Menü

Idén nem osztják ki a fotográfia egyik legrangosabb elismerését

21 • 03 • 04Baki László

Az idén 115 éve született Victor Hasselblad (1906-1978) svéd fotográfus és iparos nyolcvan évvel ezelőtt, 1941-ben alapította meg fényképezőgép gyárát Göteborgban. A nevével fémjelzett fényképezőgép márka azóta világhírűvé vált.  Az Erna és Victor Hasselblad Alapítványt 1979-ben, a feltaláló és cégalapító halála után hozták létre, a házaspár végakarata szerint Göteborgban, mely 1980 óta osztja ki a legkiválóbb fotóművészeknek odaítélt Nemzetközi Fotográfiai Díját. Az aranyérem és az oklevél mellé a díjazott jelenleg 1.000.000 svéd koronát, közel harminchatmillió forint jutalomban részesül.

A március elseji bejelentés értelmében a járványügyi helyzetre való tekintettel a 2020-as nyertesnek, Alfredo Jaarnak nem tudták megrendezni a kiállítását, sem a díjátadó ünnepséget, így az Alapítvány kurátorai úgy döntöttek, hogy a tavalyi nyertesnek 2021 őszén nyitják meg a kiállítását, mely egyben azt is jelenti, hogy 2021-ben – a Hasselblad-díj történetében másodszor (1983-ban szintén nem osztották ki az életműdíjat) – nem hirdetnek ki nyertest.

A Hasselblad Alapítvány tájékoztatása szerint a Hasselblad-díjat március 8-án, Victor Hasselblad születésnapján hirdetik ki, de idén ezen a napon a fotógyűjteményük jelentős bővítéséről számolnak majd be. A Hasselblad Alapítvány fényképgyűjteménye jelenleg mintegy 3000 fényképből áll, amelyek középpontjában az eddigi Hasselblad-díjasok művei, valamint skandináv fotóművészek alkotásai állnak.

0103

www.hasselbladfoundation.org