Címke: hírek

Két fotográfus is pert nyert Richard Prince ellen, aki a közösségi médiára feltöltött képeket használta sajátjaként

Richard Prince amerikai képzőművészt, a „kisajátító művészet” egyik ismert alakját nemrég két hivatásos fotográfus is perbe fogta. Mindkét per a művész Instagramról származó New Portraits című sorozata körül forog, amelyet Prince a közösségi oldal felhasználói által feltöltött képekből készített. A sorozatba került fényképeket tintasugaras eljárással vászonra nyomtatott képekről készítette és később úgy terjesztette ezeket, mint saját művészeti produktumát.

Tovább

Mit nézzünk júniusban? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

Júniusban sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja új tárlatokkal a látogatóit. Fiatal magyar fotográfusok, mindennapi kudarcok, összegzések, boszorkányok és egy magyar szemorvos élete Kongóban. Ezekre a kiállításokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Foto Wien 2023 – „Képek egy egész hónapon át—Mindenkinek!”

A június több európai nagyvárosban is a fotográfia hónapja. Bécs 2002-ben csatlakozott a European Month of Photography (EMOP) klubjához: idén a bécsi biennálé 10. kiadása került megrendezésre. Az évfordulót 300 rendezvénnyel ünneplik 110 színhelyen, 25 ország 350 művészének bemutatásával.

Közel 130 millió forintért is elkelhet a ritka fekete Leica júniusban

Tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Leitz Photographica Auction aukciósház, amely immár 42. alkalommal tartja meg a világ egyik legfontosabb történeti fényképezőgépeinek aukcióját. A Leitz Parkban – a németországi Wetzlar városában található nemzetközi Leica központban június 10-én árverésre bocsátott közel 500 tétel között több kivételes eszköz is szerepel, cikkünkben ezekből mutatunk meg néhányat.

Ezek a képek a megosztottság idején is az egységet jelképezik – Válogatás a Portrait of Humanity vol.5 fotópályázat képeiből

A Portrait of Humanity minden évben olyan figyelemre méltó portrékat ismer el, amelyek azokat a pillanatokat örökítik meg, amelyek közül több a társadalmunk mély megosztottságát tükrözik. Oroszország ukrajnai inváziója miatt számtalan menekült hagyta el az országot, az Iránban folyó tüntetések világszerte felkavarták a közvéleményt, Nagy-Britanniában a munkások sztrájkhullámot indítottak el.

Gyermekekről készült fényképeket adtak el – gyermekek javára

Az Atlas Gallery nagyszabású kiállítást rendezett, melyen több mint 50 fotográfus gyermekekről készült fényképei voltak láthatóak. A gyűjtemény, amelyet a galéria tulajdonosai maguk állítottak össze, a fotográfia történetének korai évei óta napjainkig készült felvételeket tartalmazza. A Seen not Heard címmel megrendezett kiállítás képanyagát a galéria nemrég árverésre bocsátotta, a bevétel egy részéből pedig jótékonysági célokat támogattak.

Négy éve indult a Punkt, a fotográfia online magazinja

Az indulás óta – több mint 10.000 fotóval illusztrált – összesen 1245 magyar és angol nyelvű cikket jelentettünk meg a lapban. Az elmúlt négy évben regisztrált közel 700.000 olvasónkkal és 1,3 millió oldalletöltéssel a Punkt mára a magyar fotográfia legolvasottabb szaklapjává vált.

Tovább

A történelem dadogása — Thomas Demand retrospektív kiállítása a párizsi Jeu de Paume-ban

Nemzetközi intézményi együttműködés keretében The Stutter of History címen Sanghaj után a párizsi Jeu de Paume ad otthont Thomas Demand retrospektív kiállításának. A február 14. és május 28. között látható tárlat mintegy száz alkotás – a fotográfiák mellett objektek, installációk és videók – segítségével négy szekcióban mutatja be a jelenleg Berlinben élő szobrász és fotográfus három évtizede formálódó életművét.

Egy nagyon angolos vita: vajon tényleg egy 19. századi fényképezőgépet ábrázol a sebességmérő kamera ikonja?

Itthonról nézve irigylésre méltó problémával szembesült a brit közélet, miután egy Twitter bejegyzés nyomán a sajtót is letaroló, még III. Károly koronázását is elhomályosító parázs vita bontakozott ki arról, hogy a nálunk is használatos, közúti ellenőrzést jelző tábla ikonja vajon tényleg egy klasszikus, 19. századi harmonika kihuzatos fényképezőgépet ábrázol?

Lebohang Kganye – Haufi nyana? Jöttem, hogy hazavigyelek

Lebohang Kganye a 2022-es Foam Paul Huf Award nyertese. A 2007-ben alapított díjat évente ítélik oda a szakmai közösségben aktív és a médium kreatív határait feszegető fiatal művésznek. Az elismerés 20.000 eurós díjazással és egy Foam-szólókiállítással jár, mely 2023. fmájus 21-ig látogatható az amszterdami Foamban Haufi nyana? I’ve come to take you home (Túl közel? Jöttem, hogy hazavigyelek) címmel.

Martin Parr a Photo London 2023-as Master of Photography kitüntetettje

A Photo London Master of Photography elismerését 2023-ban a kortárs dokumentarista fotográfia egyik legfontosabb alakja, a mintegy fél évszázada aktívan működő Martin Parr nyerte el. Az elismeréssel párhuzamosan Martin Parr: Recent Works címen kiállítást is szentelnek a rendezvénynek otthont adó londoni Somerset House-ban.