Menü

A Pride alkalmából online kiállításon tekinthetők meg Peter Hujar képei

20 • 07 • 06Punkt

Peter Hujar amerikai fotóművész 1934. október 11-én született a New Jersey-ben található Trentonban. 1947-ben kapta meg élete első fényképezőgépét és még abban az évben beiratkozott egy művészeti iskolába. Mindenképpen fotográfus szeretett volna lenni, s ebben nagy segítségére volt bátorító tanára; a költő Daisy Aldan, akinek tanácsait követve valóban fotográfus lett Hujarból. Alig húsz évesen már olyan fényképeket készített, amelyek egyedi nézőpontokat és különleges stílust mutattak. Első albuma a Portraits in Life and Death a Da Capo Press kiadó gondozásában jelent meg 1976-ban, a könyv ajánlóját nem más, mint közeli barátja, Susan Sontag írta.

Hujar az 1970-es és a ’80-as évek elején a New York-i művészek, zenészek, írók és előadók egyik vezető alakjává vált. A East Village ikonjaitól: Greer Lankton és Ethyl Eichelbergertől a belvárosi értelmiségig, Susan Sontagtól Fran Lebowitzig, szupersztároktól a legendás művészekig mindenkit megörökített, a Pace Gallery július 14-ig megtekinthető online kiállítása Hujar képeit egyfajta "szerelmeslevélben" foglalja össze.

0103

Peter Hujar, Susan Sontag, 1975 © The Morgan Library & Museum, The Peter Hujar Collection

Hujar az emberi test megalkuvást nélkülöző ábrázolásában hitt, legeredetibb munkái új teret nyitottak az erotika széleskörű elfogadtatásában. Sokszor fényképezte a hírhedt underground elitet is, akik New York City élénk ellenkultúráját határozták meg az AIDS előtti évtizedben, de életműve magában foglalja a hangulatos műtermi portrékat és a lenyűgöző város- és utcaképeit is. Hujar talán legismertebb, az életének utolsó éveiből származó képei pezsgő, kreatív szellemiségét idézik.

Stephen Koch, a Peter Hujar Archívum igazgatója szerint Hujar olyan művész volt, aki tudta, hogy a szenvedélye – a saját személyes vágya – központi szerepet játszik a világnézetében. Hujar 19 éves korától tudta, hogy meleg érzékenységének központi szerepet kell játszania a művészetében, soha nem is gondolt arra, hogy ezt a szexuális témát máshogy kezelje, mint nyílt, személyes őszinteséggel.

 

0103

Peter Hujar: Boy on Raft, 1978 © The Morgan Library & Museum, The Peter Hujar Collection

Hujart 1987 januárjában diagnosztizálták AIDS-szel, és tíz hónappal később, november 25-én a Cabrini Medical Centerben halt meg. Az online kiállításon szereplő művek megvásárolhatóak, az így befolyt összeg 10%-át egy, a betegséggel foglalkozó szervezet kapja meg. A Peter Hujar: Cruising Utopia című online kiállítás egy e-mail cím megadása után ezen a linken érhető el.