Hírek

Reflexiók a szelfin túlról – iPhone-nal készült képekből nyílt kiállítás az ICP-ben

Az öt feltörekvő művész olyan fotóiból áll össze a kiállítás, amik mind a befelé figyelés, önfeltárás és belső kutatás eredményei. Pontosan megkonstruált, avagy a szó szoros értelmében vett rendezett, mélységgel rendelkező képek láthatók, amelyek egy napjainkra szinte banálissá vált, apró, a világ minden szegletére belépési lehetőséget nyújtó eszközzel, az okostelefonnal készültek.

Tovább

Eddig ismeretlen Robert Capa „családi” képek kerültek elő

Shulamit Branitzky, azaz Pita 1924-ben született Tel-Avivban és a sodró, háborús időszak ellenére is viszonylagos jómódban és nyugalmas körülmények között éltek családjával. 1944 és 1948 között házasságban élt egy zsidó származású, angol katonai tiszttel, aki válásuk után visszatért az Egyesült Királyságba. Pita lánya, Diana Dolev napvilágra hozott olyan családi képeket, melyeket Robert Capa készített róluk az ötvenes évek elején.

„Nem vagyok kommunikatív, így képekben fejezem ki magam” – Válogatás Helen Levitt kiállításának képeiből

A londoni The Photographers’ Gallery két emeletén – amely egyébként 1988-ban első európai kiállításának is otthont adott – több, mint 130 művét láthatják az érdeklődők. A tárlat Levitt fotográfiai gyakorlatának teljes spektrumát áttekinti, egybegyűjti életének legfontosabb alkotásait, és bemutatja útját az utcai fotográfustól a dokumentumfilmesen át, a színes fotográfia úttörőjéig.

„Képeim a természet elvesztését siratják.” – Edward Burtynsky kapta a 2022-es Outstanding Contribution to Photography díjat

A 2022-es Outstanding Contribution to Photography díjat a kanadai fotóművész, Edward Burtynsky nyerte el. A november 24-i bejelentésnél elhangzott, hogy Burtynskyt a világ legkiválóbb kortárs fotográfusai között tartják számon, aki a legismertebb képein ipari tájakat és a tágabb értelemben vett környezeti válságot dokumentálja.

Madridban kiállítják a legfurább Google Street View képeket

2008-ban kezdtem el a Google Street View képernyőképeinek gyűjtését a Street View blogjaiból és a saját találatataimból. Kezdetben a nyers képek zajos, amatőr esztétikája vonzott. A Google Street View böngészése ugyanazt az érzést váltotta ki belőlem, amelyet korábban az utcai fényképezés során éreztem.

Megnyílt a 24. Paris Photo, a világ első számú fotográfiai vására

A világ első számú és huszonnegyedik alkalommal megrendezett fotográfiai vására és szakmai eseménye, a Paris Photo idén százhetvenhét kiállított művésszel várja a látogatókat november 11 és 14. között a párizsi Grand Palais ideiglenes, Jean-Michel Wilmotte építész által tervezett, ökotudatos Ephémère épületében.

„Semmi nem örök, de bármi megidézhető.” – Válogatás Gulyás Miklós Oroszlánváros című sorozatából

Oroszlánváros című sorozatom lényegében fotó archeológia. A fényképezőgép majdnem úgy működik itt, mint a régészet folyamatánál az ásó, melynek segítségével az idők során a tárgyakra rakódó idegen rétegeket eltávolítják. A képkivágás hasonló gesztus ehhez, amennyiben lehagyjuk a képről az időben eltérő látványelemeket. Az ilyen fotó lényegében időutazás.

Fejér Zoltán György és Vécsy Attila kiállítása a Foton Galériában

Kettőjük anyaga a kiállítótérben egy elszeparált, mégis koherens egységet alkot, amelyben a percepció fogalmának dekonstrukciója mellett a fotográfia asszociatív mivolta és lehetőségei is feltárásra kerülnek – főként a mai információs társadalmunk és a kortárs médiafogyasztásunk viszonyrendszerében.