Menü

Több mint négymillió forintot fizettek Andy Warhol Polaroid SX-70 fényképezőgépéért

20 • 10 • 19Punkt

A Heritage Auction árverésén nemrég Andy Warhol egyik Polaroid SX-70 Land fényképezőgépére lehetett licitálni, amelyet a művész az 1970-es évektől, karrierjének csúcsán használt. „Warhol szinte mindig magánál tartotta a fényképezőgépét, egy Polaroid SX-70-et, melyet a barátait megörökítő portrék készítésére és az életének dokumentálására használt. A gép ikonikus fotó- és művészettörténeti darab." – mondta Nigel Russel, a Heritage Auction fotórészlegének igazgatója.

0103

Andy Warhol a kamerájával. A Heritage Auctions jóvoltából. ha.com

0103

Andy Warhol Polaroid SX-70 típusú fényképezőgépe. A Heritage Auctions jóvoltából. ha.com

A Pittsburgh-ben született Warhol egyike volt azon amerikai képzőművészeknek, akik a pop-art ikonikus alakjaivá váltak. Andy Warhol a 70-es és 80-as években szinte mindig magánál tartotta Polaroid gépét, a különböző színű selyemszita-lenyomatainak is többnyire az ezzel a géppel készült felvételek voltak az alapjai. Warholnak több Polaroidja is volt, a Heritage Auction árverésén egy közeli barátjának, az Interview Magazine társalapítójának, John Wilcock tulajdonában lévő fényképezőgép került eladásra, melyet valamikor 1985-1986 körül kapott ajándékba Warholtól.

Az ismeretlen vevő 13.750 dollárt, több mint négymillió forintot fizetett a legendás fényképezőgépért. Mivel az árverésre bocsátott fényképezőgép könnyen összetéveszthető bármely más 1974-es Polaroid SX-70-nel, az aukció nyertese John Wilcock 2009 márciusában kelt bizonylatát is megkapta, amely a Warhol-fényképezőgép hitelességét igazolja.

0103

John Wilcock 2009 márciusában kelt tanúsítványa, amely a Warhol-fényképezőgép hitelességét igazolja. A Heritage Auctions jóvoltából. ha.com

0103

Andy Warhol elárverezett Polaroidja. A Heritage Auctions jóvoltából. ha.com