerelmese – Válogatás Sam Ferris In Visible Light című sorozatából

Az In Visible Light című sorozatom egy személyes projekt, amely a Sydneyben töltött idő alatt megszerzett tapasztalataimat vizsgálja – egy olyan városban, ahol a megélhetési költségek soha nem voltak magasabbak, és ahol a szorongás érzése soha nem volt ennyire érezhető. A szorongás számomra ott van az irodába vagy az irodából hazafelé tartó rohanás apróságaiban – a munka és az élet egyensúlyának megtalálása miatti stresszben, hogy „minden meglegyen”; ott van a napi ingázás fáradalmaiban; a csúcsidőben zsúfolt utcasarkokon, (…) és ott van a rövid gesztusokban vagy kifejezésekben, amelyek hagyják lerántani a leplet a külvilágról.

Portrait of Britain Vol.6 – Válogatás Nagy-Britannia legnagyobb fotókiállításának képeiből

A Portrait of Britain címmel valósult meg az a különleges tárlat, amelyet a British Journal of Photography szervezett. A fotográfiai magazin hatodszor hirdette meg nyílt pályázatát, amelyre ezúttal is olyan pályamunkákat vártak, amelyek az Angliában élő emberek történeteit dolgozzák fel. A legjobb alkotásokból megvalósult esemény a szigetország legnagyobb fotográfiai kiállítása, szerte Angliában láthatóak lesznek a képek különböző köztereken. Az idei kiállítássorozatot február 8-ig lehet megtekinteni.

“Ha egy pillanatra megfordulsz, még mindig láthatod a múltat, amint közvetlenül mögötted ólálkodik” – Válogatás Tomasz Liboska Turn Round című sorozatából

A művész felvételei gyakran olyan vizuális toposzokat is megjelenítenek – mint az elhanyagolt panelházak, vagy a használaton kívüli ipari létesítmények –, amelyek a szocialista utódállamok mai helyzetét a legjobban érzékeltetik. A képeket a fotográfus szubjektív benyomásai vezetik, így azok képesek arra, hogy új nézőpontokat és értelmezéseket mutassanak fel. A felvételek így személyesebbé válhatnak, és közvetlenebb viszonyba kerülnek nézőjükkel.