Menü

A járvány európai fotográfusok és írók szemével

20 • 05 • 08Punkt

Már a koronavírus-járvány kezdeteitől fogva tudni lehet, hogy egy korábban soha nem tapasztalt időszaknak váltunk részeseivé, amikor a Föld különböző kontinensein élők azonos élettapasztalatokban és életélményekben részesülnek egyidőben. A különböző művészeti intézmények és a művészek saját eszközeikkel reagálnak megváltozott élethelyzetünkre, sőt, pszichológusok is azt tanácsolják, hogy vezessünk akár vizuális, akár írásos „járványnaplót”, ezzel is segítve magunkat a sok bizonytalansággal és stresszel járó életélmények feldolgozásában. Amatőr és professzionális fotográfusok készítenek világszerte fényképeket a nagyvárosok kihalt utcáiról és a biztonságosnak tekintett otthonokban megteremtett új valóságról, csak #covid19 hashtaggel már 16 millió Instagram-poszt született.

0103

Vasco Celio fényképe az ötletgazda portugál városból, Faróból © Europe at home

Az április végén indult „Europe at Home” elnevezésű online projekt is ebbe a kreatív feldolgozási és dokumentációs folyamatba illik. A projektben múltbeli, jelenlegi és jövőbeni Európa Kulturális Fővárosok fotóművészei és írói vesznek részt. Az alkotók fényképeken és esszéken keresztül mutatják meg a koronavírus-járvány okozta szokatlan élethelyzeteket, amiket a projekt honlapján követhetünk napról napra. A projektet a portugáliai Faro városa kezdeményezte 13 másik településsel karöltve. Mivel 2023-ban Veszprém és a Balaton viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet, így a www.europeathome.eu oldalon Gáspár Gábor fotográfus képei és Kilián László író alkotásai is megtekinthetők angol és magyar nyelven.

0103

Dan Mariner fényképe Norvégiából © Europe at home

Bár Európában egyre több országban indulhat újra az élet kisebb-nagyobb lazítások mellett, a lakosság jelentős része még mindig otthonába zárva tölti napjait, a kulturális terek nyitására és a tömegrendezvényekre szinte még mindenhol hónapokat kell várni. A projekt célja, hogy a résztvevő fotóművészek és írók képein és gondolatain keresztül láthassuk ezeket a remélhetőleg soha vissza nem térő pillanatokat, amikor egymástól elzárva élünk. A projekt az indulása után nyílt mozgalommá válik, így bármely európai város és magánemberek is csatlakozhatnak hozzá a #europeathome hashtag használatával.

0103

Sophie Feyder képe Luxemburgból © Europe at home

A projektet indító Európa Kulturális Fővárosai: Bodø (Norvégia); Chemnitz (Németország); Esch-sur-Alzette (Luxemburg); Faro (Portugália); Kaunas (Litvánia); Leeuwarden (Hollandia); Újvidék (Szerbia); Oulu (Finnország); Piran (Szlovénia); Plovdiv (Bulgária); San Sebastian (Baszkföld / Spanyolország); Tartu (Észtország); Valletta (Málta) és Veszprém (Magyarország).