Hírek

Magyar fotográfust is kiemelt a Hasselblad Heroines

A Hasselblad Heroines a Hasselblad harmadik éve futó projektje, melynek célja, hogy alkotásra bátorítsa a női fotográfusok következő generációját. Idén az előtérbe helyezett alkotók között a magyar Borsi Flórát is megtalálhatjuk. 

„A jó képek fennmaradnak” – A divatlegenda fényképei a blokkláncra kerülnek

A két éve elhunyt német divatlegenda Karl Lagerfeld a tervezésen túl a fényképezőgép mögött is komoly életművet hagyott maga után. A Chanel és a Fendi néhai kreatív igazgatójának fotográfiai alkotásai nemrég ismét előtérbe kerültek, hiszen a sajtóhírek alapján közel százhúszezer felvételt számláló archívuma a nemzetközi trendeket követve a blokkláncra költözik.

Budapest, Vancouver, Párizs – Tavaszi fotófesztivál-körkép I.

Idén tavasszal, a művészeti élet újraéledésének egyik fontos jeleként számos fotófesztivál kerül megrendezésre világszerte. Többségük hibrid programmal készül, egyszerre szerveznek online és offline kiállításokat, valamint kapcsolódó eseményeket. A tavaszi fotófesztiválokat ismertető cikkünk első részében Budapest, Vancouver és Párizs kulturális eseményeire kalauzoljuk el az olvasót.

Független, kortárs, művészet – Kezdődik az OFF Biennále

Film, fotográfia, zene, építészet, objektek, akciók, köztéri hangséta, kiállítások, workshopok, gondolatkísérletek és közös tudásmegosztó platform is jellemzik a fesztivált, amelyet tavaly harmadik alkalommal rendezték volna meg, ám a 2020-as világjárvány miatt a szervezők egy évvel elhalasztották az eseményt.

Fotográfus tehetségkutatót indít a BBC

A nálunk Sütimester néven futó The Great British Bake Off című műsor kirobbanó angliai sikerén felbuzdulva egy újabb tehetségkutatót indít a BBC. Ezúttal az ország legjobb, legügyesebb és legkreatívabb fotográfusait keresik az epizódokban.

Válogatás a Sony World Photography Awards idei díjnyertes képeiből

A díjazottak között megtalálhatjuk a NASA fotógyűjteményéből született izgalmas projektet, a Kenyában pusztító sáskajárás megdöbbentő képeit, többszörös expozícióval készült kísérleti munkákat, a bejrúti kikötőben történt hatalmas robbanás utáni pillanatokat megörökítő fotókat vagy éppen a Las Vegasban dolgozó transzvesztitákat bemutató Drag Queen Cowboys című portrésorozatot is.

Elhunyt Alice Springs, Helmut Newton felesége

Elhunyt Alice Springs, Helmut Newton felesége 21 • 04 • 12Baki László June Browne ausztrál modell, színésznő és divatfotográfus 1923. június 3.-án született Melbourne-ben. Színésznőként hivatásos művészneve June Brunell volt, és tehetségét jól mutatja, hogy 1956-ban elnyerte a legjobb színésznőnek járó Erik Kuttner-díjat, amelyet a kiemelkedő melbourne-i színházi teljesítményének köszönhetően vehetett át. June Browne 1947-ben ismerkedett […]

Benkő Imre kapta az idei Fotóriporteri Életműdíjat

A Fotóriporteri Életműdíjat 2018-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ alapította a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporteri Szakosztályának szakmai partnerségével, a díjat 2021-ben a kuratórium egyhangú döntése alapján Benkő Imre fotográfus kapta.

Közel százmillió forintot várnak egyetlen fényképért a Christie’s legújabb árverésén

A Photographs című élő aukción összesen 139 fényképet árvereznek majd el, melyeket jelentős 20. századi fotográfusok, köztük Diane Arbus, Richard Avedon, Henri Cartier-Bresson, Robert Mapplethorpe és Irving Penn készítettek, de olyan kortárs művészek képei is szerepelnek az aukcióra kerülő tételek között, mint William Eggleston, Nan Goldin, Sally Mann, Thomas Ruff és Hiroshi Sugimoto.