Hírek

A finn Tekla Inari fotókönyve lett a Photobook Award legutóbbi díjazottja

A finn Fotóművészek Szövetsége és a Finn Fotográfiai Múzeum 2020-ban alapított elismerése, a Photobook Award az autonóm, konceptuális indíttatású alkotók munkáit hivatott díjazni a fotókönyv-kiadás területén. Legutóbb Tekla Inari fotográfus Iida Ylämäki / Ida Uphill című, finn-angol nyelvű fotókönyve részesült a Photobook Award elismerésben.

Tovább

Kihirdették a hazai fotográfia egyik legrangosabb szakmai díjának, a Balogh Rudolf-díj idei nyerteseit

Idén március 14-én osztották ki a Balogh Rudolf-díjakat a Vigadóban. Az 1992-ben alapított állami díj a magyar fotográfia egyik legrangosabb szakmai díja, melyet kiemelkedő fotóművészeti, fotóriporteri, illetve fotószakírói tevékenységért adományoznak évente két személynek. Idén a Balogh Rudolf-díjat Felvégi Andrea, a Muzsika folyóirat képszerkesztő-fotóriportere és Kaiser Ottó fotográfus, a Kaiser Art Kft. művészeti vezetője kapták. Haris László, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a Magyarország Kiváló Művésze díjat vehette át.

Ingrid Pollard nyerte el a világ egyik legrangosabb fotográfiai elismerését, a Hasselblad-díjat

Ingrid Pollard, guayanai születésű brit fotográfus kapta az idén negyvenharmadik alkalommal megítélt Hasselblad-díjat. Az elismerés kétmillió svéd koronával, valamint egy Hasselblad fényképezőgéppel jár, a díjátadóra Göteborgban kerül sor október 11-én. Az eseménnyel azonos időben Pollard önálló kiállítása nyílik a göteborgi Hasselblad Centerben, valamint egy album is megjelenik munkásságáról.

Postai bélyegeken adják ki Ansel Adams tizenhat ikonikus fotográfiáját

Az amerikai postaszolgálat, a United States Postal Service (USPS) bélyegsorozattal tiszteleg az amerikai és az egyetemes fotográfia megkerülhetetlen alakja, az idén negyven éve elhunyt Ansel Adams előtt. A fotográfus ikonikus felvételeit tartalmazó, tizenhat bélyegből álló szériát az életmű egyik meghatározó helyszínén, a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban fogják május 15-én nyilvánosan bemutatni, majd az esemény napján forgalomba hozni.

Meghökkentő életképek – A Zohar Studios fotói Stephen Berkman interpretációjában

Berkman a 19. századi fotográfia megszállottja, az angol Frederick Scott Archer által 1851-ben kidolgozott technika, a hosszú expozíciós nedves kollódiumos eljárás rabja és aktív tudósa. E technika annak idején néhány év alatt népszerűvé vált, mert megoldotta, hogy a negatívról részletgazdag, finom tónusú papírképek készülhessenek. A Zohar Studióban is ezt a technikát használták az 1860-as évek elején.

Ingyenesen látogatható Mai Manó kiállítással ünnepli a Mai Manó Ház fennállásának 130. évfordulóját

Mint annyi más fényképészmestert a századfordulón, korunkban csak a szűkebb szakma egy része tartotta számon Mai Manót. Mára azonban a nevét viselő egykori műteremháza – az idén 130. születésnapját ünneplő Mai Manó Ház – állít számára emléket. A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Mit nézzünk márciusban? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

Márciusban sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja új tárlatokkal a látogatóit. Benkő Imre a szubjektív dokumentarista, Stalter György a New York-i képvadász és Mai Manó századfordulós műtermi képei. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

„A divatot nem mindig nagybetűvel írják, hanem közösen alakítjuk” – MOØDe címmel látható Anton Corbijn kiállítása Hollandiában

A világhírű holland fotográfus és filmes Anton Corbijn kiállítása látható a hollandiai Amstelveen városában található Cobra Museum of Modern Art múzeumban. A MOØDe című kiállításon többek között olyan Corbijn-portrékat is kiállítanak, melyeken Kate Moss, Tom Waits, Alexander McQueen, vagy Naomi Campbell szerepel.

Tovább

Mit tud nyújtani az online tér, amit a kiállítás nem? – Digitális világba költözött a Fotomuseum Winterthur

Az észak-svájci kisváros, Winterthur nemzetközi jelentőségű fotográfiai intézménye, a Fotomuseum Winterthur 2025-ig bezárta kapuit a számára otthont adó épület felújítása miatt. Működését ugyanakkor az elkövetkező években sem függeszti fel, sőt a jövőbe tekint és előre gondolkodik. Online platformon elindított, mindenki számára elérhető Permanent Beta projektje egyszerre foglalkozik a digitálisan hálózatba kapcsolt képek problematikájával és lehetőségeivel.

Gerhes Gábor Atlas című albuma nyerte el az idei Rosti-díjat

A szakmai zsűri Gerhes Gábor The Atlas. Creating the Imaginary / Az Atlas. A képzelet megteremtése (2022) című albumát választotta a legjobb hazai fotókönyvnek 2024-ben. Gerhes művészetének fókuszában szinte a kezdetektől a képi reprezentáció áll. Alkotásainak visszatérő témája a nyelv és annak kapcsolata a vizualitással.

„Tudom, hogy már nincs sok időm, de nem is vágyom többre. Rengeteget éltem és nagyon sokat láttam.” – Sebastião Salgado bejelentette nyugdíjba vonulását

Sebastião Salgado (1944), a fotográfia nyolcvanéves nagymestere 2024 februárjában bejelentette visszavonulását. A fényképezést 29 évesen felfedező Salgado ma Brazília egyik leghíresebb kortárs művésze, pályafutása során 130 országba látogatott el. A Magnum egykori tagja (1979–1994) szemtanúja volt háborúknak, forradalmaknak, puccsoknak és megannyi humanitárius katasztrófának. Filmszerű, fekete-fehér képein keresztül milliók tudhattak meg többet az emberi szenvedésről és a természet szépségéről.

A Sony World Photography Awards kihirdette a legjobb fiatal fotóművészek shortlistjét

A World Photography Organization január 23-án kihirdette a Sony World Photography Awards 2024 diák- és ifjúsági verseny shortlistes művészeit. Az idei pályázatra az otthon témájában készült, illetve az egyéni látásmódokat megjelenítő fényképeket várt a zsűri. Az Év Diák Fotográfusa és az Év Ifjúsági Fotográfusa díjak győzteseit április 18-án hirdetik majd ki. A legjobb pályamunkákat a Sony World Photography Awards 2024 című tárlat részeként állítják majd ki a londoni Somerset House-ban.

Martin Annand: Partra vetett – Ingyenesen látogatható kiállításon láthatók 2023 legjobb minimalista fotográfusának munkái

A Mai Manó Ház PaperLab Galériájában A kevesebb több – Minimalist Photography Awards 2023 című kiállításon látható 21 fotóból álló válogatásban olyan díjnyertes alkotásokat mutatnak be, amelyeken a zavaró tényezők eltávolítása után a fény, az árnyék és a téma kölcsönhatásának köszönhetően erőteljes vizuális történetek rajzolódnak ki. A 2023-as év minimalista fotográfusa címet és az ezzel járó 2000 dolláros pénzdíjat a brit fotográfus, Martin Annand nyerte el az időtlenséget sugárzó Ashored című sorozatával.

Magyar fotográfus is szerepel a LensCulture Art Photography Awards pályázatának legjobbjai között

A LensCulture évente megrendezett Art Photography Awards versenyére minden alkalommal rengeteg pályamű érkezik a világ minden tájáról. A pályázatra egyedi képeket, vagy sorozatokat várt a zsűri, végül több mint 130 országból érkeztek nevezések. A zsűri olyan munkákat díjazott, amelyek amellett, hogy magas művészi színvonalon készültek, társadalmilag is releváns témákat dolgoztak fel. A beérkezett alkotások közül 40 győztes pályaművet választottak ki.