Menü

Közel 1.9 milliárd forintért veszi meg André Kertész fotógyűjteményét a magyar állam

20 • 06 • 15Punkt

A Magyar Közlönyben péntek este jelent meg André Kertész fotógyűjteményének állami tulajdonba vételéhez szükséges intézkedésekről című határozata arról, hogy a magyar állam 2020. december 31-ig megvásárolja a magyar származású fotóművész, André Kertész fotógyűjteményét. Az indoklás szerint a kormány André Kertész munkásságát a magyar kulturális örökség kiemelt elemének tekinti, ezért egyetért a New York-i André Kertész Inc. szervezet alá tartozó André and Elizabeth Kertész Foundation és Trust szervezetek tulajdonában álló, André Kertész meghatározott fotóit tartalmazó fotógyűjteménynek legfeljebb bruttó 6 100 000 amerikai dollárnak megfelelő forint vételáron a Magyar Állam javára történő megvásárlásával.

0103

André Kertész: Villa Párizs, 1928 © Magyar Fotográfiai Múzeum

0103

Wolfgang H. Wögerer: Robert Doisneau (bal) és André Kertész (jobb) beszélgetése. A fotó a 6. Arles-i Fotófesztiválon készült, 1975-ben.

A gyűjtemény, amely jelenleg az André and Elizabeth Kertész Foundation and Trust tulajdonában áll, a Magyar Nemzeti Múzeumba kerül majd. A provenienciavizsgálat és az értékbecslés elvégzéséhez, a hazaszállításhoz, a biztosításhoz és a közgyűjteményben történő elhelyezéshez külön 62 millió forintról kell gondoskodnia a pénzügyminiszternek.

Kertész 1984-ben járt utoljára Magyarországon, amikor 120 képét a szigetbecsei André Kertész Emlékháznak ajándékozta. Halála után százezer negatívját és levelezését a francia államra hagyta. Képeit a Magyar Fotográfiai Múzeum, különböző amerikai közgyűjtemények, valamint ezidáig a New York-i André and Elizabeth Kertész Alapítvány őrizte - utóbbi továbbra is őrzi majd a képeket.