Címke: kiállításajánló

„Szeretem, hogy a művészet nem tökéletes” – Thomas Mailaender munkáiból nyílt kiállítás a párizsi MEP-ben

A Marseille-ből származó Mailaender, aki szabad kezet kapott munkái bemutatására, vizuális felfedezőútra hívja a kiállítás látogatóit. Mailaender munkásságának egyik fontos jellemzője, hogy leleményes és képes a hétköznapi anyagok, tárgyak felhasználásával különös és kreatív kiállításokat létrehozni. A technikák széles skálájáról – többek között kerámia, fotográfia, kollázs és installáció – ismert alkotó változatos anyagokat használ.

Tovább

„Jobban érdekelnek a katonák közti viszonyok, mint a harc” – Nagyszabású kiállításon mutatják be a tragikusan elhunyt haditudósító, Tim Hetherington életművét

A 2011-ben elhunyt Tim Hetherington főleg haditudósítóként és fotóriporterként dolgozott, és arról volt ismert, hogy egy-egy anyag kedvéért nem riadt vissza a legveszélyesebb helyzetektől sem. A World Press Photo-díjas fotóriporter életműve az Imperial War Museums-ban található, ahol szeptember 29-ig retrospektív kiállításon láthatók munkái.

A Saatchi Gallery a világ legelismertebb divatfotográfusainak munkáit mutatja be Londonban

A Saatchi Gallery Beyond Fashion című tárlatán a világ minden tájáról érkező elismert fotográfusok munkáit mutatják be. A kiállított művek azt bizonyítják, hogy a divatfényképezés nemcsak ruhakollekciók bemutatására hivatott, hanem képes reflektálni a mindennapi élet valóságára, vagy éppen társadalmi jelenségekre is. A kiállítást a London Fashion Week mérföldkőnek számító 40. évfordulója alkalmából rendezik meg, az eseményen 48 fotográfus több mint 100 fényképe szerepel, amelyek szeptember 8-ig láthatóak.

Mit nézzünk júliusban? – a Punkt fotókiállítás ajánlója

Júliusban sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja új tárlatokkal a látogatóit. Picasso és egy magyar származású fotográfus barátsága, a PIM íróportréi, a tavalyi Kassák-díjas sorozata, valamint a víz ábrázolása magyar fotográfusok munkáiban. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

„Ha tényleg van mondanivalód, akkor jobb a kamera mögött lenni, mint előtte” – Vivian Maier retrospektív kiállítása a Fotografiska New Yorkban

A Fotografiska New York ad otthont Vivian Maier (1926–2009) eddigi legjelentősebb, retrospektív kiállításának. A szeptember 29-ig nyitva tartó, mintegy 230 fotográfiát bemutató Unseen Work című tárlat társszervezője a madridi székhelyű, kulturális menedzsmenttel és könyvkiadással két évtizede foglalkozó diChroma photography.

A Frankenstein-történet ihlette művekből mutat be válogatást a Fraenkel Gallery

Az amerikai Fraenkel Gallery új kiállításán Frankenstein történetét újraértelmező vizuális alkotások láthatóak. Mary Shelley 1818-ban megjelent Frankenstein című regénye az irodalmon és a populáris kultúrán keresztül szinte megkerülhetetlen alkotássá vált, amely még napjainkban is meghatározó. A mostani Fraenkenstein című tárlat a mű történetének hatására reflektál több mint 20 képzőművész munkáin keresztül. A galéria május 30. és augusztus 10. között várja látogatóit San Franciscóban.

Csak legyen hited! – Koleszár Adél és Esteban de la Torre kiállítása a Liget Galériában

A „Solamente ten fe!” (Csak legyen hited!) jelmondattal működik az a mintegy 200 önkéntes nőből álló Veracruz állambeli kollektíva (El Colectivo Solecito de Veracruz), amely Latin-Amerika legnagyobb közelmúltban keletkezett tömegsírjának feltárását végzi. Koleszár Adél fotográfus több mint egy éven át, 2017 és 2018 között dolgozott a kollektívával, fényképezte őket és környezetüket, valamint interjúkat és hangfelvételeket készített. A felvételek a Liget Galériában egy immerzív, interaktív installáció formájában kerülnek bemutatásra, amely Esteban de la Torre multidiszciplináris média- és hangművész közreműködésével valósul meg.

Magyarország fáinak titkos meséi – Fotókiállítás a Folly Arborétumban

Európa egyik legnagyobb hársfája, a zsennyei „ezeréves tölgy” és az ötvöskónyi famatuzsálem, amelyet a legenda szerint Koppány vezér ültetett, és amely alatt IV. Béla is megpihent. Ezeket a különleges fákat is megismerhetik az érdeklődők a badacsonyörsi Folly Arborétumban az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállításon.

Mit nézzünk a Múzeumok Éjszakáján? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

Közeleg a múzeumlátogatók egyik legnépszerűbb eseménye, a Múzeumok Éjszakája. Absztrakt tendenciák, magyar íróportrék, Picassó mindennapjai, amerikai magyar fotóművészek, Kertész korai munkái, valamint bulifotók a 60-as, 70-es évek Békéscsabájáról és a kétezres évek Londonjáról. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes szombaton időt szánni. 

Tovább

Kapcsolatteremtés, identitás, otthon – Maria Siorba és Száraz Katalin kiállítása a Foton Galériában

Maria Siorba és Száraz Katalin munkái a kapcsolatteremtés, az identitás és az otthon fogalmaival foglalkoznak. A két fotóművész 2017-ben találkozott Párizsban és azóta is mély barátság fűzi össze őket. Ez a kötelék, valamint felvetéseik és vizsgálódásuk párhuzamos pályája vezetett a Foton Galériában látható kiállítás létrejöttéhez.

A szabadság levegője: válogatás a Fotofestiwal Łódź 2024 kiállításainak képeiből

Tíz napon át, június 13 és 23 között tartanak Kelet-Közép-Európa egyik vezető nemzetközi fotográfiai rendezvénye, a Fotofestiwal 2024 – International Festival of Photography in Łódź programjai. A lengyelországi Łodz városa immár huszonharmadik alkalommal ad otthont a fotográfia jelenét és jövőjét, valamint a társadalmi felelősségvállalás és a történelmi emlékezet fontosságát mindenkor előtérbe helyező rendezvénynek. Az idei fesztivál a szabaddá válás témakörét járja körül; a kiállítók között Puklus Péter személyében magyar alkotót is találunk.

Haditudósítás, dokumentáció és a háború színpada – Emeric Lhuisset munkáiból mutat be válogatást a TOBE Gallery

A TOBE Gallery-ben június 22-ig látható a Theater of War by Emeric Lhuisset című kiállítás. A francia fotográfus és vizuális művész gyakran fényképez érzékeny témákat, háborús övezeteket, katonákat, de munkái között találhatunk felülnézeti tájképeket vagy felhőkről készült felvételeket is. A TOBE Gallery kiállítása egy reprezentatív válogatást mutat be Emeric Lhuisset sorozataiból, amely a művész több fotográfiai projektjébe is betekintést enged.

„Sokkal fontosabb a képek tartalma, mint a technikai milyenségük” – beszélgetés Martin Wandával és Martin Gáborral

Martin Wanda & Martin Gábor: Az örök fiatalság balladája címen nyílt kiállítás a Mai Manó Házban. A tárlat két fotográfus, apa és lánya sok évtized különbséggel és többezer kilométer távolságban készült anyagát párhuzamba állítva mutatja be az 1960-as, 1970-es évek Békéscsabájának szórakozó fiataljait, illetve a mai London éjszakai életét. A fotóriporterként, fotóművészként és reklámfotográfusként számos albumot és kiállítást jegyző Martin Gábor (1953), valamint lánya, a nemzetközi jelentőségű magazinoknak, divatházaknak, zenekaroknak és lemezkiadóknak dolgozó Martin Wanda (1991) most kiállított fotográfiái tértől és időtől függetlenül mesélnek a mindenkori húszas generációk kollektív identitásának kérdéseiről.

18 fotó az Elton John fotógyűjteményét bemutató londoni kiállítás anyagából

Sir Elton John énekes, dalszerző és David Furnish filmrendező magángyűjteményéből nyílt nagyszabású kiállítás május 18-án Fragile Beauty: Photographs from the Sir Elton John and David Furnish Collection címmel a londoni Victoria and Albert Museumban. A közönség több mint háromszáz fotóból álló válogatást láthat mintegy száznegyven híres fotográfus munkái közül.