Interjú

„A fotográfia mindig egy felhatalmazás volt arra, hogy bekopogjak valahova” – Interjú Benkő Imrével

A magyar dokumentarista fotográfia egyik legendás alkotója, Benkő Imre idén lett 77 éves. Ismertebbé többek között olyan fotóesszéi tették, mint az Ózdon készített Acélváros sorozat, vagy az ikertalálkozókon megörökített páros portrék, de a Sziget fiatal lázadóiról készült ikonikus képsorozata is megkerülhetetlen, melyet a fesztivál kezdete óta készít. Nagyinterjúnk az alkotóval.

„Az elfojtásokról szól minden” – interjú Bede Kincsővel

Az 1995-ben Kovásznán született Bede Kincső a magyar fotós színtér egyik legfrissebb szeme, aki jelenleg a MOME mesterképzésén vesz részt. Képei a kelet-közép-európai közelmúlt és identitás feldolgozásával és megértésével foglalkoznak, amelyekben megjelenik a szürrealista mozi és a modern fashion hatása. A Három színt ismerek a világon című sorozatával találkozhattunk már itt a Punkton is, de megjelent az Utca&Karrier magazinban, a breda-i fotófesztiválon és a Paris Photo-n is. Az alkotót szeptember óta a TOBE Galéria képviseli.

„Igazítások” – interjú Szász Lillával

“Szerintem mindig látszik egy fotón, hogy van benne idő. Vannak rutinportrék és vannak azok a bizonyos portrék, amelyekre ha ránézel, tudod, hogy van benne időmunka, bizalommunka.” Szász Lilla fotográfussal legutóbbi, portugál vonatkozású munkáiról és a szerelem-kiállításról beszélgettünk.

Doisneau, aki a valóságba volt szerelmes

Az Atelier Robert Doisneau anyagából válogatott kiállítás 2020. szeptember 20-ig volt látható a bolognai Palazzo Pallaviciniben. A francia humanista fotográfus sokrétű életművét október közepétől a Mai Manó Ház látogatói is megismerhetik a Fotóhónap 2020 keretében. Ginevra Barbetti újságíró Robert Doisneau lányával, Francine Deroudille-lel készített interjút 2020. júliusban, mely az olasz Domus magazin online kiadásában jelent meg. A magyar fordítást most a kiadó engedélyével közöljük.

Tíz kiló fénykép története – interjú Zalka Imrével

Zalka Imre vándorfotográfus nevét a szakmában szinte mindenki ismeri, de keveset tudunk arról, hogyan indult a vándorfotográfusi karrierje. A fotólaborrá alakított Barkasról, fesztivál fotózások élményeiről és az “indulatból” készített fotográfiáiról beszélgettünk.

Felhőtanulmányok a tudomány és az esztétika keresztmetszetében – interjú Helmut Völterrel

Helmut Völter, német képzőművész és tervezőgrafikus Berlinben él és dolgozik. Kutatáson alapuló munkái gyakran támaszkodnak talált képekre vagy archív anyagokra. Munkamódszeréről és a felhők fényképezése iránti érdeklődéséről beszélgettünk, illetve a The Movements of Clouds around Mount Fuji (A felhők mozgása a Fudzsi körül) című projektjéről, amely a Mai Manó Ház PaperLab Galériájában is látható lesz az év során később.

„A fotográfia segítségével ismertem meg a világot” – interjú Gombos Lajossal

Gombos Lajossal a Bugaci Kontakt Fotográfiai táborban találkoztunk, amely elsősorban archaikus eljárá-sokkal foglalkozó fotóművészek és amatőrök találkozóhelye, s idén huszonegyedik alkalommal került megrendezésre. A tábort Ujvári Sándor és Fehér Kálmán vezeti, de alapító tagja volt Szabó Maya is, aki az előbb említettekkel együtt a Kecskeméti Fotókör oszlopos tagjai volt 2000-ig. Névjegyükben így írnak a táborról: „nem a technika fejlődése ellen, sokkal inkább annak jobb megértése, a „fotográfusi” gondolkodás elsajátítása miatt folytatjuk”.