Menü

Ingyenesen elérhető a THE CLASSIC fotómagazin összes száma

21 • 05 • 25Timár Gergely

„A nyomtatás a múlté, a digitálisé a jövő” kifejezés közhellyé vált az utóbbi években, ám Bruno Tartarin francia kiállítás-szervező és Michael Diemar Londonban élő gyűjtő, író, erről egyértelműen máshogy gondolkodnak. Tartarin és Diemar 2018 végén alapították meg a THE CLASSIC nevű fotómagazint, ami egy egyszerre nyomtatásban és online is megjelenő, ingyenesen elérhető kiadvány, mely évente kétszer jelenik meg. A magazinban a hosszú, tudományos írások helyett többnyire interjúk adják a szövegek alapját, mivel Michael Diemar főszerkesztő az olvasmányosságra helyezi a hangsúlyt.

Az újságárusok polcairól rengeteg fotómagazin tűnt el az utóbbi években, és csak néhány digitális fotóval foglalkozó, amatőröknek szánt kiadvány maradt fenn, de a galériák és múzeumok boltjainak polcain változatosabb a felhozatal. Az újonnan felbukkanó magazinoknak többnyire kortárs fotó a témájuk, a THE CLASSIC ezzel szemben a fotográfia születésétől körülbelül az 1970-es, ’80-as évekig tartó időszakra fókuszál. A weboldalon a magazin online változatán felül olyan további írásokat, cikkeket találunk, melyek bár kapcsolódnak a magazin témáihoz, de mélységük és terjedelmük miatt már nem fértek be a 100 oldalas kiadványba.

Az eddig megjelent öt számban interjúkat olvashatunk olyan nagy közgyűjtemények szakembereivel, mint Jeff Rosenheim, aki a New York-i Metropolitan Múzeumban 1988 óta foglalkozik fotóval; Jim Ganz, a J. Paul Getty Múzeum munkatársa; Sylvie Aubenas, a Francia Nemzeti Könyvtár képviselője és Martin Barnes, a The Victoria and Albert Museum kurátora is megszólal a magazinban. 

THE CLASSIC #01 Spring 2019

THE DENNIS HOPPER ARCHIVE
With David Fahey
ROBERT HERSHKOWITZ
His Career and Roger Fenton
AT THE VICTORIA AND ALBERT MUSEUM
with Martin Barnes
ON PAPER AND GLASS
The Alex Novak Collection of Early Negative
INDEPENDENT FRENCH EXPERT IN PHOTOGRAPHY
Christophe Goeury

THE CLASSIC #02 Autumn 2019

PHILIPPE GARNER
The Milestones in his Career
SYLVIE AUBENAS
Photography at Bibliothèque nationale de France
HOWARD GREENBERG
Who’s afraid of Vintage Photography?
JANE ENGLAND
England & Co – The Radical Moment
THE STEPHAN LOEWENTHEIL COLLECTION

THE CLASSIC #03 Spring 2020

FROZEN FILMS
The Andrée Polar Expedition 1897
SAMUEL BOURDIN
on Guy Bourdin
JIM GANZ
at the J. Paul Getty Museum
THE ROYAL COLLECTION TRUST
Photographs

THE CLASSIC #04 Autumn 2020

AGHA, BRODOVITCH AND LIBERMAN
Pioneering Art Directors
HELMUT NEWTON CENTENARY
ARMENIAN STUDIO PHOTOGRAPHERS
In The Ottoman Empire
GOING DUTCH
Classic Photography In The Netherlands

THE CLASSIC #05 Spring 2021

MOHOLY-NAGY FOUNDATION
THE HUNGARIAN NEO-AVANT-GARDE
Photography at THE METROPOLITAN MUSEUM OF ART
PAUL MESSIER - Conservation of Photographs

A legfrissebb, 2021 tavaszi kiadványban (THE CLASSIC #05) két magyar vonatkozású cikket is találunk: Az egyikben a magyar neoavantgárd történetét mutatja be a főszerkesztő, és a cikkben megszólal Szilágyi Sándor, Stalter György, Vető János és Pőcze Attila is. A másik magyar vonatkozású írás pedig egy Hattula Moholy-Nagy interjú, aki apjáról és a Moholy-Nagy Alapítványról mesél. A kiadó engedélyével a Hattula- interjú magyar fordítását hamarosan itt a Punkton is publikáljuk.