Címke: kiállításajánló

„A divatot nem mindig nagybetűvel írják, hanem közösen alakítjuk” – MOØDe címmel látható Anton Corbijn kiállítása Hollandiában

A világhírű holland fotográfus és filmes Anton Corbijn kiállítása látható a hollandiai Amstelveen városában található Cobra Museum of Modern Art múzeumban. A MOØDe című kiállításon többek között olyan Corbijn-portrékat is kiállítanak, melyeken Kate Moss, Tom Waits, Alexander McQueen, vagy Naomi Campbell szerepel.

Tovább

Bäck Manci, az elfeledett szegedi fotográfusnő munkái a Magyar Fotográfiai Múzeum kiállításán láthatók

A Magyar Fotográfiai Múzeum kiállításán az elfeledett szegedi fotográfusnő, Bäck Manci munkáiból látható egy közel 50 képből álló válogatás, akinek nemeseljárásokkal készült festői fotográfiái közül kiemelkedőek a portré- és aktfotói, valamint a mozdulattanulmányai is jelentősek. Ennek ellenére művészete évtizedekre feledésbe merült, életművét csak a 2000-es években kezdték el kutatni és bemutatni.

„Együtt alkottunk egy harmadik szemet” – Beszélgetés Elsával és Johannával

A Mások bőrében – Elsa és Johanna számos élete című kiállítás a Mai Manó Házban a művészduó három legújabb projektét mutatja be. Az alkotópárossal készült interjúnk során – többek között – szó esett a kezdetekről, az inspirációkról, Frida Kahlóról és a közösen megosztott munkafolyamatokról.

Válogatás a mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből című kiállítás képeiből

A Millennium Háza – Neo Kortárs Művészeti Tér mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből című kiállítása nem csupán a múzeum kollekciójának legféltettebb fotográfiáit mutatja be, hanem felhívja a figyelmet a fotó mint médium eszközigényére is, így a tárlaton fototechnikai eszközök, különleges fényképezőgépek is érzékeltetik a művészeti ág alkotáshoz szükséges készülékeinek sokszínűségét.

„A fényképezés a vadászat ösztöne az ölés vágya nélkül. Az angyalok vadászata…” – Testtől testig – Fotótörténetek című kiállítás a Pompidou Centerben

A párizsi Pompidou Centerben két fotógyűjtemény dialógusából született meg a Corps à corps – Photographic stories (Testtől testig – Fotótörténetek) című kiállítás. A test mint hívószó több olvasattal is felruházható a tárlat esetében. A kiállítás központi tematikája az emberi test fotográfiai ábrázolása a 20–21. században. Ugyanakkor olyan fotográfiai anyagok összességét, fotókorpuszokat, illetve életműveket állít párbeszédbe és történeti összefüggésbe a kiállítás, amelyek korábban nem szerepeltek hasonló konfigurációban.

Martin Annand: Partra vetett – Ingyenesen látogatható kiállításon láthatók 2023 legjobb minimalista fotográfusának munkái

A Mai Manó Ház PaperLab Galériájában A kevesebb több – Minimalist Photography Awards 2023 című kiállításon látható 21 fotóból álló válogatásban olyan díjnyertes alkotásokat mutatnak be, amelyeken a zavaró tényezők eltávolítása után a fény, az árnyék és a téma kölcsönhatásának köszönhetően erőteljes vizuális történetek rajzolódnak ki. A 2023-as év minimalista fotográfusa címet és az ezzel járó 2000 dolláros pénzdíjat a brit fotográfus, Martin Annand nyerte el az időtlenséget sugárzó Ashored című sorozatával.

Képek a fényképezés határairól – Virginie Otth Lake in the Eye című kiállítása a Photo Elysée-ben

A kortárs fotográfia egyik meghatározó alakja, a svájci születésű Virginie Otth a Photo Elysée-től kapott felkérést arra, hogy bemutassa legújabb alkotásait. A kiállítás olyan műveket vonultat fel, amelyek a művész különböző érdeklődési köreit érintik, és a fotográfia, valamint a tekintet és az érzékelés kapcsolatát kérdőjelezik meg. Az eddig még be nem mutatott műveket is felvonultató kiállítás november 3-án nyitotta meg kapuit, és február 25-ig várja a látogatókat.

Ezek a portrék nyerték el a Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2023 díjait

A portré műfaját kedvelők számára a londoni National Portrait Gallery 1856 óta fontos zarándokhely, ahol február 25-ig a Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2023-as nyerteseinek kiállítása tekinthető meg a múzeum Trafalgar Square mögött megbújó épületében. A tárlaton 51 alkotó 58 portréja látható.

A kortárs fotóművészetre fókuszál a PhotoBrussels Festival 2024

Immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a brüsszeli fotófesztivált, melyhez idén 55 helyszín csatlakozott. A legnagyobb belga fotográfiai eseményen ezúttal a kortárs fotográfia került a fókuszba. A fesztivál egyaránt teret biztosít a feltörekvő, pályájuk elején járó és a már ismert művészeknek is. Az egyéni és csoportos kiállításokon nem csupán hazai alkotók, hanem nemzetközi fotográfusok munkáit is bemutatják, ezzel igyekeznek multikulturális perspektívát kialakítani.

Tovább

„A mester és a múzsa egyaránt én vagyok.” – Tarrah Krajnak képei a Huis Marseille-ben

„A mester és a múzsa egyaránt én vagyok.” – Tarrah Krajnak képei a Huis Marseille-ben 24 • 02 • 13Szentirmay Réka Tarrah Krajnak 1979 háborús évében született Lima külvárosában. Az amerikai Középnyugatra örökbefogadó szülei által került, egy perui gyermekotthonon keresztül, melyet német apácák működtettek. Krajnak munkájának meghatározó része ez a koragyermekkori élmény és a kolonizáló […]

Berlinben mutatták be elsőként Ruth Orkin eddig publikálatlan színes fotóit

Fekete-fehér munkái mellett eddig publikálatlan színes Ruth Orkin fotográfiákat is bemutatnak a berlini f3 –Freiraum für Fotografie Galériában. A közönség a Women című kiállításon láthatja először azt a színes, főként női portrékat tartalmazó válogatást, melyet 2023-ban fedeztek fel.

Mit nézzünk februárban? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

Februárban sem maradunk fontos és izgalmas fotókiállítások nélkül, ezúttal is számos múzeum és galéria várja új tárlatokkal és programokkal a látogatóit. Az egyéni- és csoportos kiállításokon olyan témákkal találkozhatunk, mint a múzeumi gyűjtemények titkokkal teli világa, a Zohar Studios bizarr történetei, a fotómúzeum remekművei és a szerelem. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Fénykarcok – 100 évet felölelő fotókiállítás a washingtoni National Gallery of Artban

A fotográfia feltalálóit a kezdetektől folyamatos lázban tartotta, hogy az akkor még egyedi, sokszorosíthatatlan felvételekről hogyan is lehetne relatíve egyszerűen végtelen mennyiségű másolatot készíteni. A médium kiteljesedéséhez fontos volt annak mechanikai reprodukálhatósága. A módszer technikai fejlődését bemutatandó Etched by Light: Photogravures from the Collection, 1840–1940 címmel tart kiállítás a washingtoni National Gallery of Art.

Online is megtekinthetők William Wegman kutyafotói

William Wegman polaroid munkáit mutatja be hamarosan az Alta Galéria, melyet Pancho Saula és Michelle Ferrara alapított 2021 szeptemberében Andorrában. A klasszikus, vintázs és kortárs fotográfiákra specializálódott galéria hangsúlyt fektet az európai és amerikai modernizmusra, valamint a New York-i iskolára is. Legújabb kiállításukra a leghíresebb kutyafotográfus 20×24 cm-es polaroid képeiből válogattak, ahol a „2024” a kiállítás évét és egyúttal a 20×24-es Polaroid méretet is jelöli. 

,,Felejts el egy pillanatra mindent, amit eddig a fényképezésről valaha tanultál” – Daido Moriyama képeiből nyílt kiállítás a The Photographers’ Gallery-ben

A londoni The Photographers’ Gallery új kiállításán a japán fotográfus, Daido Moriyama fényképeié a főszerep. A Daido Moriyama: A Retrospective című kiállítás egy hároméves kutatási időszak eredményeként jött létre. Ezzel a mostani tárlat az egyik legátfogóbb művészeti válogatást mutatja be, amelyet a művész munkáiból valaha kiállítottak.