Menü

Programok, amikről otthon ülve sem kell lemondanod II. rész

20 • 11 • 30A Fehér Vera

A kulturális rendezvények ínséges időket élnek napjainkban, de az online térbe költözésük valamennyire pótolhatja a személyes jelenlétet. A közösségi háló – kivételesen – jó szolgálatot tesz a pandémia idején. Folytatjuk cikksorozatunkat, amelyben összegyűjtöttük, milyen kulturális történések résztvevői lehetünk a közeljövőben a járványügyi szabályok betartásával, otthonról.

December 1.

A Patron - karácsonyi műtárgyvásár és kiállítás-t idén is megtartják, ezúttal online verzióban. A művészeti vásár jubileumi, hiszen tízedik alkalommal kerül megrendezésre. Az FKSE a Patronnal hagyományosan a fiatal alkotóknak biztosít láthatósági, érvényesülési felületet, miközben elérhető áron kínál mind pályakezdő, mind befutott művészek munkáiból is. A vásárlással az FKSE egyesületének működését is támogathatjuk, idén 80 művész 140 alkotása közül is választhatunk. Az esemény oldalán a kortárs kiállítók névsorát, a kiállítás katalógusát és a december elsején este 19 órára tervezett online megnyitó technikai részleteit is megtaláljuk.

0103

Illusztráció: FKSE

December 1.

Szerelem Történetek (2019-2020) a címe Szász Lilla és Szmolka Zoltán könyvbemutató eseményének, mely azért is különleges, mert az itt bemutatott könyv a Lab4art giclée művészkönyv-sorozatának első támogatott darabja. A 2B Galéria szervezésében, a Fotóhónap 2020 eseménysorozatához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésen Felicides Ildikó, a Lab4art tulajdonosa és a giclée művészkönyv-sorozat kitalálója fog beszélgetni a kurátor és független szakíró Muskovics Gyulával, valamint az alkotókkal: Szász Lilla fotográfussal és Szmolka Zoltán grafikussal, aki a könyv fotóit kilenc év munkáiból válogatva szerkesztette, tervezte és kötötte is. Az élő beszélgetés során várhatóan fény derül a művészkönyv-sorozattal kapcsolatos jövőbeli tervekre. A felvétel a későbbiekben is megtekinthető online. Az album megrendelhető a Mai Manó Könyvesboltban.

December 1.

Business for Culture: A kultúra sosem áll le! – rendezvények újrahangolva címmel december 1-re tervezett esemény a kulturális élet és reprezentációja iránt érdeklődő szakmabeliek számára is érdekes lehet. Kulturális, üzleti és turisztikai szakemberektől hallhatunk előadásokat a hazai és nemzetközi rendezvénypiaci helyzetről, így ötleteket is arra vonatkozóan, hogyan hangolhatjuk újra a kulturális rendezvényeket úgy, hogy azok például járványügyi helyzetben is értéket tudjanak közvetíteni. Az eseményt a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria tereiben is tevékenykedő Kulturális, Múzeumi és Turisztikai Helyszínek Szervezete és a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége szervezi. Az online térben médiaszociológiában, marketingkommunikációban és vonzerőmenedzsmentben, valamint vendégélmény-tervezésben jártas szakemberek tapasztalatait ismerhetjük meg.

December 3.

Nyitott Műterem címen fut a Trafó Kortárs Művészetek Háza rendezésében az e-Trafó online programsorozat. A műteremlátogatás-sorozatban minden csütörtökön, 21 órától kurátorok és szakírók kalauzolásával ismerhetjük meg a képzőművészek műtermeit, munkáit, terveit. December 3-án, este 9 órakor Csörgő Attila varsói műtermében fog minket virtuálisan körbevezetni Tillmann József a Trafó Galéria közösségi oldalán. Az élő beszélgetés és online műteremlátogatás végén magunk is kérdéseket tehetünk fel a művésznek. A továbbiakban Csákány István düsseldorfi és Bukta Imre mezőszemerei műtermébe pillanthatunk be, de a későbbiekben is izgalmas szakmai névsor vár ránk. A beszélgetőpartnerek teljes listáját itt olvashatjuk.

0103

Csörgő Attila: Eseménygörbe. Háromszög, 1998. Fotó: Juhász G. Tamás.

December 5.

Téli esték a MyMuseumban címmel zajlik a MyMuseum következő eseménye. A digitális művészetek iránti elkötelezettségéről ismert galéria most visszatekint eddigi gyűjteményére, s egy izgalmas válogatást tár az érdeklődők elé. A Téli estéket eredetileg élő tárlatvezetésnek szánták, de a járványügyi helyzet miatt a program az online térbe költözött. A digitális alkotásokról az éteri tárlatvezetésen izgalmas, extra részleteket árulnak el december 5-én szombaton, este 20 órakor. A kiállított műveket előzetes bejelentkezéssel, személyesen is meg lehet tekinteni, részletek a galéria honlapján.

0103

A MyMuseum Galéria kiállítótere. Fotó: Vadászi Zoltán