Interjú

5kérdés – Gáll András

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Gáll András fotográfust kérdeztük, akinek díjnyertes sorozata jelenleg a Mai Manó Házban látható.

Tovább

„A reményt leginkább színekben lehet kifejezni” – Joel Meyerowitz gondolatai a színes fényképezés erejéről

Az 1960-as évek végéig Meyerowitz két kamerát hordott magánál: az egyik fekete-fehér, míg a másik színes filmmel volt betöltve. Legújabb albumában, mely a Thames and Hudson gondozásában jelent meg A Question of Color címmel, Meyerowitz elmeséli azt a történetét is, amikor azt mondták neki, hogy a komoly fotográfusok fekete-fehér képeket készítenek. ‘De miért?’ kérdezte Meyerowitz: ‘mikor a világ színes?’ A cikkünkben olvasható interjú magyar nyelven kizárólag a Punkt oldalán érhető el.

„Egy jó képnek nem kell technikailag tökéletesnek lennie, elég, ha emlékezetes” – Beszélgetés Bryan Adams fotográfussal

Bryan Adams nemcsak többszörös platinalemezes előadóművész, hanem elismert fotográfus is, akinek hatból öt fotókönyvét a Steidl kiadó jelentette meg. Portréfotográfiája elismeréseként a Royal Photographic Society tagjai közé választotta. Az 1960-as években kezdett el érdeklődni a fotográfia iránt, amikor a körülötte lévő dolgokat kezdte el rögzíteni, a koncertektől a kádban fekvő barátnőjén át a parkoló faláig. Az emlékeit szerette volna ilyen módon megőrizni. Az 1990-es évek végén Adams saját albumának borítójához kezdett el önarcképeket készíteni. Nem sokkal később már barátokat, más zenészeket, színészeket és modelleket is fényképezett.

„A fotográfiában az az egyik legizgalmasabb dolog, hogy a határvonalak bátran átjárhatóak” – beszélgetés Pecsics Máriával

Pecsics Mária hosszú évek óta meghatározó alakja a hazai fotográfiai életnek. A dokumentarizmus és az alkalmazott fotográfia tapasztalataiból kiinduló konceptuális munkáiban sok más mellett a természet és az ember viszonya, a társas együttélések egyenlőtlenségei, a hatalomgyakorlás kritikája vagy a mulandóság kérdései egyaránt fókuszba kerülnek. Közel két évtizede aktív résztvevője a hazai művészeti felsőoktatásnak, jelenleg a kaposvári egyetem Média Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.

5kérdés – Fazekas István

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Fazekas István fotóriportert kérdeztük.

5kérdés – Reviczky Zsolt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Reviczky Zsolt fotóriportert kérdeztük.

5kérdés – Károly Sándor Áron

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Károly Sándor Áron fotóművészt kérdeztük.

5kérdés – Gyenes Zsolt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Gyenes Zsolt fotóművészt kérdeztük.

5kérdés – Kállai Márton

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Kállai Márton fotóriportert kérdeztük.

Tovább

„Az a téma érdekel, ami belső munkára hív” – Beszélgetés Matécsa Dáviddal

Matécsa Dávid 1992-ben született Magyarországon, jelenleg Angliában él. Először alkalmazott fotográfusnak tanult, később felvételt nyert a londoni University of the Arts-ra, ahol Fine Art Photography szakon folytatja tanulmányait. Képei az alkotói önfelfedezés és az identitáskeresés köré szerveződnek, témáit művészi útja elejétől a személyes múltból és jelenből származó helyszínek és tárgyak, illetve ezek felfedezése adják. A kitartó munkát nemrég siker koronázta, amikor idén a Paris Photo Carte Blanche Student díjának finalistája lett.

5kérdés – Dezső Tamás

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Dezső Tamás fotóművészt kérdeztük.

5kérdés – Krász Kíra Dorottya

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Krász Kíra Dorottya fotóművészt kérdeztük.

5kérdés – Mohos Zsófia

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Mohos Zsófia fotóművészt kérdeztük.

5kérdés – Legát Franciska

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Legát Franciska fotóművészt kérdeztük.

„…a kialakuló információs káosz foglalkoztat a legjobban…” – beszélgetés Bognár Benedekkel

Bognár Benedeket évek óta foglalkoztatja a digitális kor társadalmának egyik alapvető ellentmondása: soha ennyi elérhető információ nem állt az emberiség számára, mindennek ellenére szédítő sebességgel terjednek a hálózatokon a racionális, tényszerű magyarázatokat felrúgó, torzító alternatív tények, összeesküvés-elméletek. 2021-től kezdődően Cui Prodest című sorozatával ezeknek az alternatív világmagyarázatok működésére és azok társadalmi hatására fókuszál. Sorozatának darabjai augusztus 19-ig láthatóak a Mai Manó Ház Mint Te és Én – Fiatal Magyar Fotográfia című kiállításán.