Menü

Programok, amikről otthon ülve sem kell lemondanod I. rész

20 • 11 • 26A Fehér Vera

A kulturális rendezvények ínséges időket élnek napjainkban, de az online térbe költözésük valamennyire pótolhatja a személyes jelenlétet. A közösségi háló – kivételesen – jó szolgálatot tesz a pandémia idején, a Punkt ismét összegyűjtötte, hogy milyen kulturális történések résztvevői lehetünk a közeljövőben a járványügyi szabályok betartásával, otthonról.

November 26. csütörtök

A fotografálás, mint női hivatás című online eseményt a Facebook Live segítségével november 26-án, csütörtökön este 18 órától követhetjük figyelemmel. A Kassák Múzeum és a Fotóhónap 2020 szervezésében E. Csorba Csilla művészettörténész mutatja be a 19.-20. század fordulóján alkotó nőfotográfusok útkereséseit. A korszak azért is érdekes, mert az ekkor bekövetkező társadalmi változások sarkallták először a nőket arra, hogy egzisztenciális szerepet is vállaljanak, s hogy kipróbálják magukat az addig kifejezetten férfiasnak tartott szakmákban is. Például a fényképezésben, melynek tudományos és gyakorlati elsajátításával többféle út állhatott a nők előtt: kísérletező kedvű, új látásmódokat kereső alkotókká is válhattak. Az előadáson a 20. századi fotótörténetből Besnyő Éva életművéhez méltó nőfotográfusok, Máté Olga, Révai Ilka, Landau Erzsi, Rogi André, Kárász Judit, Kálmán Kata és Ata Kandó útkereséseit ismerhetjük meg.

0103

Besnyő Éva: Önarckép, Berlin, 1931, Maria Austria Intézet, Amszterdam

0103

Révai Ilka: Kassák Lajos, 1917, Petőfi Irodalmi Múzeum-Kassák Múzeum

Már zajlik, november 30-ig

A dokumentumfilmek hónapja 2020 című eseményen november eleje óta a Franciaország-szerte zajló filmfesztiválhoz csatlakozhatunk otthon, a fotelből! A Francia Intézet szervezésében ingyenesen és regisztráció nélkül nézhetünk meg négy díjnyertes dokumentumfilmet, melyek francia és arab nyelven, angol felirattal láthatók. A filmek változatos témákat dolgoznak fel: látható például Párizs a századfordulón, vagy megismerhetjük a női egyenjogúság legkeményebb 70-es évekbeli francia harcosait, Delphine-t és Carole-t. Betekintést nyerhetünk algériai vágóhídon dolgozó férfiak életébe, láthatjuk egy kongói ezredesasszony portréját, aki nőket és gyerekeket ért erőszak ellen küzd. A filmek már csak november 30-ig nézhetők az Intézet oldalán!

Már zajlik, december 4-ig

Repeta címmel nyílt meg november 3-án Ujj Zsuzsi kiállítása a MissionArt Galériában. A Csókolom zenekar énekesnőjének életműve a nyolcvanas évek közepétől 1991-ig készült fotókból áll, később már nem alkotott. Nagy hatással volt rá Hajas Tibor művészete, kiállított képeinek többsége önarckép. „A nőművészet fogalma valahol az ő munkásságával jelenik meg Magyarországon” – mondta róla Várnagy Tibor egy 2012-es kiállításmegnyitó beszédében. A galéria Ujj Zsuzsi fotóit a nyugati műtárgykereskedelmi mintákat követve több ársávban kínálja, így például a borsos árú, korabeli, ritka vintage nagyítások mellett egy-egy giclée print akár szerény összegért is megszerezhető. Ezzel együtt olyan Ujj műveket is találunk, melyek eddig csak negatívon léteztek, sosem készült róluk nagyítás. A megnyitón elhangzott koncert a galéria Youtube-csatornáján megtalálható, az esemény leírásában pedig linket találunk találunk Ujj Zsuzsi válogatott képeihez.

0103

Ujj Zsuzsi: Fóliás V., 1986/2019. Ed. 3/5., 33,4 x 23,9 cm © A Mission Art Galéria jóvoltából

0103

Ujj Zsuzsi: Tanulmányok az esztergomihoz 1. Kontakt I. 1990/2018. Ed. 2.5, 27 x 33,2 cm © A Mission Art Galéria jóvoltából