Címke: kiállításajánló

Női perspektívák Vivian Maiertől Barbara Klemmig

Ahogy a cím is jelzi, különböző perspektívákból ugyan, de mindannyian kiváló megfigyelőképességükről, alanyaik iránti érzékenységükről és a portrékészítésben való mesteri jártasságukról tesznek tanúbizonyságot.

„A fényképezőgép az én választott fegyverem.” – Virtuális kiállításon láthatók Gordon Parks fotói

A sok „első” közül, ami Parks nevéhez köthető, az egyik legfontosabb, hogy a Life magazin első afroamerikai munkatársaként jelentős hatást gyakorolt az amerikai társadalom feketékről alkotott képére. Rendkívüli érzékenységgel és empátiával mutatta be képeinek alanyait, időt töltött velük, megismerte őket, gyakorlatilag az életük részévé vált. Ettől is olyan hitelesek a fotói.

„Minden teremtménynek egyenlő joga van az élethez.” – Virtuális kiállításon láthatók Nick Brandt természetvédő fotográfus szomorú képei

Az Atlas Gallery által bemutatott 59 képből álló virtuális kiállításon az állati és emberi szereplők egyaránt „a rendje vesztett bolygó felzúdulásának” elbujdosott veteránjai. A képek köddel és világítással elért effektusai már-már dezorientálóak, s a csendes, szinte megbűvölt jelenetek a tragédia vagy veszteség érzését idézik fel.

Reflexiók a szelfin túlról – iPhone-nal készült képekből nyílt kiállítás az ICP-ben

Az öt feltörekvő művész olyan fotóiból áll össze a kiállítás, amik mind a befelé figyelés, önfeltárás és belső kutatás eredményei. Pontosan megkonstruált, avagy a szó szoros értelmében vett rendezett, mélységgel rendelkező képek láthatók, amelyek egy napjainkra szinte banálissá vált, apró, a világ minden szegletére belépési lehetőséget nyújtó eszközzel, az okostelefonnal készültek.

„Nem vagyok kommunikatív, így képekben fejezem ki magam” – Válogatás Helen Levitt kiállításának képeiből

A londoni The Photographers’ Gallery két emeletén – amely egyébként 1988-ban első európai kiállításának is otthont adott – több, mint 130 művét láthatják az érdeklődők. A tárlat Levitt fotográfiai gyakorlatának teljes spektrumát áttekinti, egybegyűjti életének legfontosabb alkotásait, és bemutatja útját az utcai fotográfustól a dokumentumfilmesen át, a színes fotográfia úttörőjéig.