Menü

„A jó képek fennmaradnak” – A divatlegenda fényképei a blokkláncra kerülnek

21 • 05 • 06Cserna Endre

A két éve elhunyt német divatlegenda Karl Lagerfeld a tervezésen túl a fényképezőgép mögött is komoly életművet hagyott maga után. A Chanel és a Fendi néhai kreatív igazgatójának fotográfiai alkotásai nemrég ismét előtérbe kerültek, hiszen a sajtóhírek alapján közel százhúszezer felvételt számláló archívuma a nemzetközi trendeket követve a blokkláncra költözik.

Bár Karl Lagerfeldet legtöbben divattervezői munkássága kapcsán ismerik, jószemű fotográfusként rendszeresen készített editorial anyagokat a Chanelnek, a Numéro magazinnak vagy a Harper’s Bazaarnak, de a hagyományos divatfotón túl a kísérleti fényképészeti eljárások is érdekelték. Munkáiból rögtön halála után a zürichi Galerie Gmurzynska rendezett retrospektív tárlatot Homage to Karl Lagerfeld, 30 Years of Photography címmel, amelynek fókuszába az életmű szerteágazó mivolta került. A klasszikus, konzervatív portréktól az abszurd jeleneteken át egészen az avantgárd képalkotási próbálkozásokig a fotográfia minden lehetséges iránya érdekelte Lagerfeldet, még az olyan kuriózumszámba menő, extravagáns technikák is, mint például a francia kémikus Alphonse Poitevin mézet és gumit alkalmazó metódusai. Egy 1991-es, az Aperture-ben megjelent interjújában így fogalmazott a fotográfiához fűződő viszonyáról: 

„Egyszerű, bármi, ami jó, túl fog élni. A többi mehet a kukába. Minden jó fotográfus tud rossz képeket készíteni a hangulat, a rossz atmoszféra vagy a termék miatt. De a jó képek fennmaradnak.”

0103

Enteriőrkép a Feuerbach’s Muses – Lagerfeld’s Models című kiállításból, Kunsthalle, Hamburg, 2014

A Lagerfeld-életmű fotójogai a szerző halála után bizalmasára, a Chanel volt művészeti igazgatójára, Eric Pfrunderre szálltak. Pfrunder eddig nem bocsájtotta árverésre a képeket, viszont most a Lusko elnevezésű, divatra szakosodott blokklánc-alapú hálózatra regisztrálta a fotográfiai örökséget. Ezen a hálózaton kriptovalutáért cserébe lehet majd megvásárolni digitálisan a képeket, így Lagerfeld rajongóinak és követőinek kripto-gyűjtemény formájában nyílik lehetőségük birtokolni egy darabot a fotóhagyatékból.

Pfrunder könnyű szívvel szánta rá magát erre a lépésre, hiszen szerinte Lagerfeld mindenképpen örülne ennek a megoldásnak, mert volt munkatársát mindig is a jövő és a progresszió inspirálta.