Menü

Virtuális kiállításon mutatja be Steve McCurry tematikus válogatásait

20 • 03 • 10PUNKT

Steve McCurry fotográfust, a kortárs fotóművészet ikonikus alakját biztosan nem kell bemutatnunk, mint ahogy világhírű felvételét az 1984-ben készült Afgán lány című portréját sem. Azonban nem ez az egyetlen remekműve, mert McCurryt nemcsak az egyéni sorsok, hanem a világ különböző területein élő emberek hagyományai is érdeklik.

A Pennsylvaniában 1950-ben született fotográfus hivatalos YouTube csatornáján nemrég két kisfilmet - vagy ahogy ők nevezik; virtuális kiállítást - publikáltak, amelyben olyan kiemelkedő alkotásait mutatják be, amelyek az ételt és az olvasást ábrázolják.

Mindkét virtuális kiállításon megmutatkozik McCurry azon stílusa, ahogy a nézőt közelebb hozza a fényképezett témákhoz és jelenetekhez. Az étel és az olvasás két olyan univerzális téma, amelyeken keresztül hitelesen mutathatjuk meg az emberiséget. Ebben McCurry erősen színezett, tökéletesen komponált képei különleges nézőpontot jelentenek, hiszen a felvételek mindennapi, látszólag hétköznapi jeleneteket ábrázolnak, ugyanakkor bensőséges képet nyújtanak az ételekről, étkezésről és az olvasásról, mint személyes és közösségi tevékenységekről.

0103

Steve McCurry, 2016. Fotó: Banczik Róbert

0103

Steve McCurry: Tailor carries his sewing machine through monsoon floodwaters, 1983. © Steve McCurry/Műcsarnok