Menü

Elhunyt John Loengard, a LIFE Magazin fotósa

20 • 06 • 02Punkt

John Loengard 1934-ben született New Yorkban. Első fényképezőgépét egy Kodak Brownie-t 11 évesen kapta édesapjától, és az ő segítségével hívta elő képeit fürdőszobájukban. Miután a Harvard Egyetemen az 1950-es évek közepén kiváló diplomával végzett, ígéretes karrierje először a Harvard Crimson újságnál kezdődött, majd 1956-ban a LIFE magazin felkérte, hogy készítsen egy tankerről fotósorozatot a Cape Codon. Ez a megbízás indította el Loengard hosszú kapcsolatát a magazinnal.

Sok fényképét, köztük a „The Shakers” és a „Georgia O'Keeffe” című esszéit, ma már klasszikusnak tekintjük, de ő fényképezte az akkor még kevésbé ismert Beatlest is, valamint az egyik leghíresebb portrét Brassaïról.

0103

Artist Georgia O'Keeffe, 80 yr. old pioneer of modern American Art. (Photo by John Loengard/The LIFE Picture Collection via Getty Images)

Szinte kizárólag fekete-fehérben dolgozva Loengard olyan hírességeket fényképezett, mint Judy Garland és Jayne Mansfield, valamint olyan államfőket, mint John F. Kennedy elnök, és II. Erzsébet királynő.

1972-ben, amikor a LIFE felfüggesztette a magazin kiadását hetilapként, Loengard az anyavállalat, a Time Inc. magazinfejlesztési csoportjának tagja lett. Az egyik projektje a People magazin volt, ahol 1974-ben kezdte meg első képszerkesztői munkáját. 1978-ban Loengard szerepet játszott a LIFE, mint havi magazin újjászületésében is, ahol 1987-ig volt a képszerkesztő. A LIFE mellett más kiadványoknak is dolgozott és munkáiból tíz könyvet jelentetett meg.

Elismertségét jól jelzi, hogy 2005-ben az American Photo magazin Loengardot a fényképezés történetének 100 legbefolyásosabb embere közé választotta. John Loengard 2020. május 24-én hunyt el.