Címke: hírek

Az igazság és a pillanat valósága az első német Magnum-fotográfus, Thomas Hoepker korai munkásságában

A Galerie Buchkunst Berlin január 13-ig látogatható tárlata az első teljes jogú német Magnum-fotográfus, Thomas Hoepker munkássága előtt tiszteleg. A Thomas Hoepker: All Around The World – Unseen Color & Early Black and White című kiállítás a nyolcvanhét éves fotóriporter korai, részben most először látható munkáit mutatja be. A kiállítással egy időben jelent meg Hoepker ötvenes évekbeli emblematikus olaszországi képeit bemutató Italia című fotóalbum is.

Tovább

Vízjellel kell ellátni az AI által generált képeket? – Elkezdődött a promptográfusok szabályozása

Október 30-án jelent meg a hír, hogy a Fehér Ház rendeletben fogja szabályozni a mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségeit. A rendelet tíz fontos témát jár körbe, melyek közül az egyik a képalkotás területén érezteti majd hatását. A tervezet szerint elsőként a világon az USÁ-ban kötelezővé teszik, hogy az MI által generált tartalmakat a promptográfusok vízjellel lássák el.

Több mint 600 millió forintot várnak A hét mesterlövész színészének két fényképezőgépéért

A fekete a meghatározó színe a közelgő Leitz Photographica aukciónak, amelyet november 24-én és 25-én rendeznek meg a bécsi Hotel Bristolban. Az árverés kiemelt tételei között az első helyen két fekete lakkozású Leica MP fényképezőgép áll, amelyet Yul Brynner (1920–1985) színész használt a Hollywoodi Reneszánsz korszakának dokumentálásához.

Helyek, történetek, és a fotográfia határterületei – a Deutsche Börse Photography Foundation kihirdette idei pályázatának négy legjobb művészét

Az 1996-ban alapított, nagy múltra visszatekintő díj évről évre olyan művészeket jutalmaz, akik az előző év során fontos és jelentős munkát végeztek a fotográfia területén. Az idei shortlistre került projektek olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a háború, a diaszpóra közösségek élete, vagy a nemek közötti egyenlőség. Az idei, 2024-es díj azért is különleges, mert a Deutsche Börse és a The Photographers’ Gallery közötti húszéves partnerséget is ünnepli.

Ukrán fiatalok, apafigura hiánya, iraki privátfotók és transzneműség – Ezek a Carte Blanche idei kiemelt projektjei

A Paris Photo Carte Blanche Student díjára az európai fotó- és képzőművészeti iskolákban tanuló hallgatók nevezhetnek, közülük választja ki a szakmai zsűri a legmagasabb színvonalú pályaműveket. A Paris Photo a fiataloknak szóló elismerést a Picto Foundation és az SNCF Gares & Connexions szervezetek képviselőivel közösen immár hetedszer jelentette be pénteken a Grand Palais Ephémère épületében, ahol a Punkt is jelen volt.

Kihirdették a Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards 2023-as fődíjasait

Ma délután jelentették be a Paris Photo vásáron a Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards fotókönyv-pályázatának nyerteseit. Az eseményen – melyen a Punkt is részt vett – három kategóriában (első fotókönyv, az év fotókönyve és az év fotókatalógusa) hirdették ki a fődíjasokat.

„Hé, ez nem az én új munkám” – Cindy Sherman és az AI

Nem Sherman az első művész, aki ennyire felfokozott érzelmekkel találkozik az emberi és a mesterséges intelligencia által támogatott művészet közötti különbségtétel kapcsán, azonban rajongói mégis felháborodtak, és úgy tűnt, hogy Sherman ezzel egy határvonalat lépett át.

Mit nézzünk novemberben? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

Novemberben sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja remek tárlatokkal a látogatóit. A jövő tehetségei, spanyol életképek a hetvenes-nyolcvanas évekből, változó dimenziók a fotómúzeumban, valamint a fény árnyéka Veszprémben. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Ők nyerték el az idei természetfotó-pályázat fődíjait

31. alkalommal hirdették ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége pályázatának végeredményét, melyre 2926 érvényes kép érkezett 153 szerzőtől. A díjakat 2023. november 7-én adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, melynek kiállításán a pályázat utolsó fordulójába jutott 122 fotográfia látható.

Tovább

Válogatás az idei Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards kitüntetés várományosaiból

A tizenegyedik alkalommal megrendezett Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards elnevezésű díjra ezúttal hatvanegy országból érkezett 961 fotókönyv. A szeptember végén tartott háromnapos bírálás után a szakmai zsűri 35 kötetet talált érdemesnek, melyek az első fotókönyv, az év fotókönyve, valamint az év katalógusa kategóriákban versenyeznek.

Válogatás a világ első számú fotográfiai vására, a Paris Photo idei kiállításainak képeiből

A világ első számú és huszonhatodik alkalommal megrendezett fotográfiai vására és szakmai eseménye, a Paris Photo idén harmincegy ország 191 kiállítójával, több mint 800 művészt bemutatva várja a látogatóit 2023. november 9 és 12. között a párizsi Grand Palais Ephémère épületében. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Punkt ezúttal is a helyszínről számol be az eseményről.

Újabb mérföldkő az AI által generált képek történetében – Fotópályázatot írtak ki a promptológusoknak

A Ballarat International Foto Biennale újabb követ dobott a tavasz óta amúgy is hullámzó állóvízbe. A közel két évtizede működő neves ausztrál fotófesztivál kiírta az általuk a világ első AI díjaként aposztrofált fotográfiai megmérettetését. A Prompted Peculiar nevű verseny azóta lezajlott, a kétezer ausztrál dollárt érő fődíjat egy polipot ölelgető testvérpár ábrázolásáért kapta készítője, a svéd Annika Nordenskiöld.

Kis híján a kukába kerültek azok a fényképek, amelyek a százhatvan évvel ezelőtti Massachusetts-ről mesélnek

Egy lelkes fotórestaurátor aprólékos munkával több ezer üveglemezes fényképet újított fel, amelyekből kiderül, milyen volt az élet az amerikai New Englandben 160 évvel ezelőtt. A 4000 darab teljes, fél és negyed lemezekből álló üvegnegatívokat egy gyűjtő őrizte, aki nem tudott mit kezdeni velük, így felkereste Terri Cappuccit. A restaurált képeket katalogizálták, és egy amerikai egyetem könyvtárába kerültek.

Chat GPT vs. Henri Cartier Bresson – Interjú a közel húsz évvel ezelőtt elhunyt fotográfussal

Az AI fényképezés területén elért fejlődése további érdekes kérdéseket vethet fel e művészeti forma lényegével és jövőjével kapcsolatban. A Feature Shoot oldalán egy újabb – akár vitákat is kiváltó – szeletét mutatták meg az AI sokszínű felhasználási módjának: interjút készítettek a 2004-ben elhunyt Henri Cartier-Bressonnal.

Ezek a képek nyerték el az URBAN Photo Awards 2023 fődíjait

Az idén 14. alkalommal megrendezett fotópályázat kategóriagyőzteseinek névsorát egy díjátadó ünnepség keretében hirdették ki október 28-án, a Trieszti Fotográfiai Napok egyik rendezvényén. Az Alec Soth vezette zsűri több mint 12.000 beküldött fényképből választotta azt a négy alkotót, akik a 2000 eurós utalvány és közel 1500 eurós fényképezőgép mellett kiállítási lehetőséget is kaptak a szervezőktől. Az idei URBAN Photo Awards egyéni kategóriának nyertesei az alábbi fotográfiák lettek.