Címke: virtuális kiállítás

„Gyakran a hibáidból tanulsz a legtöbbet” – Patrick Demarchelier kiállítás nyílt Londonban

A londoni Atlas Gallery egy nagyszabású kiállításon mutatja be a 2022 márciusában elhunyt világhírű francia divatfotográfus, Patrick Demarchelier munkásságát. A kiállított művek többsége olyan divatfotográfiák, amelyek főként az 1980-as évek elejétől a 2000-es évek végéig készültek, egy olyan időszakban, amely Demarcheliert a modern kor fotóművészetének egyik nagy mesterévé tette. A kiállított képanyag online is megtekinthető.

Tovább

„A fénykép nemcsak érzelmeket közvetíthet, hanem az emberiséget is képes segíteni” – Bruce Davidson kiállítása New Yorkban

Ritka, eddig kevésbé ismert Bruce Davidson fotográfiákat mutatnak be a New York-i Howard Greenberg Gallery Bruce Davidson: The Way Back című kiállításán. A galéria Davidson archívumából válogatott, főként az 1957 és 1977 közötti időszakra fókuszálva. A New Yorkban élő és ma is aktívan dolgozó Davidson pályafutása kezdetétől fogva arra törekedett, hogy témáit mélységben és hosszabb ideig dokumentálja.

Gyermekekről készült fényképeket adtak el – gyermekek javára

Az Atlas Gallery nagyszabású kiállítást rendezett, melyen több mint 50 fotográfus gyermekekről készült fényképei voltak láthatóak. A gyűjtemény, amelyet a galéria tulajdonosai maguk állítottak össze, a fotográfia történetének korai évei óta napjainkig készült felvételeket tartalmazza. A Seen not Heard címmel megrendezett kiállítás képanyagát a galéria nemrég árverésre bocsátotta, a bevétel egy részéből pedig jótékonysági célokat támogattak.

Mary Ellen Mark képei a Száll a kakukk fészkére című film forgatási helyszínéről

A Toronto Metropolitan University (TMU) Képközpontjában (IMC) megrendezett Mary Ellen Mark: Ward 81 című kiállítás az Oregon Állami Kórház egyik női kórtermének mindennapjait mutatja be. A fényképeket, hangfelvételeket és archív anyagokat felvonultató tárlat célja, hogy mélyreható betekintést nyújtson a fotográfus kísérletező és úttörő megközelítésébe a dokumentarista stílusú fényképezés terén.

„A fényképek a külső valóságból és a belső énünkből származnak” – Online kiállításon is láthatók Graciela Iturbide képei

Az Etherton Galériában megrendezett kiállítás Graciela Iturbide személyes látásmódját vizsgálja, amely a fényképezésből, mint a belső és külső felfedezés médiumába vetett alapvető hitből, az őslakos kultúrák befogadásából, a véletlenre való nyitottságából és a beilleszkedési képességéből adódik.

A magyar és a francia fotótörténet egyik ikonjának nyílik életmű-kiállítása Franciaországban

Ez az első retrospektív kiállítás, amely Ergy Landau pályafutását teljes egészében próbálja bemutatni a magyarországi kezdetektől a franciaországi munkásságán, valamint a Kínában és Mongóliában készült képein keresztül. A kiállítás Laurence Le Guen évekig tartó munkájának eredménye, aki a Mai Manó Házban is tartott már előadást 2020-ban Ergy Landau at “open books” címmel.

William Klein nemrég felfedezett képeiből nyílt kiállítás a Howard Greenberg Galériában

Klein 1963-ban utazott Afrikába a brit Town című férfimagazin és a Weekly Telegraph megbízásából. Dakartól Nigeren át Szenegálig utánozhatatlan stílusú fényképeket készített, amelyek egy részét annak idején publikálta, de a legtöbbjük negatívként és diaként a fiókban maradt, és soha nem kerültek nyomtatásba vagy állították ki őket. A munkákat nemrégiben fedezték fel William Klein párizsi műtermében.

Csábítás és elegancia – 26 fotó az Allure: Platinum Prints by George Hoyningen-Huene című online kiállításon

Az Allure: Platinum Prints by George Hoyningen-Huene 26 fotót mutat be az alkotó ’20-as és ’30-as években készült képeiből. Hoyningen-Huene mint divatfotográfus lett világhírű, a Vogue és a Vanity Fair magazinok vezető fotográfusaként dolgozott 1926–35 között, később pedig a rivális Harper’s Bazaarnál helyezkedett el.

Tovább

Online kiállításon láthatóak Steve Schapiro ikonikus pillanatképei

Schapiro nem csak a politikai szférában készítette el egészen a ’60-as évektől a kor lenyomatát, hanem a kulturálisban is. Az online kiállítás képei között szerepelnek portrék olyan ikonikus művészekről, mint Magritte, Bowie, Warhol, Samuel Beckett, Robert Redford vagy Barbara Streisand. Festők, zenészek, írók, filmesek és színészek.

„Semmi sem érdekesebb a valóságnál” – Online kiállításon láthatók a New York-i utcai fényképezés női alakjainak munkái

Az utcai fényképezés kánonjába magukat ikonikus képeikkel szilárdan bevéső művészek névsora: Berenice Abbott, Diane Arbus, Jodi Bieber, Esther Bubley, Rebecca Lepkoff, Helen Levitt, Vivian Maier, Mary Ellen Mark, Frances McLaughlin-Gill, Lisette Model, Barbara Morgan és Ruth Orkin. A kiállított negyvenkilenc fénykép mindegyike 20. századi témákat ölel fel kortárs és klasszikus megközelítéssel.

„A fényképezőgép az én választott fegyverem.” – Virtuális kiállításon láthatók Gordon Parks fotói

A sok „első” közül, ami Parks nevéhez köthető, az egyik legfontosabb, hogy a Life magazin első afroamerikai munkatársaként jelentős hatást gyakorolt az amerikai társadalom feketékről alkotott képére. Rendkívüli érzékenységgel és empátiával mutatta be képeinek alanyait, időt töltött velük, megismerte őket, gyakorlatilag az életük részévé vált. Ettől is olyan hitelesek a fotói.

„Minden teremtménynek egyenlő joga van az élethez.” – Virtuális kiállításon láthatók Nick Brandt természetvédő fotográfus szomorú képei

Az Atlas Gallery által bemutatott 59 képből álló virtuális kiállításon az állati és emberi szereplők egyaránt „a rendje vesztett bolygó felzúdulásának” elbujdosott veteránjai. A képek köddel és világítással elért effektusai már-már dezorientálóak, s a csendes, szinte megbűvölt jelenetek a tragédia vagy veszteség érzését idézik fel.