Címke: fotófesztivál

A 9. PhotoFairs Sanghai az Ázsián kívüli fotográfiával is kiemelten foglalkozik

A Sanghaji Kiállítási Központ április 25-28. között ad otthont a PhotoFairs Shanghai-nak, a kontinens egyik legnagyobb kortárs fotográfiai vásárának. Az eseményen 46 kiállító képviseli majd magát, köztük helyi és nemzetközi galériák, illetve vezető művészeti szervezetek. A vásár nemcsak Kína, hanem Ázsia, illetve a csendes-óceáni térség többi országának fotográfiai eseménye is, amely számos műgyűjtőt, kiállítót és érdeklődőt vonz szerte a világból. Az idei vásár különlegessége, hogy számos New York-i intézménnyel és művésszel is együttműködik, így a 2024-es PhotoFairs Shanghai nem kifejezetten kínai, hanem nemzetközi eseménnyé válik.

Tovább

Circulation(s) – 14. alkalommal rendezik meg az európai fiatal művészek egyik legnagyobb fesztiválját

A 14. alkalommal megrendezett Circulation(s) fesztivál ezúttal is az európai fotográfia új irányaira és változásaira koncentrál. A fesztiválon bemutatott alkotók munkáit az egyre növekvő kísérletező kedv jellemzi, a kiállított munkák között láthatóak analóg technikával, vagy éppen a mesterséges intelligencia segítségével készített alkotások is. A fiatal alkotók munkái között egyaránt szerepelnek dokumentarista, vagy divatfotók, illetve portrék. A nagyszabású kortárs művészeti fesztiválnak a párizsi Le Centquatre művészeti intézmény ad otthont április 6. és június 2. között.

Válogatás a 8. Budapest FotóFesztivál kiállításainak képeiből

A 8. Budapest FotóFesztivál 2024. március 22. és május 12. között zajló rendezvénysorozata kortárs és klasszikus magyar, valamint nemzetközi kiállításokból, szakmai és közönségprogramokból áll. A Fesztivál inspirál, párbeszédet indít, kulturális intézményeket, alkotót és közönséget kapcsol össze. Célja, hogy a Fesztivál ideje alatt a főváros pezsgő fotográfiai központtá, tájékozódási ponttá váljon hazai és nemzetközi viszonylatban is. Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye 2024-ben is kiemelkedő programkínálattal várja a látogatókat igazi sztárkiállításokkal.

Valérie Belin a Photo London 2024-es Master of Photography kitüntetettje

Az elismert francia fotográfus, Valérie Belin munkássága izgalmas módon a művészet és a fotográfia találkozásánál helyezkedik el. Pályafutása során képalkotási gyakorlata komoly nemzetközi elismerést váltott ki. A világ számos jelentős magán- és közgyűjteményében szerepel. 2015-ben ő lett az első nő, aki megnyerte a Prix Pictet-t.

A kortárs fotóművészetre fókuszál a PhotoBrussels Festival 2024

Immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a brüsszeli fotófesztivált, melyhez idén 55 helyszín csatlakozott. A legnagyobb belga fotográfiai eseményen ezúttal a kortárs fotográfia került a fókuszba. A fesztivál egyaránt teret biztosít a feltörekvő, pályájuk elején járó és a már ismert művészeknek is. Az egyéni és csoportos kiállításokon nem csupán hazai alkotók, hanem nemzetközi fotográfusok munkáit is bemutatják, ezzel igyekeznek multikulturális perspektívát kialakítani.

A közösségek és az elidegenedés témájával foglalkozik Afrika egyik legnagyobb fotográfiai fesztiválja, a LagosPhoto Festival

A 2010-ben indult LagosPhoto Festival egy nemzetközi fotográfiai fesztivál, amelynek minden évben Nigéria ad otthont. Az eseményen többek között kiállítások, workshopok, beszélgetések és nagyméretű szabadtéri installációk várják a látogatókat. A fesztivál szervezői minden évben arra törekednek, hogy programjaikkal a nagyközönséget ne csak a kortárs művészettel, hanem Afrika sokszínű világával is megismertessék.

Kultúrák és nézőpontok párbeszéde: már javában tart a 33. pozsonyi Fotóhónap

A történelmi rétegekbe nyúló félmúlt és a jelen kapcsolódik össze a pozsonyi Fotóhónap november 30-áig látogatható kiállításain. Szlovákia legnagyobb, nemzetközileg is jelentős művészeti eseménye, a 33. Mesiac Fotografie (33rd Month of Photography) Csehszlovákia szétválásának harmincadik évfordulóját, valamint a fénykép médiumának 1993 utáni fejlődését állítja fókuszba. Hagyományaihoz híven a Fotóhónap a tágabb világba is kitekint, miközben olyan hazai alkotók életművével is találkozhatunk Pozsonyban, mint Berekméri Zoltáné.

PhotoVogue Festival 2023 – Mit tesz a mesterséges intelligencia a fotográfiával?

A PhotoVogue Festival az első olyan divatfotográfiai rendezvénysorozat, amely az etika és az esztétika közötti közös alapra összpontosít. A fesztivál idén a mesterséges intelligencia jelenségére reagálva számos tematikus programot is rendez. A résztvevők több kiállítást, szakmai előadást és konferenciát látogathatnak majd, amelyek a mesterséges intelligencia és a képalkotás kapcsolatával foglalkoznak.

Tovább

Válogatás a világ első számú fotográfiai vására, a Paris Photo idei kiállításainak képeiből

A világ első számú és huszonhatodik alkalommal megrendezett fotográfiai vására és szakmai eseménye, a Paris Photo idén harmincegy ország 191 kiállítójával, több mint 800 művészt bemutatva várja a látogatóit 2023. november 9 és 12. között a párizsi Grand Palais Ephémère épületében. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Punkt ezúttal is a helyszínről számol be az eseményről.

Az emberi lét kérdései a 2023-as PhEST fókuszában – Válogatás az olasz fotófesztivál kiállításainak képeiből

A PhEST egy fotográfiai, zenei és filmszakmai művészeti fesztivál, amelyet idén nyolcadik alkalommal rendeznek meg a dél-olaszországi Monopoli városában. A mostani esemény az Embernek lenni hívószó köré szerveződik, így a bemutatkozó művészek munkáiban az emberi lét általános kérdései és kihívásai kerülnek középpontba.

UNSEEN Photography Fair Amsterdam 2023 – helyszíni beszámoló

Magyarországot az acb, a TOBE Gallery és a Longtermhandstand képviselték. Az acb Dobokay Máté (1988) és Nádor Katalin (1938–2018) fotográfiáit mutatta be, a TOBE Gallery Major Ákos (1974), Almudena Romero (1986) és Dafna Talmor (1974) alkotásait hozta magával, a Longtermhandstand pedig Szombat Éva (1987) és Vékony Dorottya (1985) képeit állította ki. Poroszlai Esztert (1974) a párizsi 193 Gallery reprezentálta.

Válogatás a 212 Photography Istanbul fesztivál kiállításainak képeiből

Törökország egyik legnagyobb fotográfiai eseményét, a 212 Photography Istanbul-t idén október 5-15. között rendezik meg. A fesztivál célja, hogy az egész várost bevonja a programokba, és hogy hozzájáruljon a művészet és a kultúra hagyományainak továbbadására. A fotográfiai fesztivál olyan változatos programokat ígér, amelyek a fotográfiát és számos más vizuális műfajt is bemutatnak.

A bátorság került a középpontba a Helsinki Fotográfiai Fesztivál idei eseményén

A Helsinki Fotográfiai Fesztivál augusztus 4-én nyílt meg, és október 30-ig lesz látogatható. A fesztivált évente rendezik meg, immár hatodik éve. A fesztivál ideje alatt különleges kiállításokat lehet felfedezni Helsinki különböző közterein, és rangos kulturális intézményeiben egyaránt. Az eseményen olyan fényképeket és más vizuális alkotásokat mutatnak be, melyek korábban kiállításon még soha nem voltak láthatók Finnországban. Az idei fesztivál programját számos tárlatvezetés, szeminárium és workshop színesíti, de idén nagyobb teret kapnak a művészekkel folytatott beszélgetések is.

Szlovénia egyik legnagyobb fotográfiai fesztiválján idén a környezetvédelemé a főszerep

Idén is megrendezték Szlovénia egyik legnagyobb művészeti eseményét, a Kranj Fotográfiai Fesztivált. A harmadik alkalommal megtartott rendezvénysorozatot azért hívták életre, hogy kiállítási felületet adjanak szlovén és nemzetközi művészeknek. Ezenfelül a rendezők minden évben kiírnak egy tematikus pályázatot is, amely győzteseit a fesztiválon mutatják be.