Címke: hírek

A korlátok lebontása – A No Boarders Award szabadtéri kiállítása az Epreskertben

A 2011-ben alapított NO BORDERS díj egy olyan kezdeményezés, amely a feltörekvő tehetségeket ünnepli, miközben erősíti a különböző kultúrák közötti együttműködést és a kölcsönös megértés szellemét, átlépve földrajzi, kulturális és politikai határokat. A kiállítás hatókörének kiterjesztése érdekében a fotográfiák online is megtekinthetőek, a NO BORDERS ehhez egy digitális platformot biztosít, illetve katalógus is kíséri az utazó tárlatot, melynek hazai résztvevője a Mai Manó Ház.

Tovább

Egy elfeledett hagyatékból a National Portrait Gallery gyűjteményébe: 456.000 dollárért kelt el az első amerikai First Ladyt ábrázoló dagerrotípia

Július elején rekordáron árvereztek el egy nemrég felfedezett dagerrotípiát, amely Amerika első First Ladyjeként számontartott Dolley Madisont ábrázolja. A rendkívüli fotográfia, mely mind történelmi, mind fotótörténeti szempontból is egy igazi mérföldkőnek számít 1846 tél végén, vagy kora tavasszal készülhetett. A negyed lemezes dagerrotípián a 78 éves Dolley-t láthatjuk, közel három évtizeddel azután, hogy néhai férje, James Madison az Amerikai Egyesült Államok elnökeként szolgált.

Elhunyt Thomas Hoepker (1936–2024)

88 éves korában meghalt Thomas Hoepker német fotográfus – közölte a Magnum Photos. Hoepker 1989-ben csatlakozott a Magnum Photos csapatához, de dolgozott a Stern és a Geo felkérésére is. Hoepker legismertebb témái között szerepelt a berlini fal, Muhammad Ali, akivel hosszú személyes kapcsolatot ápolt, valamint ázsiai, dél-amerikai és egyesült államokbeli utazásai.

Katona István a Magyar Fotográfiai Alapítvány és a Múzeum alapítója

Kétségtelen tény, hogy Kincses Károly a magyar fotográfia megkerülhetetlen alakja. Ugyanakkor a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által meghirdetett “Kincses 70” elnevezésű esemény meghívójában megfogalmazott állítások – miszerint Kincses Károly nevéhez fűződik a Magyar Fotográfiai Alapítvány és a Magyar Fotográfiai Múzeum alapítása – nélkülözik a tényeket, hiszen mellőzik Katona István (1928–2006) és társai alapítói szerepét.

Mit nézzünk júliusban? – a Punkt fotókiállítás ajánlója

Júliusban sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja új tárlatokkal a látogatóit. Picasso és egy magyar származású fotográfus barátsága, a PIM íróportréi, a tavalyi Kassák-díjas sorozata, valamint a víz ábrázolása magyar fotográfusok munkáiban. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Októberben nyit a világ egyik legnagyobb fotómúzeuma

Kína hamarosan otthont ad a világ egyik legnagyobb fotómúzeumának, így Lishui, Délkelet-Kína egyik kisebb, 2,5 milliós lakosú városa, jelentős fotográfiai központtá válhat. A 2024 októberében megnyíló Lishui Fotográfiai Kulturális Központ (LFKK) célja, hogy bemutassa a fotográfia fejlődését és sokszínűségét, különös hangsúlyt fektetve a kínai fotóművészetre.

„Ha tényleg van mondanivalód, akkor jobb a kamera mögött lenni, mint előtte” – Vivian Maier retrospektív kiállítása a Fotografiska New Yorkban

A Fotografiska New York ad otthont Vivian Maier (1926–2009) eddigi legjelentősebb, retrospektív kiállításának. A szeptember 29-ig nyitva tartó, mintegy 230 fotográfiát bemutató Unseen Work című tárlat társszervezője a madridi székhelyű, kulturális menedzsmenttel és könyvkiadással két évtizede foglalkozó diChroma photography.

A Frankenstein-történet ihlette művekből mutat be válogatást a Fraenkel Gallery

Az amerikai Fraenkel Gallery új kiállításán Frankenstein történetét újraértelmező vizuális alkotások láthatóak. Mary Shelley 1818-ban megjelent Frankenstein című regénye az irodalmon és a populáris kultúrán keresztül szinte megkerülhetetlen alkotássá vált, amely még napjainkban is meghatározó. A mostani Fraenkenstein című tárlat a mű történetének hatására reflektál több mint 20 képzőművész munkáin keresztül. A galéria május 30. és augusztus 10. között várja látogatóit San Franciscóban.

Danny Lyon ikonikus fotósorozata inspirálta a Motorosok című filmet

A hazai mozikban a múlt héten bemutatásra került Motorosok (The Bikeriders) című film Danny Lyon híres fotósorozata alapján készült. Lyon, aki a 1960-as években dokumentálta az amerikai motoros közösségeket, egyedülálló bepillantást nyújtott ezeknek az embereknek az életébe és kultúrájába. A filmet Jeff Nichols rendezte, és olyan neves színészek szerepelnek benne, mint Tom Hardy, Austin Butler és Jodie Comer.

Tovább

Ansel Adams életművének kezelői perre mentek, mert egy AI-szoftver a művész stílusában generált képeket

Május 31-én szokatlan poszt jelent meg Ansel Adams egyik közösségi médiafelületén, amikor a híres fotográfus életművének kezelői azzal a gyakorlattal kapcsolatban fejezték ki nemtetszésüket, amelyben egyes AI-szoftverek olyan képeket generálnak, amelyek a művész stílusában készültek. A poszt mellett egy képernyőfelvétel is szerepelt, amelyen egy sor fekete-fehér kép volt látható, amelyeket az Adobe Stock képalkotó algoritmus készített Ansel Adams jellegzetes stílusában.

„Munkáim a művészet és a tudomány metszéspontján helyezkednek el” – Hiền Hoàng nyerte el a 2024-es Paul Huf-díjat

Hiền Hoàng vietnami fotóművész nyerte el a 2024-es Foam Paul Huf-díjat. A díjjal 20.000 euró pénzjutalom és egy egyéni kiállítás jár a Foamban 2025-ben. Hoàng munkái – melyek a fotográfiát, szobrászatot, videót, installációkat és performanszokat ötvözik – olyan kulturális narratívákat vizsgálnak, mint például az ember és a természet kapcsolata, vagy az identitás szerepe. A díjnyertes alkotó az Asia Bistro – Made in Rice című sorozatában az ázsiai kultúrával kapcsolatos sztereotípiákat jeleníti meg.

Mit nézzünk a Múzeumok Éjszakáján? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

Közeleg a múzeumlátogatók egyik legnépszerűbb eseménye, a Múzeumok Éjszakája. Absztrakt tendenciák, magyar íróportrék, Picassó mindennapjai, amerikai magyar fotóművészek, Kertész korai munkái, valamint bulifotók a 60-as, 70-es évek Békéscsabájáról és a kétezres évek Londonjáról. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes szombaton időt szánni. 

Ez a fotó lett a legdrágábban eladott második világháborús fénykép

Joe Rosenthal Raising The Flag on Iwo Jima című Pulitzer-díjas képe 1945 februárjában készült a csendes-óceáni háború utolsó szakaszában. A világhírű felvétel az Egyesült Államok hat tengerészgyalogosát mutatja be, amint a Suribachi-hegy tetején felvonják az Egyesült Államok zászlóját. A fotó egyik példánya a Goldin aukciós cég legutóbbi árverésén 103 090 dollárért kelt el június elején, ezzel – az aukciósház közleménye szerint – a legdrágábban eladott második világháborús fényképpé vált. A Goldin szerint a nagyítás „rendkívül ritka”, és csak három ismert példány létezik belőle.

„Még mindig van értelme a valódi alkotók valódi munkájának” – Kizárták a valódi fotóval pályázó alkotót az AI kategóriából

Miles Astray amerikai természetfotográfust nemrégiben kizárták a 2024 Color Photography Contest – 1839 Awards fotópályázatának AI kategóriájából, miután a harmadik helyezett – egy flamingót ábrázoló – fotójáról kiderült, hogy az valódi fénykép. A pályázatot többek között a The New York Times, a Getty Images, a Phaidon Press, a Christie’s és a Pompidou központ munkatársai bírálták el. Az eset rámutat a technológiai fejlődés és a művészet határainak elmosódására, valamint arra, hogy mennyire nehéz megkülönböztetni a valódi és az AI által létrehozott képeket.

Haditudósítás, dokumentáció és a háború színpada – Emeric Lhuisset munkáiból mutat be válogatást a TOBE Gallery

A TOBE Gallery-ben június 22-ig látható a Theater of War by Emeric Lhuisset című kiállítás. A francia fotográfus és vizuális művész gyakran fényképez érzékeny témákat, háborús övezeteket, katonákat, de munkái között találhatunk felülnézeti tájképeket vagy felhőkről készült felvételeket is. A TOBE Gallery kiállítása egy reprezentatív válogatást mutat be Emeric Lhuisset sorozataiból, amely a művész több fotográfiai projektjébe is betekintést enged.