Menü

Fotográfus tehetségkutatót indít a BBC

21 • 04 • 22Baki László

A nálunk Sütimester néven futó The Great British Bake Off című műsor kirobbanó angliai sikerén felbuzdulva egy újabb tehetségkutatót indít a BBC. Ezúttal az ország legjobb, legügyesebb és legkreatívabb fotográfusait keresik az epizódokban.

A BBC Arts április elején jelentette be, hogy megbízta a Storyboard Stúdiót a Great British Photography Challenge című műsor elkészítésével, amelyet a BBC Four közvetít majd, és a vetélkedő elérhető lesz a BBC iPlayer regisztráltaknak is. 

„Egy olyan művészeti formáról készítünk műsort, amely iránt napjainkban – minden eddiginél jobban – oly sokunk érdeklődik. Könnyű folyamatnak bizonyult a hat nagyon különböző fotográfus megtalálása, és szakértőkkel konzultáltunk annak biztosítása érdekében, hogy a tehetség és a bennük rejlő lehetőség legyen a legfontosabb szempont a kiválasztási folyamatokban. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt a műsort eljuttathatjuk az Egyesült Királyság közönségéhez és azon túl is. " – mondta a műsor gyártócégének alapítója, Natalie Humphreys. 

0103

Great British Photography Challenge, BBC

A műsor vezető mentorának szerepére a híres portréfotográfust, filmrendezőt és a Dazed alapítóját, Rankint kérték fel, akinek az epizódokban Chris Packham műsorvezető és fotográfus, Maryam Wahid dokumentarista fotográfus, Lamarr Golding fotóművész, Anna Friel színésznő és Cheryl Konteh stylist is a segítségére lesz. A vetélkedőt többek között Brightonban, Birminghamben, Herefordshire-ben, Skóciában és Londonban forgatják. 

A hat versenyzőt – Jackson Moyles (21), Dunfermline; Chelsea Nawanga (25), Luton;  Tyrone Williams (28), Northampton; Georgie Peel (41) London; Ali Lewis (43), Shrewsbury és Paul Williams (60), Dorchester – a BBC az egész országot felölelő alapos kutatás után választotta ki.

„Valamennyi versenyző egyedi és változatos háttérrel rendelkezett, de a közös mindannyiukban a fényképezés iránti szeretetük. A versenyzők kivételesen ígéretesek, és örülök, hogy az Egyesült Királyság láthatja majd tehetségüket.” – nyilatkozta Rankin.

A fotográfusok egy hónapon át 12 különböző kihívással néznek szembe, amelyek célja ügyességük és kreativitásuk bemutatása. Mindegyik epizód egy okostelefonos kihívással kezdődik, hogy ezzel teszteljék a szereplők vizuális fantáziáját profi fényképészeti felszerelések nélkül, ezután a már említett tematikus feladatokat kell megoldaniuk. A hat versenyző a sorozat ideje alatt összeállítja és elkészíti saját portfólióját is, amelyet az utolsó epizódban egy kiállításon mutatnak be, és végül a zsűri tagjai ekkor választják ki a nyertest. Az első évad négy epizódból áll, és a tervek szerint a nyár folyamán kerül adásba.