Címke: hírek

Tudósok kifejlesztették a világ leggyorsabb kameráját, amely másodpercenként 156,3 billió képkockát készít

Amikor Joseph Nicéphore Niépce az 1820-as években rögzített képet fényérzékeny felület segítségével, még több mint nyolcórás expozíciós idővel kellett dolgoznia. Később, a fényképezés terjedésével még mindig perceket kellett várni, mire a kép elkészült. Bár a technika azóta rohamosan fejlődött, a Nature magazinban megjelent tanulmány szerint napjaink csúcskategóriás tükör nélküli fényképezőgépei is eltörpülnek most egy új fejlesztésű fényképezőgép világrekorder teljesítménye mellett.

Tovább

„Undorodom attól, ahogyan az emberek szépnek láttatják magukat” – Cindy Sherman legújabb munkái a Photo Elyséeben

A Lausanne-i Photo Elysée ad otthont Cindy Sherman legújabb munkáit bemutató kiállításnak. Az augusztus 4-ig látogatható, huszonhat nagyméretű portrét tartalmazó tárlaton az amerikai képzőművész ismét tükröt tart számunkra, hogy minden eddiginél határozottabb kritika tárgyává tegye a különféle médiumokban – köztük a webkettőn – nap mint nap megjelenő önreprezentációnkat.

Kihirdették a World Press Photo idei négy fődíjasát

A World Press Photo április 18-án kihirdette globális versenyének négy fődíjasát. Az idei versenyre – a 67. alkalommal megrendezett fotópályázatra – 61 062 fotó érkezett 3851 fotográfustól 130 országból.

„Az éjszaka nem megmutatja a dolgokat, hanem sugallja őket” – Válogatás a Marlborough Gallery-ben látható Nightlife című kiállítás képeiből

A New York-i Marlborough-ban bő egy hónapon át az éjszakai életet fotografáló alkotóké a főszerep. A Nightlife címmel megrendezett kiállításon Berenice Abbott, Brassaï, Bill Brandt, Helmut Newton, Irving Penn és Weegee képeit láthatja a közönség április 20-ig. A tárlat a fotográfia történetének egy fontos időszakát ünnepli (1930-as évek), mikor a médium önálló művészet formakánt szilárdította meg pozícióját, valamint a ’70-es, ’80-as évek éjszakai világát is a középpontba állítja.

Egy kínai fotográfus, Yajun Hu nyerte el a 13. Mobile Photography Awards fődíját

Yajun Hu mobilfotói egy olyan művészről árulkodnak, akinek határozott és következetes koncepciója van. Yajun mesteri képessége abban rejlik, hogy képes kihasználni az árnyékok, sziluettek, színek és formák kölcsönhatását, mélységgel és érzelmekkel töltve meg a kompozíciókat. A fődíjas alkotó, Yajun Hu egy Xiaomi Ultra 13 mobiltelefonba épített 50 megapixeles kamerával fényképez.

A Phillips tavaszi aukcióján a legmagasabb áron két fotó is azonos összegért kelt el

A Phillips aukciós ház április 4-én és 5-én fotográfiai árverést rendezett, ahol neves fotóművészek alkotásai kerültek aukcióra. A Phillips április 4-i New York-i eseményén a Martin Z. Margulies Foundation gyűjteményből származó fotográfiákat árvereztek el, 5-én pedig különböző magángyűjteményekből származó alkotásokra lehetett licitálni.

Mohos Márton és Erdős Dénes nyerte el a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 42. Magyar Sajtófotó pályázatra 250 fotográfus, 2470 pályaművel jelentkezett, a beküldött képek száma 6801 volt. A 2024. február 15-én a Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában megrendezett eseményen összesen 16 kategóriában hirdettek ki nyertest a nemzetközi zsűri tagjai,  melyről itt a Punkton is beszámoltunk. A két fődíjas fotográfus nevét viszont csak ma, a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján tették közzé.

Számunkra szemét, másoknak az élet: a Carmignac Photojournalism Award díjnyertes sorozata az Európából kiáramló elektronikus hulladékok ökológiai és társadalmi hatásait mutatja be

Márciusban hirdették ki Párizsban az újságírók és fotóriporterek számára Edouard Carmignac, francia üzletember által alapított Carmignac Photojournalism Award idei díjazottjait. Az immár tizenharmadik alkalommal átadott elismerést a ghánai korrupcióellenes oknyomozó újságíró, Anas Aremeyaw Anas, valamint két fotóriporter, az ugyancsak ghánai Muntaka Chasant és a francia Bénédicte Kurzen közösen készített anyaga kapta: E-WASTE IN GHANA: Tracing Transbonduary Flows című munkájuk az Európából a nyugat-afrikai országba áramló elektronikus hulladékokról, valamint az ezzel kapcsolatos ökológiai, társadalmi és emberi kihívásokról szól.

Tovább

Válogatás a World Press Photo 2024 regionális nyerteseinek képeiből

A 2024-es World Press Photo pályázat regionális győztesei fontos és érdekes történeteket mutatnak be, olyan fotóriportokat és dokumentarista képeket, amelyek segítenek elgondolkodni a világ különböző eseményeiről. A pályázatra 61 062 fotó érkezett 3 851 fotográfustól 130 országból.

Valérie Belin a Photo London 2024-es Master of Photography kitüntetettje

Az elismert francia fotográfus, Valérie Belin munkássága izgalmas módon a művészet és a fotográfia találkozásánál helyezkedik el. Pályafutása során képalkotási gyakorlata komoly nemzetközi elismerést váltott ki. A világ számos jelentős magán- és közgyűjteményében szerepel. 2015-ben ő lett az első nő, aki megnyerte a Prix Pictet-t.

Mit nézzünk áprilisban? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

Áprilisban sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja új tárlatokkal a látogatóit. Világpremier a Mai Manó Házban, magyar fotográfusok Szépművészeti Múzeumban, az MFSZ és az FFS közös kiállítása a kortárs magyar fotóról, és már javában tart a Budapest Fotófesztivál is. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

„A gyűjtés egy kreatív aktus” – A Day Off címmel rendez kiállítást a F.C. Gundlach Foundation

A szabadidős tevékenység egy olyan téma, amely folyamatosan foglalkoztat mindannyiunkat, hiszen az életünk egyre hektikusabbá vált, ami egyre izgalmasabb, kalandosabb szabadidős tevékenységekkel jár. A szabadidő a munka utáni pihenésből tömegjelenséggé vált. Mindenki a maximális kikapcsolódásra és a mindennapi élettől való minél nagyobb eltávolodásra törekszik. Az F.C. Gundlach gyűjteményét bemutató kiállítás – mely a a berlini f3 – freiraum für fotografie-ban 2024. március 15. és június 2. között tekinthető meg – erre a témára, a szabadidőre fókuszál.

Kiállításon látható a legkorábbi fénykép, amelyet camera obscura segítségével készítettek

A fényképezés feltalálását 1839-ben egyszerre jelentették be Franciaországban és Angliában, ami világszerte lázban tartotta a közvéleményt. Ez a bámulatos áttörés a kémia, az optika és a képzőművészet területén is máig ható eredmény, amelyben Joseph Nicéphore Niépce-nek, a francia feltalálónak is fontos szerepe volt. Niépce volt az, aki az 1820-as években elkészítette a világ első tartós, fényalapú felvételét, ami a legkorábbi ma ismert, camera obscurával készült kép. Ez a fényképezéstörténeti jelentőségű alkotás most a Harry Ransom Center gyűjteményében található, ahol egy kiállítás keretében bárki megtekintheti.