Címke: André Kertész

Jacques Henri Lartigue és André Kertész legfontosabb fényképeiből nyílt kiállítás A step aside címen

A Toni Catany Nemzetközi Fotográfiai Központ nagyszabású kiállításon mutatja be a huszadik századi fotográfia két kiemelkedő alakját, a francia Jacques Henri Lartigue-t és a magyar származású André Kertészt. A két művész fotográfiái a Toni Catany gyűjteményben is megtalálhatók, ezekből mutat be az intézmény egy válogatást. A kiállítás a Consell de Mallorca támogatásával, illetve más művészeti intézmények, fotográfiai magazinok, és egy helyi egyetem összefogásával valósulhatott meg. A tárlat szeptember 29-ig látogatható Spanyolországban.

Tovább

Fotótörténet – André Kertész: Szatirikus táncosnő (1927 körül)

A képen Förstner Magda egy kanapén féloldalasan fekszik, a falon egy nőalakot ábrázoló alkotás, a bal oldalon pedig Beöthy Irányzott cselekvés (1927) című szobra látható, melyet Förstner kicsavart végtagokkal utánoz. A kép Groteszk táncosnő címen jelent meg a Magyar Fotográfia, 1928. június 20. számának 10. oldalán.

„Kertészt tisztelem és kötődőm hozzá” – Válogatás Vizi András Distortions című sorozatából

A Distortions című fotósorozatomban torzító tükörrel készítek portrékat és test-tanulmányokat, reflektálva a közösségi médiában megjelenő digitális képmódosításokra, és az ezzel együtt járó gyakori testképzavarra. A torzító tükör segítségével egyfajta kiszámíthatatlan transzformáció megy végbe. Egy plusz réteg kerül közém és a modell közé, ami a valóságot teljesen elgörbítve, megváltoztatja a test észlelését, és lényegtelenné teszi annak megítélését.

Én vagyok a képen #2 – André Kertész: New York (1969)

Zsilákék New York utcáin futottak össze André Kertésszel, aki ezt követően egy hétig fényképezte a cirkuszi társulat próbáit és előadásait, valamint egy közös kiállításlátogatást a MoMA-ban. Ezek a képek évtizedekig egy fiókban lapultak, ám Baki László kurátori munkájának köszönhetően most végre a nagyközönség is megismerheti az eddig ismeretlen Kertész-anyagot.

Megérkeztek a Magyar Nemzeti Múzeumba André Kertész fényképei

A képek részben a New York-i székhelyű André és Elizabeth Kertész Estate tulajdonában voltak, részben André Kertész öccse, Jenő családjánál fennmaradt fotók közül valók. Az André és Elizabeth Kertész Estate a magyar vonatkozású fotótárgy-együttest a magyar államnak ajánlotta fel megvételre. A felajánlott mintegy 21 ezer kép válogatását Robert Gurbo kurátor és Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója végezte.

Képeslapok Párizsból – André Kertész rendhagyó kiállítása Chicagóban

A Chicagói Művészeti Intézetben (Art Institute of Chicago) megrendezett André Kertész: Képeslapok Párizsból című tárlat az első olyan kiállítás, amely egybegyűjti Kertész ritka képeslap formátumra készült nagyításait, és ezzel újfajta betekintést nyújt a művész korai, kísérletező éveibe, amikor a legikonikusabb képei közül jó párat készített.

André Kertész és az antropocén: Foto/Industria 2019

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a bolognai Foto/Industriát, az ipar és munka témájának dedikált fotóbiennálé, ahol nem mellesleg egy André Kertész kiállítás is szerepel az idei programban. A biennálé idei tematikája – az antropocén – és a fesztivált rendező Fondazione MAST is figyelmet érdemel.