Címke: kiállításajánló

Kádár noir – Fejér Ernő korai szakasza

Fejér Ernő fényképein keresztül szembesülni a késő Kádár-kor „éjszakai oldalával” olyan, mint egy Méhes László Langyosvize utáni hirtelen jött hidegzuhany. Egyszerre kijózanító, kábító, dezorientáló: a korszak ismerős-banális világa egyszer csak kísérteties idegenségként áll előttünk, míg a biztos fogódzókat elnyeli a terjengő köd, amely mintha e langyosvízből képződött volna.

Tovább

Múzeumok Éjszakája programajánló a fotográfia szerelmeseinek

A Múzeumok Éjszakáján idén is számtalan program kel versenyre a látogatók kegyeiért. Hadd ajánljunk most néhány olyan eseményt, amely fotográfusokkal, fotográfiával és annak társművészeteivel tűnik ki az események sokaságából.

A táj megtapasztalásának lehetősége Henri Cartier-Bresson kiállításán

A Párizs szívében lévő Henri Cartier-Bresson Fondation (HCB Fondation) falai közt nyílik Henri Cartier-Bresson L’expérience du Paysage (A táj megtapasztalása) című kiállítása, melynek kurátora Agnès Sire, a HCB Fondation művészeti igazgatója. Henri Cartier-Bresson (1908–2004) élete vége felé válogatta össze a L’experience du paysage című sorozat darabjait.

Minden képnek igaznak és őszintének kell lennie – Válogatás Édouard Boubat képeiből

Az 1975-ben alapított La Galerie Rouge a 20. századi fotóművészetre fókuszál, emellett kortárs programja fiatal fotográfusokat is támogat. Gyűjteményükben többek között Manuel Álvarez Bravo, Marc Riboud és Édouard Boubat képei is megtalálhatók. Legújabb kiállításukon Édouard Boubat 1946 és 1957 között készült munkáiból válogattak.

Határok nélküli szürrealizmus a Tate Modernben

Legtöbbünk fejében egy néhány francia művészből álló szűk csoport jelenik meg, ha a szürrealistákra gondolunk. A valóság azonban az, hogy André Breton Szürrealista kiáltványában megfogalmazott gondolatairól a világ különböző pontjain más művészek, írók, értelmiségiek azonos időben hasonlóan gondolkodtak, így a szürrealizmus sokkal inkább egy egész világra kiterjedő hálózatnak tekinthető.

SHC – Dobokay Máté kiállítása az acb Galériában

Dobokay Máté konceptuális művei a fotográfia határait feszegetik: a fotográfia belső struktúráit, nyersanyagait, kémiai és fizikai összetevőit tárják fel, gyakran kamera nélkül, hosszas kísérletező kutatómunka eredményeként. A kiállítás középpontjában a fotográfia alapszerkezete, szemcsézettsége, valamint a fényérzékeny felületeket alkotó ezüst-halogenid kristályok állnak.

Budapesten is láthatóak az International Photography Awards 2021 díjnyertes képei

A 2021-es International Photography Awards díjnyertes munkáit ezúttal is alkotások ezrei közül választották ki, és a pályázat 26 kategóriájának győztese – a Best of Show válogatás 30 képével együtt – látható a világszerte megrendezett kiállításokon, köztük Budapesten is, a House of Lucie galériában.