Címke: Urban Photo Awards

Kiszorítottság és összetartozás Rio de Janeiróban – Rafael Fabrés nyerte el az URBAN Photo Awards legjobb fotókönyvnek járó díját

Nem könnyű Rio de Janeiróban dolgozni, ami időnként nagyon erőszakos, és fotográfusként kiszolgáltatott is lehet. Az teszi különlegessé Rafael munkásságát, és a bensőséges és költői képei is azt mutatják, hogy képes elnyerni az emberek bizalmát. Fotográfiái gyönyörű keveréke a mindennapi életnek és a kemény gazdasági és politikai valóságnak Brazíliában.

Tovább

Ezek a képek nyerték el az URBAN Photo Awards 2023 fődíjait

Az idén 14. alkalommal megrendezett fotópályázat kategóriagyőzteseinek névsorát egy díjátadó ünnepség keretében hirdették ki október 28-án, a Trieszti Fotográfiai Napok egyik rendezvényén. Az Alec Soth vezette zsűri több mint 12.000 beküldött fényképből választotta azt a négy alkotót, akik a 2000 eurós utalvány és közel 1500 eurós fényképezőgép mellett kiállítási lehetőséget is kaptak a szervezőktől. Az idei URBAN Photo Awards egyéni kategóriának nyertesei az alábbi fotográfiák lettek.

Válogatás az URBAN Photo Awards 2023 fotópályázat legjobb képeiből

Az URBAN Photo Awards 2023 kihirdette shortlistre került alkotóit. Az idén 14. alkalommal megrendezett fotópályázat négy kategóriát indított, ezek legjobbjait mutatták be, de a kategóriagyőztesek névsorára még várni kell. A dobogósokat egy díjátadó ünnepség keretében fogják kihirdetni október 27-én, a Trieszti Fotográfiai Napok egyik rendezvényén.

Jekatyerina Orlova: A semmi gyermekei

A Putyin által Ukrajna lerohanására besorozott katonák több mint hatvan százaléka az Oroszország mélyén és peremein szétszórt közel százötvenezer falu végtelen, a külvilágtól elzárt és alig ismert vidékeiről származik. Ezekben a lepusztultság, elhagyatottság és szegénység jellemezte falvakban – ahol szinte egyáltalán nem jutnak iskolához vagy más egyéb alapvető szociális szolgáltatásokhoz a gyermekek – nőnek fel a „nikto”, az Oroszországban a „semmi gyermekeinek” nevezett társadalmi réteg, akiknek az egyetlen kapcsolatuk a falukon kívüli dolgokkal a televízió, amelyen keresztül a Kreml propagandája a dühöt és a frusztrációt állami erőszakká transzformálja.

Gabriele Galimberti: Az amerikai fegyverfétis arcai

Gabriele Galimberti, olasz fotográfus az Egyesült Államok minden szegletébe eljutott – New York Citytől Honoluluig –, hogy találkozzon a büszke fegyvertulajdonosokkal, megértse gondolkodásmódjukat és viszonyukat, és lefényképezze őket és fegyvereiket – persze arra nem gondolva, hogy egyes otthonokban micsoda arzenálokra talál majd, amelyek európai szemmel szinte hihetetlennek is hatnak.

Damian Lemaski: Kassa alig ismert szegénytelepe, a Lunik IX

Damian Lemaski lengyel szabadúszó fotóriporter 2008-ban végzett a varsói Európai Fotóművészeti Akadémián. Lemaskit elsősorban az emberek és a világban elfoglalt helyünk érdekli – különösen a társadalom perifériájára szorult csoportok vonatkozásában. Portrésorozata Kassa Lunik IX elnevezésű kerületében készült az ott élő gyerekekről és tizenévesekről.

„A szép dolog sosem tökéletes.” – Jonathan Jasberg: Kairó mélyén – a piramisokon túl

Kairó egy olyan város, amelyet közel száz évvel ezelőtt a „világ legszebb városának” neveztek, viszont ma már olyan városnak tűnik, ahol a látogatók a piramisok és a nagy múzeumok rövid megtekintése után gyorsan elhagynak. A háttérként szolgáló összetett és gyakran kaotikus Kairó városán keresztül Jonathan munkája ebben a projektben ugyanilyen összetett képek gyűjteménye, amelyek olyan őszinte, mindennapi jeleneteket ábrázolnak, amelyek gyakran inkább kérdéseket vetnek fel, mintsem egyértelmű válaszokat adnának.

Alain Schroeder: Thai box harcos gyerekek – URBAN Photo Awards 2022

Mindenki története hasonló: a gyerekek arról álmodnak, hogy egyszer majd a tévében harcolnak, házat építenek szüleiknek és megvédik közösségük büszkeségét, miközben az edzőtermek tulajdonosai, az edzők és a családok nagyban függenek a bevételüktől.

A Hová lettek a madarak? című album nyerte el az URBAN Photo Awards legjobb könyvének járó fődíját

„Nicolas St-Pierre munkája egy mesteri és találékony fotografikus nyelven előadott intellektuális fantázia. Jól fotografált, szépen megkomponált képek, kifogástalan utómunkával.” – fogalmazott Francesco Cito, az URBAN Photo Awards zsűrijének elnöke, aki a legjobb könyvnek járó fődíjat Nicolas St-Pierre kanadai fotográfus számára Where Have The Birds Gone? című kötetéért adta át.