Menü

Moholy-Nagy 125 konferenciát és megemlékezést szervez a MOME

20 • 06 • 30Punkt

Az idén 125 éve született nagyhatású képzőművész és teoretikus, Moholy-Nagy László emlékére több eseménnyel is készül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. A 140 évvel ezelőtt, 1880-ban alapított egykori Iparművészeti Egyetem 2005-ben vette fel a világ egyik legismertebb magyar alkotójának nevét.

2020. július 20-án, Moholy-Nagy László születésének évfordulójára audiovizuális megemlékezést szerveznek, több megszólalót is felvonultató riportfilmet mutatnak be. A megszólalók között olyan művészek, művészettörténészek, közéleti személyiségek is szerepelnek, akik alkotói és/vagy kutatói tevékenységük okán hiteles üzenetet közvetítenek Moholy-Nagy Lászlóról, mint Maurer Dóra képzőművész vagy Passuth Krisztina művészettörténész. Az audiovizuális megemlékezések részeként Moholymotion címmel egy 125 másodperces animáció is készül, mely magyar és angol nyelvű narrációval mutatja be Moholy életútját Bácsborsódtól Chicagóig. Mindezeket egy microsite támogatja, ahol egyéb érdekes, Moholyhoz kapcsolódó tartalmakat, információkat is közzétesznek, ami a MOME oldalán keresztül is elérhető lesz.

0103

Moholy-Nagy László portréja. A fotót Hugo Erfurth készítette, 1930 körül. Forrás: Wikimedia Commons

A megemlékezéssorozat 2020 őszén egy szimpóziummal folytatódik, melyet a nemzetközi járványügyi helyzet függvényében terveznek megvalósítani. Az események célja, hogy az évfordulók apropóján az egyetem felhívja a szakma és a szélesebb nagyközönség figyelmét a világhírű, iskolateremtő művészre és egyben a nagy múltú művészeti felsőoktatási intézményre.

 

0103

Moholy-Nagy László: 7.A.M. (New Year's Morning), 1930 körül © MET

Moholy-Nagy Lászlónak legutóbb 2019-ben volt kiállítása Magyarországon a Mai Manó Házban, ahol A zseniális kísérletező: Moholy-Nagy László fotográfiái címmel a Magyar Fotográfiai Múzeum Moholy-Nagy fotókollekcióját mutatták be. Moholy-Nagy munkái pontosan 25 évvel ezelőtt, 1995-ben kerültek a múzeum gyűjteményébe, a művész lányával, Hattula Moholy-Naggyal történő szakmai együttműködést követően.