Galéria

Gyermeknevelés és gyermeki fantázia Fabricius Anna munkáiban – Képes Beszéd a Mai Manó Házban

Fabricius Anna Budapesten él és dolgozik. Doktori fokozatát a Moholy-Nagy Egyetemen szerezte 2015-ben. Művészetének magját a fotográfia, a videó, a szövegek és a vegyes média alkotja, a „csoport” vagy „közösség” fogalmát, ezek felépítését, kialakulását és az egyén szerepét vizsgálja benne. „Munkamódszerem inkább egy játékhoz hasonlítható, ahol én határozom meg a szabályokat, de a résztvevők választják meg a végeredményhez vezető utat” mondja Anna egy korábbi munkája kapcsán, de amely legutóbbi anyagait is jellemzi. A szabadság, mint inspirációs forrás meghatározó számára.

Család, otthon, Amerika – Larry Sultan képei a Pictures from Home című sorozatából

Az amerikai Yancey Richardson Gallery ad otthont Larry Sultan Pictures from Home című kiállításának. A most nyíló tárlat a művész fényképmemoárjának alkotásaiból mutat be válogatást, a kiállítás április 8-ig tekinthető meg. A Los Angeles külvárosában rögzített képek sajátos betekintést engednek az alkotó családi életébe, amely a családtagok viszonyát, személyiségét és belső viszonyaikban rejlő titkokat jeleníti meg.

Mary Ellen Mark képei a Száll a kakukk fészkére című film forgatási helyszínéről

A Toronto Metropolitan University (TMU) Képközpontjában (IMC) megrendezett Mary Ellen Mark: Ward 81 című kiállítás az Oregon Állami Kórház egyik női kórtermének mindennapjait mutatja be. A fényképeket, hangfelvételeket és archív anyagokat felvonultató tárlat célja, hogy mélyreható betekintést nyújtson a fotográfus kísérletező és úttörő megközelítésébe a dokumentarista stílusú fényképezés terén.

„Csak a fényképezőgép tudja, hogy mi történt” – A Minkkinen album. Egy intuitív fényképész életműve

A monográfia az elismert finn-amerikai művész öt évtizedes munkásságát öleli fel, a könyv több mint 270 képet mutat be a fotográfus 1969-től napjainkig készült alkotásaiból. A képek több mint fele eddig nem jelent meg, a válogatásban mintegy száz, 2005 óta készült alkotás szerepel, de megtalálhatóak az életmű legjelentősebb képei is az 1970-es évek elejéről, amelyek még azelőtt készültek, hogy a fotográfus munkái megjelentek volna.

Amerika és az amerikaiak – Robert Frank fényképei a Sotheby’s árverésén

A Sotheby’s legutóbbi aukcióján Robert Frank több fényképét is árverésre bocsátották. A tételek többek között a From the Bus, a The Americans című sorozatokból, illetve a Black White and Things című könyv képanyagából kerültek ki. A jellemzően a huszadik századi amerikai életet középpontba állító fotográfiák közül több még sosem szerepelt egyetlen árverésen sem. Most összesen 109 alkotásra lehetett licitálni.

Damian Lemaski: Kassa alig ismert szegénytelepe, a Lunik IX

Damian Lemaski lengyel szabadúszó fotóriporter 2008-ban végzett a varsói Európai Fotóművészeti Akadémián. Lemaskit elsősorban az emberek és a világban elfoglalt helyünk érdekli – különösen a társadalom perifériájára szorult csoportok vonatkozásában. Portrésorozata Kassa Lunik IX elnevezésű kerületében készült az ott élő gyerekekről és tizenévesekről.

A fotográfia európai ünnepe – megnyílt a 10. EMOP Berlin, Németország legnagyobb nemzetközi fotográfiai fesztiválja

Tizedik alkalommal, március 2 és 31. között rendezik meg Németország legnagyobb nemzetközi fotográfiai fesztiválja, a 10. EMOP Berlin – European Month of Photography rendezvénysorozatát. A Berlinben és Potsdamban látható mintegy száz kiállítást különböző rendezvények, díjátadók, pódiumbeszélgetések, szakmai találkozók és filmvetítések kísérik.

Tovább

Magyar fotográfus is esélyes a Sony World Photography Awards idei díjára

A díjat a World Photography Organisation és a Sony közösen alapította, a szervezetek célja a fotográfus közösségek támogatása világszerte. A nemzetközileg is jegyzett díjakat immár 16. alkalommal adják át. A beérkezett pályamunkák betekintést adnak a kortárs fotográfia jelenlegi állásába, mivel a pályázat a befutott és a feltörekvő művészek számára egyaránt lehetőséget kínál munkáik bemutatására.

Varga Domonkos City Without Walls című sorozata a Foton Galériában látható

Mint a lerombolt város, amelynek nincsen fala, olyan a férfi önuralom nélkül – indítja első önálló kiállításának bemutató szövegét a Példabeszédek könyvéből vett idézettel Varga Domonkos. Az 1998-ban született képző- és fotóművész a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Aalto University fotográfiai képzésén tanult, választott témái és a kapcsolódó irodalomban való olvasottsága ugyanakkor mélyen gyökerező és erős szociológiai érdeklődésről tanúskodnak.

„A munkád tesz művésszé, nem a címed” – Peter Lindbergh Untold Stories című kiállítása Brüsszelben látható

2023. május 14-ig az Espace Vanderborghtban Brüsszel városa ad otthont az Untold Stories-nak, az úttörő fotográfus, Peter Lindbergh posztumusz kiállításának, melynek maga a fotográfus volt a kurátora, amely először 2020 februárjában volt látható a düsseldorfi Kunstpalastban, majd azóta Németországból Olaszországba és Spanyolországba utazott, 2022 decemberében pedig Belgiumban nyílt meg.

Ezek voltak 2022 legjobb hazai sajtófotói – Kihirdették a 41. Magyar Sajtófotó Pályázat nyerteseit

Ezek voltak 2022 legjobb hazai sajtófotói – Kihirdették a 41. Magyar Sajtófotó Pályázat nyerteseit 23 • 02 • 16Punkt A 41. Magyar Sajtófotó Pályázatra ebben az évben 269 fotográfus 2443 pályaművel (köztük 1881 egyedi képpel és 562 sorozattal) neveztek a fotóriporterek, és a beküldött fotók száma ezerrel haladta meg a tavalyit, összesen 6810 volt. A […]

A fotográfusok legújabb generációjának képei a Sony World Photography Awardson

A World Photography Organisation kihirdette a Sony World Photography Awards 2023 diák- és ifjúsági versenyének shortlistes fotográfusait. Az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett pályázatra idén minden eddiginél több nevezés érkezett, a verseny célja pedig, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a fotográfusok legújabb generációjának, illetve támogassa őket karrierjük következő lépéseiben.

Szeretők – Martin Wanda sorozata a szerelem sokszínűségéről

A Lovers/Szeretők egy teljességgel személyes indíttatásból táplálkozó projekt, amely társadalmi szempontból is releváns kérdéseket vizsgál. Céljaim között szerepelt a szexualitás (szexuális fluiditás/sokszínűség) természetének vizsgálata, illetve a heteroszexuális és homoszexuális kapcsolatok, „szerelmek” hasonlóságának vizuális bemutatása: különböző fiatal párok fotografálásán keresztül.