Menü

Fődíjat nyert Nicolai Howalt fotókönyve a világ legidősebb fájáról

20 • 10 • 01Barta Edit

Szeptemberben immár harmadszor rendezték meg a Maribor Photobook Awardot, a szlovén fotókönyv-díjra az idei évben 134 könyvet neveztek be. Az első díjat és a vele járó 4000 Eurót a dán képzőművész, Nicolai Howalt Old Tjikko című, a világ legidősebb fájáról készített fotókönyve kapta, melyet az ősz folyamán a magyar közönség is láthat több ízben.

Az Old Tjikko - vagyis az Öreg Tjikko név egy svédországi lucfenyőt takar, mely a Dalarna megye egyik kopár hegyoldalán áll, és a maga 9600 évével a világ legidősebb fájának számít. A könyvben található 97 kép egyetlen negatívból készült, ám az alkotó 97 különböző fajta, lejárt szavatosságú fényérzékeny fotópapírra exponálta le ugyanazt a képet. A lejárt papírok különleges és eltérő nagyításokat eredményeztek, a kép megjelenését nagyban befolyásolta a papírok viselkedése. A képek különböző tónusokat és hibákat mutatnak, s azt a benyomást keltik, mintha más fát látnánk különböző időpontokban, ám valójában ugyanazt a képet nézzük. A fotókönyvből készült installációt jelenleg a Budapest Parkban lehet megtekinteni, de a fotókönyv október 29. és december 13. között átlapozható lesz a Mai Manó Ház könyvesboltjában működő PaperLab Galériában is.

 

0103

Nicolai Howalt: Old Tjikko, Fabrik Books, 2019, 16.6 x 22.5 cm

0103

Nicolai Howalt: Old Tjikko, Fabrik Books, 2019, 16.6 x 22.5 cm Fotó: Kiss Imre

A maribori zsűri tagjai az idei évben Tanja Lažetić képzőművész, Jasna Jernejšek kurátor, fotókönyv-kritikus és Michael Kollmann fotókönyv-kurátor, a bécsi Westlicht múzeum munkatársa voltak. A második díjat Stephenie Roland és Hubert Humka kapta, rajtuk kívül 10 művészt emelt ki a zsűri. A munkákat az alábbi oldalon lehet megtekinteni.