Címke: Urban Photo Awards

A fény szerelmese – Válogatás Sam Ferris In Visible Light című sorozatából

Az In Visible Light című sorozatom egy személyes projekt, amely a Sydneyben töltött idő alatt megszerzett tapasztalataimat vizsgálja – egy olyan városban, ahol a megélhetési költségek soha nem voltak magasabbak, és ahol a szorongás érzése soha nem volt ennyire érezhető. A szorongás számomra ott van az irodába vagy az irodából hazafelé tartó rohanás apróságaiban – a munka és az élet egyensúlyának megtalálása miatti stresszben, hogy „minden meglegyen”; ott van a napi ingázás fáradalmaiban; a csúcsidőben zsúfolt utcasarkokon, (…) és ott van a rövid gesztusokban vagy kifejezésekben, amelyek hagyják lerántani a leplet a külvilágról.

Tovább

“Ha egy pillanatra megfordulsz, még mindig láthatod a múltat, amint közvetlenül mögötted ólálkodik” – Válogatás Tomasz Liboska Turn Round című sorozatából

A művész felvételei gyakran olyan vizuális toposzokat is megjelenítenek – mint az elhanyagolt panelházak, vagy a használaton kívüli ipari létesítmények –, amelyek a szocialista utódállamok mai helyzetét a legjobban érzékeltetik. A képeket a fotográfus szubjektív benyomásai vezetik, így azok képesek arra, hogy új nézőpontokat és értelmezéseket mutassanak fel. A felvételek így személyesebbé válhatnak, és közvetlenebb viszonyba kerülnek nézőjükkel.

Az árnyékvadász – Válogatás Anna Biret The Shadows Of The Imagination című sorozatából

A fény és az árnyék uralja mindennapjainkat, gyakran titokzatossággal telített képeket alkotva. Néha a sziluett az árnyék mélyéből bukkan elő, néha az árnyékban keres menedéket, amely megvédi. (…) Amikor kimegyek az utcára a fényképezőgépemmel, nincs pontos elképzelésem arról, hogy mit fogok fényképezni. A hétköznapi jelenetek, a részletek, a fény, a színek, a formák és mindenekelőtt az emberek inspirálnak.

Ahol megállt az idő – Válogatás Andrew Borowiec The Post-industrial Rust Belt című sorozatából

Az amerikai fotográfus The Post-industrial Rust Belt című sorozata egy rozsdaövezetet mutat be, ahol szinte megállt az idő. Az 1980-as években bezárt ipari létesítmény köré épült város lakói mindenüket hátrahagyták, amikor a boldogulás reményében máshová költöztek. A sorozat nemcsak az egykor virágzó környék hanyatlását mutatja be, hanem az emberek nélküli épületeket és utcákat is, amelyek a magány, a szomorúság és az elhagyatottság hangulatait keltik.

Kiszorítottság és összetartozás Rio de Janeiróban – Rafael Fabrés nyerte el az URBAN Photo Awards legjobb fotókönyvnek járó díját

Nem könnyű Rio de Janeiróban dolgozni, ami időnként nagyon erőszakos, és fotográfusként kiszolgáltatott is lehet. Az teszi különlegessé Rafael munkásságát, és a bensőséges és költői képei is azt mutatják, hogy képes elnyerni az emberek bizalmát. Fotográfiái gyönyörű keveréke a mindennapi életnek és a kemény gazdasági és politikai valóságnak Brazíliában.

Ezek a képek nyerték el az URBAN Photo Awards 2023 fődíjait

Az idén 14. alkalommal megrendezett fotópályázat kategóriagyőzteseinek névsorát egy díjátadó ünnepség keretében hirdették ki október 28-án, a Trieszti Fotográfiai Napok egyik rendezvényén. Az Alec Soth vezette zsűri több mint 12.000 beküldött fényképből választotta azt a négy alkotót, akik a 2000 eurós utalvány és közel 1500 eurós fényképezőgép mellett kiállítási lehetőséget is kaptak a szervezőktől. Az idei URBAN Photo Awards egyéni kategóriának nyertesei az alábbi fotográfiák lettek.

Válogatás az URBAN Photo Awards 2023 fotópályázat legjobb képeiből

Az URBAN Photo Awards 2023 kihirdette shortlistre került alkotóit. Az idén 14. alkalommal megrendezett fotópályázat négy kategóriát indított, ezek legjobbjait mutatták be, de a kategóriagyőztesek névsorára még várni kell. A dobogósokat egy díjátadó ünnepség keretében fogják kihirdetni október 27-én, a Trieszti Fotográfiai Napok egyik rendezvényén.

Jekatyerina Orlova: A semmi gyermekei

A Putyin által Ukrajna lerohanására besorozott katonák több mint hatvan százaléka az Oroszország mélyén és peremein szétszórt közel százötvenezer falu végtelen, a külvilágtól elzárt és alig ismert vidékeiről származik. Ezekben a lepusztultság, elhagyatottság és szegénység jellemezte falvakban – ahol szinte egyáltalán nem jutnak iskolához vagy más egyéb alapvető szociális szolgáltatásokhoz a gyermekek – nőnek fel a „nikto”, az Oroszországban a „semmi gyermekeinek” nevezett társadalmi réteg, akiknek az egyetlen kapcsolatuk a falukon kívüli dolgokkal a televízió, amelyen keresztül a Kreml propagandája a dühöt és a frusztrációt állami erőszakká transzformálja.

Gabriele Galimberti: Az amerikai fegyverfétis arcai

Gabriele Galimberti, olasz fotográfus az Egyesült Államok minden szegletébe eljutott – New York Citytől Honoluluig –, hogy találkozzon a büszke fegyvertulajdonosokkal, megértse gondolkodásmódjukat és viszonyukat, és lefényképezze őket és fegyvereiket – persze arra nem gondolva, hogy egyes otthonokban micsoda arzenálokra talál majd, amelyek európai szemmel szinte hihetetlennek is hatnak.

Tovább

Damian Lemaski: Kassa alig ismert szegénytelepe, a Lunik IX

Damian Lemaski lengyel szabadúszó fotóriporter 2008-ban végzett a varsói Európai Fotóművészeti Akadémián. Lemaskit elsősorban az emberek és a világban elfoglalt helyünk érdekli – különösen a társadalom perifériájára szorult csoportok vonatkozásában. Portrésorozata Kassa Lunik IX elnevezésű kerületében készült az ott élő gyerekekről és tizenévesekről.

„A szép dolog sosem tökéletes.” – Jonathan Jasberg: Kairó mélyén – a piramisokon túl

Kairó egy olyan város, amelyet közel száz évvel ezelőtt a „világ legszebb városának” neveztek, viszont ma már olyan városnak tűnik, ahol a látogatók a piramisok és a nagy múzeumok rövid megtekintése után gyorsan elhagynak. A háttérként szolgáló összetett és gyakran kaotikus Kairó városán keresztül Jonathan munkája ebben a projektben ugyanilyen összetett képek gyűjteménye, amelyek olyan őszinte, mindennapi jeleneteket ábrázolnak, amelyek gyakran inkább kérdéseket vetnek fel, mintsem egyértelmű válaszokat adnának.

Alain Schroeder: Thai box harcos gyerekek – URBAN Photo Awards 2022

Mindenki története hasonló: a gyerekek arról álmodnak, hogy egyszer majd a tévében harcolnak, házat építenek szüleiknek és megvédik közösségük büszkeségét, miközben az edzőtermek tulajdonosai, az edzők és a családok nagyban függenek a bevételüktől.

20 fotó az URBAN Photo Awards 2022 fotópályázat legjobb képeiből

Massimiliano Faralli, Alain Schroeder, Sakulchai Sikitikul és Jonathan Jasberg az idei év nyertesei. A győzteseket és munkáikat az URBAN Photo Awards eseményén, a trieszti Museo Revoltella előadótermében, a Triest Photo Days 2022 fesztiválon tartott ünnepségen mutatták be.