Címke: hírek

„A jó képek fennmaradnak” – A divatlegenda fényképei a blokkláncra kerülnek

A két éve elhunyt német divatlegenda Karl Lagerfeld a tervezésen túl a fényképezőgép mögött is komoly életművet hagyott maga után. A Chanel és a Fendi néhai kreatív igazgatójának fotográfiai alkotásai nemrég ismét előtérbe kerültek, hiszen a sajtóhírek alapján közel százhúszezer felvételt számláló archívuma a nemzetközi trendeket követve a blokkláncra költözik.

Budapest, Vancouver, Párizs – Tavaszi fotófesztivál-körkép I.

Idén tavasszal, a művészeti élet újraéledésének egyik fontos jeleként számos fotófesztivál kerül megrendezésre világszerte. Többségük hibrid programmal készül, egyszerre szerveznek online és offline kiállításokat, valamint kapcsolódó eseményeket. A tavaszi fotófesztiválokat ismertető cikkünk első részében Budapest, Vancouver és Párizs kulturális eseményeire kalauzoljuk el az olvasót.

Független, kortárs, művészet – Kezdődik az OFF Biennále

Film, fotográfia, zene, építészet, objektek, akciók, köztéri hangséta, kiállítások, workshopok, gondolatkísérletek és közös tudásmegosztó platform is jellemzik a fesztivált, amelyet tavaly harmadik alkalommal rendezték volna meg, ám a 2020-as világjárvány miatt a szervezők egy évvel elhalasztották az eseményt.

Fotográfus tehetségkutatót indít a BBC

A nálunk Sütimester néven futó The Great British Bake Off című műsor kirobbanó angliai sikerén felbuzdulva egy újabb tehetségkutatót indít a BBC. Ezúttal az ország legjobb, legügyesebb és legkreatívabb fotográfusait keresik az epizódokban.

Elhunyt Alice Springs, Helmut Newton felesége

Elhunyt Alice Springs, Helmut Newton felesége 21 • 04 • 12Baki László June Browne ausztrál modell, színésznő és divatfotográfus 1923. június 3.-án született Melbourne-ben. Színésznőként hivatásos művészneve June Brunell volt, és tehetségét jól mutatja, hogy 1956-ban elnyerte a legjobb színésznőnek járó Erik Kuttner-díjat, amelyet a kiemelkedő melbourne-i színházi teljesítményének köszönhetően vehetett át. June Browne 1947-ben ismerkedett […]

Közel százmillió forintot várnak egyetlen fényképért a Christie’s legújabb árverésén

A Photographs című élő aukción összesen 139 fényképet árvereznek majd el, melyeket jelentős 20. századi fotográfusok, köztük Diane Arbus, Richard Avedon, Henri Cartier-Bresson, Robert Mapplethorpe és Irving Penn készítettek, de olyan kortárs művészek képei is szerepelnek az aukcióra kerülő tételek között, mint William Eggleston, Nan Goldin, Sally Mann, Thomas Ruff és Hiroshi Sugimoto.

Botrány a Magnum Photos-nál

2020 augusztusában komoly aggodalmak merültek fel az amerikai fotóügynökség és érdekképviseleti szervezet, a Magnum Photos archívumával kapcsolatban. Az ügynökség online gyűjteményében számos, fiatalkorúakat ábrázoló kép kapcsán merült fel jogsértés gyanúja.

Válogatás a FOAM Talent 2020 tehetségkutató döntőseinek sorozataiból

A FOAM Talent tehetségkutató 19 döntősének fotósorozatai őszinte és nyers korképet rajzolnak ki az elmúlt évek történéseiről. Mindezek mellett a fotográfia formanyelvének újabb és újabb megoldásait is láthatja a befogadó, érezheti a fotográfia határainak elmosódását és az intermedialitás aktív jelenlétét.