Menü

Ember Sárié a Leopold Bloom

19 • 06 • 17Cséka György

Ember Sári nyerte a 2011 óta kétévente, azaz idén ötödik alkalommal kiosztott és tízezer euróval járó Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat. A 2019-es döntőbe olyan neves képzőművészek jutottak még be, mint Asztalos Zsolt, Erdei Krisztina, Kútvölgyi-Szabó Áron, Molnár Zsolt és Tranker Kata. A díjat az alkotó egy külföldi kiállítás létrehozására fordíthatja, Ember Sári a prágai Karlin Studiosban létrehozandó tárlattal kapcsolatos költségek fedezését tűzte ki célul.

0103

Ember Sári. Fotó: Neogrády-Kiss Barnabás

A díj különlegessége és fontossága nem pusztán az összegében rejlik, hanem a függetlenségében, hiszen alapítása nem magyarországi, egy ír házaspár, Mary McLoughlin és John Ward műgyűjtők, a Maurice Ward szállító és műtárgyszállító cég tulajdonosai hozták létre. Ahogy Ward leszögezi: „Az alapítás óta fontosnak tartjuk a díj függetlenségét, amelyre a nemzetközi tagokból álló bírálóbizottság a garancia, akik értékes, konstruktív visszajelzést adnak a magyar művészek munkáira. Hisszük, hogy a díj elősegíti a szorosabb képzőművészeti kapcsolatok kiépítését Magyarország és a nyugat-európai országok között.”

0103

Ember Sári: Mormaço (2013-).

További érdekesség, hogy az alapítók a döntéshozatalban nem vesznek részt közvetlenül, csak a zsűri ír elnökét kérik fel.  Idén egy neves nemzetközi szakemberekből álló háromtagú zsűri döntött, hogy kié legyen a díj a mintegy ötven beérkezett pályázat közül. Tagjai: Paul O’Neill a Helsinkiben működő PUBLICS kurátori ügynökség, rendezvényhelyszín és könyvtár művészeti vezetője, Gabriela Kotiková a Prágai Kortárs Művészeti Központ munkatársa, az ugyancsak prágai Galerie Jelení kurátora.  Noor Mertens 2016-ig a Museum Boijmans Van Beuningen kurátora volt, jelenleg pedig a németországi Kunstverein Langenhagen igazgatónője.

0103

Ember Sári: Since Our Stories All Sound Alike 2018, installáció, Galleria Campari. A Molnár Ani Galéria jóvoltából.

Ember Sári a hazai fotográfiai- és képzőművészeti élet egyre fontosabb szereplője. Számtalan egyéni- és csoportos tárlat fűződik nevéhez, az utóbbi években  fokozódó súlyú nemzetközi jelenléttel, amibe beletartoznak rezidenciaprogramokon való részvételek, és kiállítások sokasága Belgiumtól, Milánón, Berlinen, Prágán át São Paulo-ig. 2017-ben ő kapta a 35 év alatti művészeknek kiosztott Campari Art Prize díjat a torinói Artissima művészeti vásáron. A művészt a Molnár Ani Galéria képviseli.