Interjú

Mindig az a munkám áll hozzám legközelebb, amit még nem csináltam meg – beszélgetés Tihanyi Annával 


A megrendezett fotó területén alkotó Tihanyi Anna évek óta rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi kiállításoknak, munkáit számos szakmai elismeréssel díjazták itthon és külföldön. Legújabb, Budapest A-Zs című anyagának kiállítása a Budapest FotóFesztivál keretében nyílt az Artphoto Galériában, ennek apropóján beszélgettünk az alkotóval.

Tovább

Be Real! – beszélgetés Andreas Laszlo Konrathtal

Andreas Laszlo Konrath munkássága a személyes kifejezésmód és a társadalmi dokumentáció korszerű keveréke. Az általa ismert világ dokumentálásán keresztül jellegzetes stílusának szerves része lett a hiteles és zsigeri portréfotózás. Portfóliója tele van ikonikus karakterekkel és hétköznapi hősökkel. De akár hírességeket, akár gördeszkázó fiatalokat fényképez, az analóg folyamatok állnak a képkészítés előterében.

5kérdés – Martin Wanda

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Martin Wanda fotográfust kérdeztük.

5kérdés – Hossala Tamás

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Hossala Tamás fotóművészt kérdeztük.

5kérdés – Simon Zsuzsi

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Simon Zsuzsi képzőművészt kérdeztük.

5kérdés – Seres Géza

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Seres Géza Balogh Rudolf-díjas fotóművészt kérdeztük.

5kérdés – Turós Balázs

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Turós Balázs fotográfust kérdeztük.

5kérdés – Horváth Katalin Fanni

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Horváth Katalin Fanni fotográfust kérdeztük.

„A klasszikus értelemben vett gyűjtés fogalma megváltozott” – beszélgetés Fejér Zoltánnal

Fejér Zoltán György fotográfus és fototechnika-történész több mint ötven éve kezdte fotográfusi pályafutását. Tizenkét könyve és cikkei megkerülhetetlenek és alapvető források a magyar fényképezőgépek és azok létrehozóinak tekintetében. Pár napja töltötte be 72. életévét, s március 15-én vehette át pályafutásának legnagyobb szakmai elismerését, a Balogh Rudolf-díjat.

Tovább

5kérdés – Horváth Péter

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Horváth Péter fotóművészt kérdeztük.

5kérdés – Illés Barna

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Illés Barna fotográfust kérdeztük.

Úgy gondolok magamra kurátorként, mint egy fociedzőre – beszélgetés Felix Hoffmannal

Felix Hoffmann a C/O Berlin fotográfiai magánintézmény vezető kurátora volt 2022-ig. Ren Hangtól a The Last Image: Photography and Death című tárlatig számos kiállításuk begyűjtötte a kritikusok elismerését, Felix Hoffmann pedig a kiállítások tervezésének középpontjában állt. Tavaly októberben azért járt Budapesten, hogy a Capa-nagydíj zsűrijének tagja legyen, ekkor beszélgettünk vele. Azóta Hoffmann az újonnan alakult, és 2024-ben nyíló Foto Arsenal Wien művészeti vezetője lett.

Tudtam, hogy végül üres lesz a kocsifelhajtó, és egy legutolsó fotót is el kell készítenem – beszélgetés Deanna Dikemannal

Deanna Dikeman családját és környezetét azóta fényképezi, amikor 1985-ben otthagyta vállalati állását, hogy kipróbáljon egy fotográfus-tanfolyamot. A PaperLab Galériában március ötödikéig ingyenesen látható Leaving and Waving című kiállítása kapcsán beszélgettünk vele pályafutásáról, a halál és a fotográfia kapcsolatáról és a képeiben jelen lévő humorról is.

5kérdés – Bilak Krystyna

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Bilak Krystyna fotóművészt kérdeztük.

„Megtanultam, hogy azt használjam, ami körülöttem van” – beszélgetés Ole Marius Joergensen norvég fotóművésszel

Az 1976-ban született Ole Marius Joergensen képzőművészeti beállítottsággal dolgozó fotográfus az Oslo melletti Asker kisvárosában él és dolgozik. A nyolcvanas évek Norvégiájának vidéki miliőjében felnőve lenyűgözték Steven Spielberg és Stephen King amerikai külvárosokban játszódó fantasztikus történetei, melyek – később ezen túlmenően – inspirálták is saját történetmesélő képeinek létrehozásában.