Menü

Jelentős adományt kapott a Guggenheim a Mapplethorpe Alapítványtól

19 • 07 • 28Cséka György

Igen komoly, egyelőre meg nem nevezett összegű támogatást kapott a Robert Mapplethorpe Alapítványtól a Solomon R. Guggenheim Múzeum. A támogatást egy ösztöndíj megalapítására adományozták, amelynek feladata lesz a múzeum fotográfiai gyűjteményének - amely az újmédia művekkel együtt a teljes állomány 20%-át teszi ki - a megőrzése, gondozása és kutatásának elősegítése. A Guggenheim ezen kívül létrehoz egy speciális, hároméves interdiszciplináris kutatási projektet is, a Robert Mapplethorpe Collection Research Initiative-t, amely csak Mapplethorpe műveire fog koncentrálni.

0103

Implicit Tensions: Mapplethorpe Now, enteriőr. Kép: Solomon R. Guggenheim Museum.

Az alapítvány és a múzeum együttműködése immár történelminek mondható. Kezdete 1993-ra nyúlik vissza, amikor a Robert Mapplethorpe Alapítvány a Guggenheim Alapítványnak, így a múzeumnak adományozta a művész életművének legjavát jelentő mintegy 200 fotográfiáját és egyéb műtárgyat, továbbá 2 millió dollár vissza nem térítendő további „ajándékot”. A nagylelkű donáció alapozta meg a múzeum fotógyűjtési- és kiállítási programját, amivel a fotográfia előretörésének már ebben a korai szakaszában is vezető szerepet tudott betölteni a fotóművészet aggregálásában, megőrzésében, kutatásában.

0103

Implicit Tensions: Mapplethorpe Now, enteriőr. Kép: Solomon R. Guggenheim Museum.

Az adomány természetesen nem független attól a ténytől, hogy a múzeum egész évét egy kétrészes kiállítással, az Implicit Tensions-el (első rész: 2019. január 25. - július 10., második rész: 2019. július 24. - 2020. január 5.) Mapplethorpe munkássága bemutatásának szenteli. Az első részben a művész fotográfiai életművének legismertebb része került prezentálásra, a másodikban pedig a kortárs művészet kontextusában is értelmezhető munkái, kísérletei, a múzeum gyűjteményébe tartozó olyan alkotók műveivel párbeszédben, párhuzamban, mint Rotimi Fani-Kayode, Lyle Ashton Harris, Glenn Ligon, Zanele Muholi, Catherine Opie, és Paul Mpagi Sepuya.

0103

Implicit Tensions: Mapplethorpe Now, enteriőr. Kép: Solomon R. Guggenheim Museum.