Menü

Kibercsalás és ámítás egy Ryan McGinley fotó körül

19 • 07 • 11Cséka György

Maria Larsson, svájci művészettörténész és gyűjtő a New York-i Team Gallery kínálatából szerette volna megvenni Ryan McGinley Kaaterskill Falls (2015) című fotóját. Mivel manapság már a műkereskedelem nagy része is az online színtéren zajlik, úgy tűnt, nincs azzal gond, ha nem repül Amerikába, hanem e-mailben intézi a tranzakciót. 2019 februárjában ezért levelezni kezdett a galéria egyik salesesével, Gabriella Caputóval. A fotográfia teljes ára 21.000 dollár, azaz körülbelül 6 millió forint volt, de rögtön kapott rá 10% kedvezményt. Február végén meg is kapta a számlát, március elején pedig átutalta a pénzt. Mivel a galériától az utalást követő három napban semmilyen visszajelzést nem kapott, odatelefonált és Gabriella Caputót kérte a telefonhoz.

0103

Ryan McGinley: Kaaterskill Falls, 2015. Fotó: Team (gallery, inc.).

Mint kiderült, Caputo a tranzakcióról nem tud, senkivel nem folytatott levelezést Ryan McGinley fotója ügyében, és senkinek nem küldött számlát. A galéria informatikusa kiderítette, hogy Caputo gépét feltörték, és rendszeres időközönként használták, mégpedig Nigériából. Minden információt összeszedtek a fotóról és a galéria ügyleteiről, és Caputo nevében innen leveleztek Larssonnal. A nigériaiak persze nem a galéria bankszámlájára, hanem egy houstonira utaltatták a pénz.

0103

Ryan McGinley, 2018. Fotó: Cortesia

Az ügynek sajnos nincs hepiendje. Larsson és a galéria nem jutott dűlőre a tekintetben, legalábbis a jelenlegi helyzet szerint, ki a hibás, pontosabban, a galéria nem hajlandó hibásnak elismerni magát és visszafizetni azt a pénzt, ami nincs is nála. Larssont a saját bankja is hibásnak tartja, amiért nem megbízható, kellőképp nem ellenőrzött identitású bankszámlára utalta át a nem éppen kis összeget.

0103

Ryan McGinley: Red Mirror, 1999. Fotó: Ryan McGinley és Team (gallery, inc.)

Az ügynek sajnos annyi tanulsága van, amit eddig is tudtuk, hogy minden elérhető módon védeni kell az adatainkat, és minél biztonságosabban, nagyobb körültekintéssel internetezni. És néha, különösen fontos ügyekben, ha mód van rá, analóg módon, azaz személyesen, élőben, azaz nem digitálisan cselekedni! Mert ennek legalább van némi oldschool varázsa is.

(via Artnet.)