Menü

Brassaï, Capa, Kertész, Munkácsi és Moholy-Nagy képeit mutatják be Tallinban

21 • 12 • 22Punkt

A Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központtal együttműködésben 2021 októberében Mirroring Humans. Robert Capa and Hungarian Masters címmel Tallinban a Juhan Kuus Dokumentumfotó Központban nyílt kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből. A tárlaton szereplő képek az első világháborút éppen megelőző évektől a második világháború utáni időkig követik nyomon André Kertész [Kertész Andor], Moholy-Nagy László, Brassaï [Halász Gyula], Martin Munkacsi [Munkácsi Márton] és Robert Capa [Friedmann Endre Ernő] munkásságát. Ezek a fotográfusok a világban bárhol garanciát jelentenek a sikerre, hiszen műveik a két világháború közti fotográfia meghatározó ikonjai. A kiállított művek főként a legendás Magnum fotóügynökség társalapítójának, Robert Capának (1913-1954) a munkáit tartalmazzák. Ennek egyik oka, hogy Robert Capa volt az egyik legfontosabb példaképe a Központ névadójának, Juhan Kuusnak.

„André Kertész a saját vizuális kultúráját alakította ki, s időskori visszaemlékezéseiben úgy nyilatkozott, mint aki 1925-ben történő kivándorlása előtt már rögzült fotográfiai gondolkodással rendelkezett. Moholy-Nagy László, aki Kertészhez hasonlóan szintén az első világháborús frontvonalból tért haza, már a modernizmus képviselőjének vallotta magát, s távozott Magyarországról, hogy a Bauhaus csapatához csatlakozzon. Ugyanígy Brassaï, aki hazájában még festőművésznek készült, s majd csak Párizsban ismerkedett meg a fotográfiával. Robert Capa pedig tizenévesként hagyta el szüleit és hazáját egy baloldali tüntetésen való részvétele után, kényszerűségből. Ő ugyan tanult fényképezni, főként fotográfus barátnőjétől, aki a korszak egyik leghíresebb budapesti fotográfusánál, Pécsi Józsefnél tanult, de vizuális látásmódját magának kellett kialakítania már Nyugat-Európában. Csupán Martin Munkácsi volt az, aki beilleszkedett a magyar fotográfiai közéletbe és nagyon sikeressé is vált, a korszak legjobb képes magazinjának, a Pesti Naplónak volt a munkatársa, aki még németországi magazinok megrendeléseit is teljesítette.” – olvashatjuk a kiállítás sajtóanyagában.

A Tallinban megnyílt kiállítás célja, hogy bepillantást engedjen a magyar fotótörténetbe, és elgondolkodtassa a fotográfus társadalmat arról, mi hozhatná az észt fotográfusokat reflektorfénybe a világ fotográfiájának versenyszínterein, ahogy ez a múlt század első felében történt magyarországi rokonaikkal.

Brassaï

0103

Fotó: Brassaï: Szajna-part, é.n., zselatinos ezüst © Magyar Fotográfiai Múzeum

0103

Fotó: Brassaï: Párizsi pár, é.n., zselatinos ezüst © Magyar Fotográfiai Múzeum

André Kertész

0103

Fotó: André Kertész: A Washington square télen, 1970. december 23., zselatinos ezüst © Magyar Fotográfiai Múzeum

0103

Fotó: André Kertész: A Népligeti cirkusz előtt, (Leskelődők), 1920/1967, zselatinos ezüst © Magyar Fotográfiai Múzeum

Robert Capa

0103

Fotó: Robert Capa: © Magyar Fotográfiai Múzeum

0103

Fotó: Robert Capa: D-day, 1944/1960 k, zselatinos ezüst © Magyar Fotográfiai Múzeum

Moholy-Nagy László

0103

Fotó: Moholy-Nagy László: Skandinávia, 1930 k./1995, zselatinos ezüst © Magyar Fotográfiai Múzeum

0103

Fotó: Moholy-Nagy László: Önarckép, 1920 k./1995 © Magyar Fotográfiai Múzeum

Munkácsi Márton

0103

Fotó: Munkácsi Márton: Három fiú a Tanganyika-tónál, 1930/1994, zselatinos ezüst © Magyar Fotográfiai Múzeum

0103

Fotó: Munkácsi Márton: Frida Kahlo és Diego Rivera, é.n./1994, zselatinos ezüst © Magyar Fotográfiai Múzeum

Jegyzetek

Mirroring Humans. Robert Capa and Hungarian Masters
Juhan Kuus Dokumentumfotó Központ, Tallin
2021. október 22. – 2022. január 23.

Kurátorok: Kristel Laur és Toomas Järvet, Juhan Kuus Dokfoto Központ
A kiállítás szakmai igazgatója, kurátora: Baki Péter igazgató, Magyar Fotográfiai Múzeum