Menü

Május végén nyílik Bécs legújabb kortárs művészeti múzeuma

20 • 05 • 18Punkt

Az új, kizárólag kortárs képzőművészeti kiállításokat bemutató Albertina Modern átadását március első felére tervezték, ám az a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések miatt május végére tolódott. A múzeum a bécsi Karlsplatzon lévő Künstlerhaus régi épületében kapott helyet, ami a legrégebben létező osztrák művészeti szervezet, az Osztrák Művészek Társaságának megbízásából épült 1865-1868 között. A Künstlerhaus eredetileg galériaként nyitotta meg kapuit, Ferenc József 1868-ban Bécs művészeinek ajándékozta az épületet. Felújításának és modernizálásának költsége összesen 57 millió eurót tett ki, a projekt fő pénzügyi támogatója Hans Peter Haselsteiner, a Strabag építőipari vállalat egykori vezetője volt.

0103

A felújított Künstlerhaus épülete kívülről. Fotó: Albertina Modern

0103

A felújított Künstlerhaus épülete belülről. Fotó: Albertina Modern

Az Albertina Modern gyűjteményébe több mint 5 000 művész 60 000 munkája került, ami a kortárs művészet legjelentősebb múzeumai közé pozícionálja ezáltal az intézményt. Az új múzeumi kollekció részévé váltak a 2018-ban az Albertinának ajándékozott, Essl- és Jablonka-gyűjtemények is. Szinte az összes jelentősebb, a kortárs művészeti életet meghatározó alkotó munkái jelen vannak, mint Andy Warhol, Gerhard Richter, Arnulf Rainer, Hermann Nitsch, Neo Rauch, Hundertwasser, Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein, Pierre Soulages, Erwin Wurm, Georg Baselitz, Nam June Paik, Pipilotti Rist. A múzeum fotográfiai kollekciójában pedig olyan jelentős művészek munkáival találkozhatunk, mint Cindy Sherman, Sherrie Levine, Valie Export, Nan Goldin, Thomas Ruff.

0103

Valie Export: Aktionshose genitalpanik (1969-2001) Fotó: Albertina Modern, Essl Collection

A több mint 2000 négyzetméteres kiállítótérrel rendelkező múzeum nyitó kiállítása, The Beginning. Art in Austria, 1945 to 1980, az osztrák művészetre fókuszál, az osztrák képzőművészet ezen időszakának első, a korszakot teljes mértékben átfogó tárlata.