Címke: hírek

Ansel Adams életművének kezelői perre mentek, mert egy AI-szoftver a művész stílusában generált képeket

Május 31-én szokatlan poszt jelent meg Ansel Adams egyik közösségi médiafelületén, amikor a híres fotográfus életművének kezelői azzal a gyakorlattal kapcsolatban fejezték ki nemtetszésüket, amelyben egyes AI-szoftverek olyan képeket generálnak, amelyek a művész stílusában készültek. A poszt mellett egy képernyőfelvétel is szerepelt, amelyen egy sor fekete-fehér kép volt látható, amelyeket az Adobe Stock képalkotó algoritmus készített Ansel Adams jellegzetes stílusában.

Tovább

„Munkáim a művészet és a tudomány metszéspontján helyezkednek el” – Hiền Hoàng nyerte el a 2024-es Paul Huf-díjat

Hiền Hoàng vietnami fotóművész nyerte el a 2024-es Foam Paul Huf-díjat. A díjjal 20.000 euró pénzjutalom és egy egyéni kiállítás jár a Foamban 2025-ben. Hoàng munkái – melyek a fotográfiát, szobrászatot, videót, installációkat és performanszokat ötvözik – olyan kulturális narratívákat vizsgálnak, mint például az ember és a természet kapcsolata, vagy az identitás szerepe. A díjnyertes alkotó az Asia Bistro – Made in Rice című sorozatában az ázsiai kultúrával kapcsolatos sztereotípiákat jeleníti meg.

Mit nézzünk a Múzeumok Éjszakáján? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

Közeleg a múzeumlátogatók egyik legnépszerűbb eseménye, a Múzeumok Éjszakája. Absztrakt tendenciák, magyar íróportrék, Picassó mindennapjai, amerikai magyar fotóművészek, Kertész korai munkái, valamint bulifotók a 60-as, 70-es évek Békéscsabájáról és a kétezres évek Londonjáról. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes szombaton időt szánni. 

Ez a fotó lett a legdrágábban eladott második világháborús fénykép

Joe Rosenthal Raising The Flag on Iwo Jima című Pulitzer-díjas képe 1945 februárjában készült a csendes-óceáni háború utolsó szakaszában. A világhírű felvétel az Egyesült Államok hat tengerészgyalogosát mutatja be, amint a Suribachi-hegy tetején felvonják az Egyesült Államok zászlóját. A fotó egyik példánya a Goldin aukciós cég legutóbbi árverésén 103 090 dollárért kelt el június elején, ezzel – az aukciósház közleménye szerint – a legdrágábban eladott második világháborús fényképpé vált. A Goldin szerint a nagyítás „rendkívül ritka”, és csak három ismert példány létezik belőle.

„Még mindig van értelme a valódi alkotók valódi munkájának” – Kizárták a valódi fotóval pályázó alkotót az AI kategóriából

Miles Astray amerikai természetfotográfust nemrégiben kizárták a 2024 Color Photography Contest – 1839 Awards fotópályázatának AI kategóriájából, miután a harmadik helyezett – egy flamingót ábrázoló – fotójáról kiderült, hogy az valódi fénykép. A pályázatot többek között a The New York Times, a Getty Images, a Phaidon Press, a Christie’s és a Pompidou központ munkatársai bírálták el. Az eset rámutat a technológiai fejlődés és a művészet határainak elmosódására, valamint arra, hogy mennyire nehéz megkülönböztetni a valódi és az AI által létrehozott képeket.

Haditudósítás, dokumentáció és a háború színpada – Emeric Lhuisset munkáiból mutat be válogatást a TOBE Gallery

A TOBE Gallery-ben június 22-ig látható a Theater of War by Emeric Lhuisset című kiállítás. A francia fotográfus és vizuális művész gyakran fényképez érzékeny témákat, háborús övezeteket, katonákat, de munkái között találhatunk felülnézeti tájképeket vagy felhőkről készült felvételeket is. A TOBE Gallery kiállítása egy reprezentatív válogatást mutat be Emeric Lhuisset sorozataiból, amely a művész több fotográfiai projektjébe is betekintést enged.

Szajki Bálint nyerte el a Hemző-díjat 2024-ben

A 35 év alatti magyar fotográfusnak adható elismerést a Hemző Károly Alapítvány hívta életre azzal a szándékkal, hogy ápolja Hemző Károly emlékét és segítse a fiatal magyar fotográfusokat. Az idei pályázaton öt remek finalista – köztük Erdős Dénes, Mohos Zsófia, Palágyi Barbara és Szász-Bányász Anna – közül választotta ki a díjra a szakmai zsűri Szajki Bálintot.

Több mint 600 millió forintért kelt el egy 1958-as fekete Leica MP2

A Leica 70 éve mutatta be első M modelljét, a Leica M3-at. Utódaival együtt az M3 előkelő helyet foglal el a fotográfia történetében, hála úttörő technológiai újításainak és a népszerűségnek, amelyre neves 20. századi fotóriporterek körében tett szert. Az M modell mérföldkő, nemcsak a Leica, de a fényképezés történetében is. A Leitz Photographica 44. aukciójára június 8-án került sor a wetzlari Leitz Parkban, ahol egy 1958-ban gyártott, fekete festésű Leica MP2 1.560.000 euróért (több mint 600 millió forintért) kelt el.

Elhunyt William Anders, a Földkelte című kép készítője

Kilencvenéves korában, repülőgép-balesetben meghalt William Anders, az Apollo 8 űrmisszió egyik tagja, aki a híres Earthrise (Földkelte) című képet készítette. Anders az Egyesült Államok északnyugati partjainál fekvő San Juan-szigeteknél lezuhant az általa vezetett repülőgéppel. Anders fia, Greg Anders megerősítette, hogy a baleset akkor történt, amikor apja a Heritage Flight Museum tulajdonában lévő T-34-es repülőgépet vezette. – adta hírül az MTI.

Tovább

Photography Through the Lens of AI kiállítás – Hol a helye a művészetben a mesterséges intelligenciának?

Photography Through the Lens of AI címmel szervezett kiállítást a Foam, Hollandia egyik vezető fotográfiai múzeuma. A kiállítás célja, hogy bemutassa, miben és mennyit fejlődött az utóbbi időben a mesterséges intelligencia, és ezzel milyen új lehetőségek és kockázatok jelentek meg a művészeti életben, illetve a mindennapokban. Az elmúlt években a mesterséges intelligencia már érezhető hatást fejt ki, részben azzal, hogy belépett a fotográfia terébe, másrészt pedig megváltoztatta a vizualitáshoz való viszonyunkat is.

Dorothea Lange és Cindy Sherman munkái voltak a Swann Auction Galleries fotóárverésének fókuszában

Az 1941-ben alapított New York-i Swann Auction Galleries május 16-i fotóárverésén a több mint 300 tételt felsorakoztatott eseményen két ikonikus női fotográfust állított a középpontba. Dorothea Lange és Cindy Sherman úttörő munkássága innovatív megközelítéseiről híres, miközben fotográfiáikon keresztül erőteljes narratívákat közvetítenek.

Dokumentumfilm készül Jessica Lange fotográfiai munkásságáról

Jessica Phyllis Lange ötszörös Golden Globe-díjas, háromszoros Emmy-díjas, valamint kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő filmes életművét biztosan nem kell bemutatnunk, de talán azt kevesen tudják, hogy az elismert színésznő a fotográfia területén is nevet szerzett magának. A Deadline beszámolója szerint a Cinergistik produkciós cég nemrég bejelentette, hogy dokumentumfilmet készít – Jessica Lange: Something About the Light címmel – a színésznő fotográfusi karrierjéről.

Mit nézzünk júniusban? – a Punkt fotókiállítás ajánlója

Júniusban sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja új tárlatokkal a látogatóit. Bulizó fiatalok a 60-as, 70-es években és napjainkban, egy világhírű magyar fotográfus ajándéka, a Tiny Wasteland kreatív univerzuma, csalóka látszatok, valamint a létezés vizuális lenyomatai. És ne feledjük, közeleg a Múzeumok Éjszakája is. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

A valóság és az álmok határán – válogatás az Aperture Portfolio Prize fődíjasának, Avion Pearce fényképeiből

A 2024-es Aperture Portfolio Prize nyertese Avion Pearce lett, aki munkáiban az idő és a test közötti kölcsönhatást vizsgálja. A fotográfus győztes sorozata, az In the Hours Between Dawn címének Audre Lorde amerikai írónő egyik verssorát választotta, amely a bizonytalan létélmény tapasztalatáról beszél. A sorozat képei is egy olyan élményvalóságba engednek bepillantást, amelyben a rejtőzködés és a veszélyeztetettség a legmeghatározóbb elemek.