Galéria

Unternächte – Elena Helfrecht díjnyertes sorozata az év leghosszabb éjszakájáról

Helfrecht Unternächte című izgalmas sorozata ismerős dolgokat tesz furcsává és nyugtalanítóvá. Helfrect ihletője a téli napforduló és a vízkereszt közötti leghosszabb éjszaka, amikor azt mondják, a varázslás és a jövőbelátás a legintenzívebb, a fekete-fehér fotográfiát pedig nagyon hatásosan alkalmazza, olyan markáns és emlékezetes képeket alkotva, amelyekben a rituálék és mítoszok saját családtörténetével fonódnak össze.

Tovább

Nan Goldin, Vivian Maier, Bea Nettles és Matika Wilbur – Ők az idei International Photography Hall of Fame díjazottjai

November első hetében kihirdette idei négy díjazott alkotóját az International Photography Hall of Fame (IPHF). A szervezet évente rendez versenyeket, kiállításokat, előadásokat és workshopokat azok számára, akik fotográfusként szeretnének fejlődni, vagy érdeklődnek e művészeti ág iránt. Az IPHF idei díjazottjai Nan Goldin, Bea Nettles és Vivian Maier voltak, a verseny kiemelt díját, a Visionary Award díját pedig Matika Wilbur nyerte el.

„Boldog vagyok, ha valaki felismeri a költészet nyomait a képeimen” – Jaume Llorens: Gaia

Mesteri diptichonokról van szó. Az egyes képek önmagukban is figyelemre méltóak: a megvilágítás, a képkivágás, az odafigyelés a sok apró részletre, a természet csodái – mindezek a tulajdonságok átjönnek. És amikor két képet ilyen átgondoltan, ilyen vizuális eleganciával párosítanak, a csodálat és a lenyűgözöttség érzése még intenzívebbé válik, még örömtelibbé, képi emlékek sora tolul fel.

A közösségek és az elidegenedés témájával foglalkozik Afrika egyik legnagyobb fotográfiai fesztiválja, a LagosPhoto Festival

A 2010-ben indult LagosPhoto Festival egy nemzetközi fotográfiai fesztivál, amelynek minden évben Nigéria ad otthont. Az eseményen többek között kiállítások, workshopok, beszélgetések és nagyméretű szabadtéri installációk várják a látogatókat. A fesztivál szervezői minden évben arra törekednek, hogy programjaikkal a nagyközönséget ne csak a kortárs művészettel, hanem Afrika sokszínű világával is megismertessék.

Kiszorítottság és összetartozás Rio de Janeiróban – Rafael Fabrés nyerte el az URBAN Photo Awards legjobb fotókönyvnek járó díját

Nem könnyű Rio de Janeiróban dolgozni, ami időnként nagyon erőszakos, és fotográfusként kiszolgáltatott is lehet. Az teszi különlegessé Rafael munkásságát, és a bensőséges és költői képei is azt mutatják, hogy képes elnyerni az emberek bizalmát. Fotográfiái gyönyörű keveréke a mindennapi életnek és a kemény gazdasági és politikai valóságnak Brazíliában.

Miko Okada: A szél hangja

Mi a különbség az interneten található számtalan gyönyörű kép és egy most készült között? Miko Okada úgy néz szembe e kétellyel, hogy visszatér a helyszínre, ahol fényképezett, és fizikailag is ott helyezi el munkáját. Ebben a környezetben a szándék és a véletlenek rétegeiből egyedi, mégis gyönyörű tájképeket hoz létre, amelyekbe olyan láthatatlan jelenségeket is bevon, mint a szél és a gravitáció.

Összjáték – Az FFS új tagjainak bemutatkozó kiállítása

Összjáték címmel nyílt meg a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának (FFS) aktuális bemutatkozó kiállítása. A tárlaton az idei évben felvételt nyert nyolc fiatal alkotó és elméleti szakember mutatkozik be a K11 Laborban.

Kultúrák és nézőpontok párbeszéde: már javában tart a 33. pozsonyi Fotóhónap

A történelmi rétegekbe nyúló félmúlt és a jelen kapcsolódik össze a pozsonyi Fotóhónap november 30-áig látogatható kiállításain. Szlovákia legnagyobb, nemzetközileg is jelentős művészeti eseménye, a 33. Mesiac Fotografie (33rd Month of Photography) Csehszlovákia szétválásának harmincadik évfordulóját, valamint a fénykép médiumának 1993 utáni fejlődését állítja fókuszba. Hagyományaihoz híven a Fotóhónap a tágabb világba is kitekint, miközben olyan hazai alkotók életművével is találkozhatunk Pozsonyban, mint Berekméri Zoltáné.

Tovább

Budapest 13 arca, a főváros 150. születésnapjára – A Szebeni Műhely Fotográfiai Alkotócsoport kiállítása

A kiállított anyag természetesen nem tükröz egységes felfogást, stílust, megközelítést és technikát. Bár az alkotók mindannyian évtizedek óta hivatásos szinten gyakorolják a fotózást, mégis mindannyian mást és másképp mutatnak meg. Reményeink szerint épp ez lesz majd a kiállítás érdekessége a közönség számára.

„My Pictures Speak, Because I Can’t (A képeim beszélnek, mert én nem tudok)” – Válogatás Jelen Ádám munkáiból

Az 1994-ben született Jelen Ádám forgatókönyvíróként kezdte pályafutását: rövid történeteket írt, és annak a módját kutatta, hogyan tudná ezeket láthatóvá tenni. A divatot és a portrét érezte a legközelebbinek ahhoz, hogy a történeteit elmesélje, így került kapcsolatba a fotográfiával. Eleinte autodidakta módon tanult fényképezni, majd 2020-ban elvégzett egy szakirányú képzést. Később Párizsba, majd Barcelonába költözött, jelenleg is ott él és alkot.

PhotoVogue Festival 2023 – Mit tesz a mesterséges intelligencia a fotográfiával?

A PhotoVogue Festival az első olyan divatfotográfiai rendezvénysorozat, amely az etika és az esztétika közötti közös alapra összpontosít. A fesztivál idén a mesterséges intelligencia jelenségére reagálva számos tematikus programot is rendez. A résztvevők több kiállítást, szakmai előadást és konferenciát látogathatnak majd, amelyek a mesterséges intelligencia és a képalkotás kapcsolatával foglalkoznak.

Vogue címlaplányból háborús haditudósító – Lee Miller élete és életműve könyvben és a filmvásznon éled újjá

A Thames & Hudson gondozásában Lee Miller. Photographs címen megjelent a 20. század egyik legjelentősebb női fotográfusáról szóló monográfia. A húszas évek Párizsában Miller a szürrealisták múzsája volt, később fotómodellként és reklámfotográfusként, majd a második világháború idején már haditudósítóként dolgozott a Vogue számára. A könyv előszavát Kate Winslet Oscar-díjas brit színésznő írta, aki a fotográfus életéről szóló film főszerepét is játssza. A Lee című filmet idén szeptemberben mutatták be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, európai premierje decemberben várható.

Lebilincselő szépség – Julia Margaret Cameron kiállítás a Jeu de Paume-ban

A fotográfia történetének egyik legizgalmasabb alkotója a művészi kísérletezéstől soha vissza nem rettenő, korát évtizedekkel megelőző Julia Margaret Cameron. A fotográfus archívumának jelentős részét birtokló Victoria and Albert Museum szervezte vándorkiállítás egyetlen európai állomásán, a párizsi Jeu de Paume-ban, 2023. október 10. és 2024. január 28. között mintegy száz alkotást tekinthetünk meg.