Hírek

Dokumentumfilm készült a Picture Postról, melynek egy magyar volt az első főszerkesztője

A Picture Postnak óriási szerepe volt abban, hogy Nagy-Britannia társadalmi viszonyai illetve a megreformált jóléti állam és nemzeti egészségügy szükségessége tudatosultak a nemzetben. Tömegekkel ismertette meg a minőségi fotográfia és a fotóriport
műfaját. Azzal, hogy azt mutatta meg érzékletesen, milyen is valójában az élet Nagy-Brittaniában, megváltoztatta azt, ahogyan az emberek hazájukról gondolkodtak.

A fotográfia médiuma virágzik – állítja a Foam. Válogatás a Foam Talent 2021 idei nyerteseinek munkáiból

Az évente megrendezett nemzetközi Foam Talent a kivételesen tehetséges 18 és 40 év közötti fotográfusokat keresi, s a beérkezett pályaműveket mintegy barométerként használva figyeli a kortárs fotográfia aktuális fejleményeit. A beadványok nagy része idén a világjárvány témájából inspirálódva dolgozza fel az emberi lét kérdéseit.

“Fotográfusként arra késztetem az embereket, hogy azt nézzék, amit én szeretnék, hogy nézzenek.” – 100 éve született Ruth Orkin

Orkin képei már az 1950-es évektől szerepeltek kiállításokon – köztük a Family of Man tárlaton – de első önálló bemutatkozására egészen 1974-ig kellett várni, ekkor a New York-i Nikon House termeiben rendeztek képeiből kiállítást. Orkin az 1970-es évek végén fényképezést tanított a Vizuális Művészetek iskolájában és 1980-tól már az International Center of Photography oktatási csapatát erősítette.

Viscosity – Üveges Mónika kiállítása a Foton Galériában

A Foton Galériában megrendezett kiállításon bemutatott Viscosity című sorozat folytatja azt az Üveges Mónikánál meghatározó tendenciát, mely a hagyományos keretet hajlott ágakra cseréli, ám ezúttal a korábbiaknál drasztikusabb módon lép ki a térbe, és ezzel a festészet és a szobrászat egységét teremti meg.

Tovább

Interaktív fotográfiai edukációs részleggel bővül az Ernst Leitz Múzeum

Az intézmény idén egy új állandó kiállítással és egy új emeleti részleggel bővül. Egyfelől 1849-től lesz végigkövethető az Ernst Leitz által alapított gyár története, illetve egy élményalapú és interaktív tárlat során lehet majd megismerkedni a fotográfus gondolkodásmód, a vizuális észlelés mibenlétével.

A buja természet és a megrendítő múlt „exhumálása” Sally Mann fotográfiáin

2021. augusztus 28. és október 30. között kerül megrendezésre Sally Mann legújabb kiállítása a párizsi Galerie Karsten Greve kiállítótermeiben, ahol az amerikai fotográfus két ikonikus sorozatából, a kétezres évek fordulóján készült Deep South és a Battlefields című szériákból láthatnak harminc nagy formátumú nagyítást az érdeklődők.

„Nagyon megérintenek a hátrányos helyzetű gyerekek” – Virtuális kiállítás Mary Ellen Mark kislányokat, fiatal nőket ábrázoló képeiből

A virtuális tárlat Mary Ellen Mark legismertebb sorozataiból származó 21 olyan fényképét mutatja be, amelyeket pályája során készített kislányokról és fiatal nőkről, köztük azt a munkáját is, melyet a fotográfus az „első nagy erejű fényképének” nevezett (Emine, Törökország, 1965).