Címke: kiállításajánló

,,Azokban az évtizedekben fényképezhettem, amikor a világ a legtöbbet változott” – Frank Horvat képei a Jeu de Paume-ban

A francia Jeu de Paume művészeti központ az olasz származású fotográfusnak, Frank Horvatnak szentelt kiállítást. A 2023. június 16-án nyíló Párizs – Világ – Divat című kiállítás az alkotó halála óta rendezett legnagyobb tárlatnak ígérkezik, amelyen 170 nagyítást és 70 archív dokumentumot mutatnak be.

Tovább

Mit nézzünk júniusban? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

Júniusban sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja új tárlatokkal a látogatóit. Fiatal magyar fotográfusok, mindennapi kudarcok, összegzések, boszorkányok és egy magyar szemorvos élete Kongóban. Ezekre a kiállításokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Foto Wien 2023 – „Képek egy egész hónapon át—Mindenkinek!”

A június több európai nagyvárosban is a fotográfia hónapja. Bécs 2002-ben csatlakozott a European Month of Photography (EMOP) klubjához: idén a bécsi biennálé 10. kiadása került megrendezésre. Az évfordulót 300 rendezvénnyel ünneplik 110 színhelyen, 25 ország 350 művészének bemutatásával.

Frida Kahlo öt évtizedig elzárt fotógyűjteménye látható Stockholmban

A Frida Kahlo – Az ő fotói című kiállítás a stockholmi Kulturhuset Stadsteaternben látható, ahol 241 fotó mutatja be a híres mexikói művész életének különböző korszakait. A gyűjtemény nagy része évtizedekig rejtve maradt a nyilvánosság előtt. A tárlat 2009 óta járja a világot, és húsz városban közel egymillió látogatót vonzott.

A Hard Man is Good to Find! – 60 évnyi brit queer fotográfia Londonban

Az 1930-as és ’90-es évek között titokban készült és terjesztett képek ritka bepillantást engednek egy kurátorok hanyagolta (vizuális) szubkultúrába. A történelmi szempontból sem jelentéktelen válogatás több mint 100 kiállított fotó segítségével vizsgálja a londoni queer ellenállást.

Tihanyi Anna: Budapesti AblakZsiráf (haszontalan útikalauz térkép nélkül)

Az Artphoto Galéria tárlatán sorra veszem azokat a személyes élményeket és kollektív emlékezeti ismeretanyagokat, amelyek egy letűnt koron keresztül villantják fel Budapest arcait. A generációm számára jól ismert, ikonikusan magyar értéket képviselő Ablak-Zsiráf felépítésén keresztül állítok össze olyan fogalmakat, melyek a város jellegzetességeire vagy történeteire utalnak.

A vizuális művészetek úttörője – Válogatás VALIE EXPORT kiállításának képeiből

VALIE EXPORT – Die Fotografien címmel nyílt meg februárban az első olyan kiállítás, amely Valie Export fotóművész életművét állítja a középpontba. A művész provokatív performanszai, illetve kísérleti installációi számos vitát váltottak ki, a mostani kiállítás azt vizsgálja, hogy Export hogyan alkalmazza a fotográfiát az ábrázolási folyamatok kritikájaként.

A történelem dadogása — Thomas Demand retrospektív kiállítása a párizsi Jeu de Paume-ban

Nemzetközi intézményi együttműködés keretében The Stutter of History címen Sanghaj után a párizsi Jeu de Paume ad otthont Thomas Demand retrospektív kiállításának. A február 14. és május 28. között látható tárlat mintegy száz alkotás – a fotográfiák mellett objektek, installációk és videók – segítségével négy szekcióban mutatja be a jelenleg Berlinben élő szobrász és fotográfus három évtizede formálódó életművét.

Tévhiteinkkel szembesít Zanele Muholi retrospektív kiállítása a MEP-ben

Munkássága a fekete LMBTQIA+ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer, interszexuális, aszexuális+) közösséget ábrázolja. A nagyszabású esemény több mint 200 fotót és videót, valamint számos archív anyagot vonultat fel, így Muholi eddigi pályafutásának teljes spektrumát felöleli.

Samuel Fosso nyerte el a Deutsche Börse Photography Foundation 2023 díját

2023. május 11-én a londoni The Photographers’ Gallery-ben (TPG) rendezett ünnepségen jelentették be a Deutsche Börse Photography Foundation 30.000 font értékű díjának 2023-as nyertesét. A díj azokat a művészeket és projektjeiket jutalmazza, akik az előző 12 hónap során a legjelentősebb mértékben járultak hozzá a kortárs fotográfia világához.

Lebohang Kganye – Haufi nyana? Jöttem, hogy hazavigyelek

Lebohang Kganye a 2022-es Foam Paul Huf Award nyertese. A 2007-ben alapított díjat évente ítélik oda a szakmai közösségben aktív és a médium kreatív határait feszegető fiatal művésznek. Az elismerés 20.000 eurós díjazással és egy Foam-szólókiállítással jár, mely 2023. fmájus 21-ig látogatható az amszterdami Foamban Haufi nyana? I’ve come to take you home (Túl közel? Jöttem, hogy hazavigyelek) címmel.