Címke: fotófesztivál

Válogatás a 212 Photography Istanbul fesztivál kiállításainak képeiből

Törökország egyik legnagyobb fotográfiai eseményét, a 212 Photography Istanbul-t idén október 5-15. között rendezik meg. A fesztivál célja, hogy az egész várost bevonja a programokba, és hogy hozzájáruljon a művészet és a kultúra hagyományainak továbbadására. A fotográfiai fesztivál olyan változatos programokat ígér, amelyek a fotográfiát és számos más vizuális műfajt is bemutatnak.

Tovább

A bátorság került a középpontba a Helsinki Fotográfiai Fesztivál idei eseményén

A Helsinki Fotográfiai Fesztivál augusztus 4-én nyílt meg, és október 30-ig lesz látogatható. A fesztivált évente rendezik meg, immár hatodik éve. A fesztivál ideje alatt különleges kiállításokat lehet felfedezni Helsinki különböző közterein, és rangos kulturális intézményeiben egyaránt. Az eseményen olyan fényképeket és más vizuális alkotásokat mutatnak be, melyek korábban kiállításon még soha nem voltak láthatók Finnországban. Az idei fesztivál programját számos tárlatvezetés, szeminárium és workshop színesíti, de idén nagyobb teret kapnak a művészekkel folytatott beszélgetések is.

Szlovénia egyik legnagyobb fotográfiai fesztiválján idén a környezetvédelemé a főszerep

Idén is megrendezték Szlovénia egyik legnagyobb művészeti eseményét, a Kranj Fotográfiai Fesztivált. A harmadik alkalommal megtartott rendezvénysorozatot azért hívták életre, hogy kiállítási felületet adjanak szlovén és nemzetközi művészeknek. Ezenfelül a rendezők minden évben kiírnak egy tematikus pályázatot is, amely győzteseit a fesztiválon mutatják be.

Indul a 11. UNSEEN – Válogatás a holland fotófesztivál kiállításainak képeiből

Az immár 11. alkalommal megrendezett UNSEEN szeptember 21. és 24. között várja a látogatókat az amszterdami Westergas ipari műemlék épületeiben. Az elsősorban gyűjtőknek és a szakmának szóló rendezvény során 72 kiállító galéria és 65 könyvkiadó képviseli majd művészeit. A fesztivál idei témája a természet és ember közötti kapcsolat. Az UNSEENről helyszíni beszámolóval is jelentkezünk, ebben a cikkünkben a fesztivál kiállításain látható képekből válogattunk.

A fotográfia, mint a világ szeizmográfja – Helyszíni beszámoló a 2023-as Arles-i fotófesztiválról

Idén 54. alkalommal kerül megrendezésre Arles-ban a Les Rencontres de la Photographie fesztivál, amely a szakmai közeg és a fotográfia iránt érdeklődők megkerülhetetlen eseménye. A legkülönbözőbb helyszíneken – templomban, szupermarketben, apátságban, katakombában és szabadtéren – megrendezett kiállítások mellett, programokkal, beszélgetésekkel, vetítésekkel és fotókönyvekkel várja a látogatókat a dél-franciaországi kisváros.

Művészet, feminizmus és természet a PHotoESPAÑA 2023 fókuszában

Közel száz helyszínen több mint háromszáz alkotó – sok más mellett Edward Burtinsky, Louis Stettner, Marina Abramović és Martin Chambi – mutatkozik be a Madridban szeptember 3-áig látogatható PHotoESPAÑA 2023 kiállításain. Az idén huszonhatodik alkalommal életre hívott nemzetközi fotó- és vizuális művészeti fesztivál a fotográfia és a társművészetek párbeszéde mellett, most is meghatározó hangsúlyt fektet a társadalmi szerepvállalások fontosságára.

Társadalmi problémák és egyéni küzdelmek – a Latin-amerikai Fotófesztivál képei

A Bronx Documentary Center július 13 – 30. között rendezi meg a hatodik Latin-amerikai Fotófesztivált, amelyen feltörekvő és elismert fotográfusok mutatják be alkotásaikat. A meghívott kiállítók – akik Kolumbiából, Chiléből, Kubából, Mexikóból, Peruból és Venezuelából, illetve Bolíviából érkeztek – igen sokféle, nemritkán érzékeny témákat dolgoznak fel. Fényképeiken az őslakosok jogairól, a fiatalok elvándorlásáról, vagy a helyi kultúrák veszélybe kerüléséről tudósítanak.

Utazásra invitálnak a Belfast Photo Festival 2023 kiállításai

A Belfast Photo Festival 2011-es alapítása óta a világ egyik legrangosabb nemzetközi fotófesztiváljává nőtte ki magát. Az észak-ír fővárosban idén júniusban Journey címen megrendezésre kerülő rendezvénysorozat fizikai és spirituális értelemben, valamint történelmi és társadalmi kontextusba helyezve járja végig az utazás gondolatkörét a kiállításoknak helyet biztosító mintegy harminc helyszínen.

Arnold Odermatt ritkán látható fényképei a photo basel egyik kiemelt tárlatán

A svájci művész elsősorban a közúti balesetekről készült fényképeiről ismert, de ezen a tárlaton a svájci tájakat, városokat és embereket megörökítő felvételei lesznek láthatóak, amelyek eddig kevesebb figyelmet kaptak. A rendezvényen több mint 400 fotográfiai műalkotást mutatnak be 169 művésztől, ennek egyik kiemelt eseménye az Arnold Odermatt munkáiból készült válogatás.

Tovább

Válogatás a photo basel 2023 kiállításainak képeiből

A photo basel – Svájc első és egyetlen, a fotóalapú művészetnek szentelt nemzetközi művészeti vására – olyan hibrid platformként tekint magára, amely összekapcsolja a művészeti világ minden szereplőjét. A 2023-as fotófesztiválon 169 művész több mint 400 fotográfiai alkotása látható.

Foto Wien 2023 – „Képek egy egész hónapon át—Mindenkinek!”

A június több európai nagyvárosban is a fotográfia hónapja. Bécs 2002-ben csatlakozott a European Month of Photography (EMOP) klubjához: idén a bécsi biennálé 10. kiadása került megrendezésre. Az évfordulót 300 rendezvénnyel ünneplik 110 színhelyen, 25 ország 350 művészének bemutatásával.

A nyugati identitás kérdéseit járja körül az egyik legnagyobb olasz fotográfiai fesztivál

A Fotografia Europea fotográfiai fesztivált már 18. alkalommal rendezik meg különböző helyszíneken, így az utóbbi időben a nemzetközi közönség figyelmét is felkeltette. A rendezvény most április 28. és június 11. között visszatér Észak-Olaszországba, Reggio Emilia városába. A fesztivál most a globalizáció témájára összpontosít, így tíz külön kiállítással olyan kérdésköröket mutat be, mint a nemzeti identitás, a marginalizált közösségek, a Brexit, vagy a társadalmi aktivizmus.

Martin Parr a Photo London 2023-as Master of Photography kitüntetettje

A Photo London Master of Photography elismerését 2023-ban a kortárs dokumentarista fotográfia egyik legfontosabb alakja, a mintegy fél évszázada aktívan működő Martin Parr nyerte el. Az elismeréssel párhuzamosan Martin Parr: Recent Works címen kiállítást is szentelnek a rendezvénynek otthont adó londoni Somerset House-ban.

Photo London 2023: az eddigi legerősebb rendezvényt ígérik a szervezők

A május 11 és 14. között immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Photo London 2023 néhány év alatt nemcsak a brit, de a nemzetközi fotográfiai színtér egyik legfontosabb eseményévé is vált. Idén a világból mintegy száztíz fotógaléria mellett az elmúlt száz év brit női fotográfusai, Martin Parr öt évtizede formálódó életműve, valamint Mexikó kortárs fotográfiája kerül fókuszba a londoni Somerset House kiállítótereiben, miközben fiatal magyar alkotót is találunk a négynapos eseményen.