Menü

Magyar fotográfust is kiemelt a Hasselblad Heroines

21 • 05 • 07A Fehér Vera

A Hasselblad Heroines a Hasselblad harmadik éve futó projektje, melynek célja, hogy alkotásra bátorítsa a női fotográfusok következő generációját. Idén az előtérbe helyezett alkotók között a magyar Borsi Flórát is megtalálhatjuk. 

A bemutatott alkotók rövid videóüzeneteken keresztül mesélnek a karrierjük során megszerzett tapasztalataikról, és arról, hogy mi inspirálja őket és milyen kihívásokkal szembesültek munkájuk során.

A projekt Instagram oldalán így mutatják be Borsi Flórát: „a magyar fotográfus különleges fotómanipulációval foglalkozik. Flóra eredetileg grafikus szeretett volna lenni, Photoshop specializációval, de a bátorítások hatására mégis fényképezni kezdett, és így találta meg művészi szenvedélyét.” Egy másik bejegyzésben Flóra maga is bemutatkozik, melyből megtudhatjuk, hogyan játszik a test és az én kapcsolatával, miként reflektál az emberi psziché törékenységére, és hogyan veti fel alkotásaiban a női ábrázolásmód kérdéseit.

A hazai fotográfus szürreális önarcképei hét másik alkotó munkájával együtt reprezentálják a női látásmódot. 

Megismerhetjük a Londonban alkotó szlovák beauty- és portréfotográfus Andrea Zvadova képeit, aki korábban az egyediség, a szokatlan szépség és a sokszínűség témáját is feldolgozta a portréiban, most pedig különös csendéletekkel vívta ki az elismerést.

Az észak-olaszországi Isabella Tabacchi tájfotográfiái a természetfotón túlmutatnak, hiszen ezek a képek az alkotó személyes, emocionális konklúziói. Tabacchi a varázslatos tájakról készült érzelmes képeihez gyakran tanulmányozza a kiválasztott helyek fényciklusait, időjárását.

Anja Niemi norvég képzőművész díjnyertes színpadias képei a She could have been a cowboy sorozat részei, melyben egy elképzelt cowboy-hölgyet (cowgirlt) látunk női és férfi szerepekben. Az alkotó többi sorozatában is a női és férfi szerepekkel, valamint ezek keveredésével foglalkozik.

Az orosz Katerina Belkina a Hasselbladtól 2016-ban is elnyerte a Master in Fine Art díjat. Az alkotó hivatalosan festőművész, és ez fotográfiai munkáin is érezhető, mert azok a hiperrealista festészet és a dokumentarista fotográfia határain mozognak. Önarcképeit konstruált terekbe helyezve, feminista elveken alapuló személyes nézőponttal feltöltve osztja meg.

A Hasselblad Heroines válogatásában láthatjuk a Londonban alkotó, dél-afrikai származású portré- és dokumentumfotográfus Jillian Edelstein munkáit is. Az elismert fotográfus emberi történetek iránti elhivatottsága az egész karrierjét meghatározta, s mára több mint száz képe szerepel a National Portrait Gallery állandó gyűjteményében brit hírességekről, színészekről, politikai szereplőkről.

Az amerikai Nina Welch-Kling streetfotóiban az emberek, az időjárás és az épületek ugyanakkora fókuszt kapnak, miközben az alkotások tagadhatatlanul egy érzékeny női látásmódról árulkodnak. Munkájában az alkotó a kaotikus és színes New York-i jeleneteket koncentrált, letisztult kompozíciókká alakítja át. 

0103

Fotó: Borsi Flóra

0103

Fotó: Andrea Zvadova

0103

Fotó: Katerina Belkina

0103

Fotó: Isabella Tabacchi

0103

Fotó: Alissa Ashley

0103

Fotó: Anja Niemi

0103

Fotó: Jillian Edelstein

0103

Fotó: Nina Welch-King