Menü

Több milliót fizettek egy Banksyről készült fotóért

19 • 09 • 20

Két napja nem kisebb tétel kelt el a Sotheby’s egyik online aukcióján, mint egy, a világ egyik legsikeresebben titkolózó, inkognitóját máig megőrző graffitiművészéről, Banksyről készült fotó. Az egyedülálló felvétel az aukció előtti becsérték több mint tízszereséért, 35 ezer fontért (ami kicsivel több, mint 13 millió forint) kelt el.

A fotó szépséghibája azonban, hogy a művész tarkóját ábrázolja csupán, mégpedig úgy, hogy a fejformájára sem következtethetünk, mivel kapucnis melegítőben van. Valószínűleg emberi tarkóért nem fizettek még ennyit.

0103

Chris Levine: Banksy [3D], 2017. @ Sotheby's

Az aukció kifejezetten a képet készítő művésznek, Chris Levine-nak volt szentelve, és hat művét lehetett megvenni, köztük egy meglehetősen híres fotót II. Erzsébet királynőről, aki ez esetben még Banksyt is lenyomta, mivel a képet 75 ezer fontért vitték el (kicsit több, mint 28 millió forint).

Érdekes kérdés persze, hogy valóban Banksy tarkóját látjuk-e, hiszen erről természetesen semmi bizonyítékunk nincs, ámbár Levine elmondta, hogy a fotóból négy nyomatot készített csak, és ezek egyike Banksy tulajdonában van.

0103

Chris Levine: Banksy [3D], 2017, enteriőrben. @ Sotheby's

A szeptember azonban, ezen kívül nem alakult túl jól Banksy számára, hiszen szeptember 2-án a Pompidou mellől, egy fémtábláról egyszerűen ellopták az 1968-as francia diákfelkeléseknek szentelt, és egy tapéta- vagy papírvágó kést tartó kendőmaszkos patkányt ábrázoló graffitijét, pontosabban stenciljét. Viszont itt kell megjegyezni, hogy a hír pár helyen a magyar sajtóban zátonyra futott a képleírás szintjén, mert egyes cikkekben ceruzának, másokban zsebkésnek írják le a meglehetősen nyilvánvaló, jellegzetes csapott éléről felismerhető szerszámot.

0103

Bansksy stencilje a Pompidou-nál. @ USA Art News