Menü

Csődbe ment az Unseen Amsterdam Fotófesztivál

20 • 01 • 30PUNKT

Bombát robbantott a holland RTL Z tévécsatornán Angelina Bakker csődgondnok, amikor bejelentette, hogy a kortárs fotográfia egyik vezető rendezvénye, az UNSEEN Amsterdam Fotófesztivál csődbe ment.

A történet több, mint meglepő, hiszen az UNSEEN-nek olyan tőkeerős támogatói, szponzorai vannak, mint az ING bank, a KPMG Meijburg nemzetközi jogi cég és az Amszterdami Művészeti Alap. Emellett, a 2012 óta létező fesztivál múlt évi, 8. kiadása 25 ezres nézőközönséget vonzott, ami a kortárs fotót tekintve kifejezetten magas szám. Ahogy Bakker elmondta, a csőd egész pontosan a fesztivál mögött álló három kereskedelmi társaságot érinti, a Unseen Internationalt, az Unseen Media-t és az Unseen Amsterdam-ot.

0103

Unseen Amsterdam 2019. Fotó: © Maarten Nauw

A csőd okáról egyelőre semmit sem lehet tudni, és a csődgondnok elmondása szerint csak most derült ki, tehát nem volt előzménye. Caroline van Leuvent, a fesztivál igazgatóját sokkolta a hír, de az általa elmondottak alapján azért lehettek előjelei. Beszélt arról, hogy az UNSEEN nagyon szép, de nagyon drága fesztivál, és az ezévi eseményre, amelynek persze már elkezdték a szervezését, nem tudtak elég szponzori pénzt gyűjteni, továbbá, bár a nézőszámok jók voltak a múlt évben, a jegyértékesítésből befolyt összeg csalódást okozott.

Leuven szerint gőzerővel keresik a támogatókat és mindenképp tovább szeretnék folytatni a munkát, hiszen a fesztivál nagy érték. Ezt mi magyarok is tanúsíthatjuk, feltörekvő tehetségeink rendszeres szereplői az eseménynek. Csak pár adat: 2018-ban Biró Dávid bekerült az Unseen Amsterdam ING Talent Award öt döntőse közé, 2019-ben a Capa Központ a Budapest Portfolio Review keretében öt fiatal alkotó csoportos bemutatkozását segítette elő a fesztiválon, Ádám Annáét, Bilak Krystynáét, Geibl Katáét, Kocsi Olgáét és Koleszár Adélét.

0103

Unseen Amsterdam 2019. Fotó: © Maarten Nauw