Menü

„A képek mesélni tudnak” – Válogatás Sebestyén László camera obscurával készült budapesti képeiből

21 • 10 • 31Baki László

Sebestyén László – képszerkesztő, fotóriporter – első nyilvános bemutatkozását Ghyczy György festőművész barátjának köszönheti, aki 1998-ban a Nyitott Műterem galériában szervezte meg kiállítását prágai riportsorozatából. 2011-ben Fénytörődés, majd 2016-ban Áthallások, 2018-ban pedig Titkos udvarok címmel jelent meg saját albuma. Több fotográfus is volt, akik alkotói folyamatait inspirálták, erről így írt a Punktnak:

„Az első fotográfus Lucien Hervé volt, akinek nagyon tetszettek a munkái. Az épületfotói fantasztikusak, izgalmasak, ahol a feszültség és a nyugalom váltakozik. Szeretem mind a mai napig. Aztán Sebastião Salgado hihetetlenül erős portréi, és riportképei hatottak rám, majd Annie Leibovitz lazasága a Rolling Stone magazinos időszakából. Egyszerűnek tűnő portréi mögött most már tudom milyen felkészültség és odafigyelés van. De igazi tanárom Balla Demeter volt, rengeteget beszélgettünk fotóról és az életről. Szeretem a képeit nagyon.”

Sebestyén képei a Városháza Kiadó Csak képek című albumsorozatában 2018-ban jelentek meg Buza Zsófi alábbi előszavával:

„Egyetlen nézőpontból nézve minden történet egyszerűnek tűnik: mindennek meg van a helye, a magyarázata, csak egy az igaz, csak egy a valódi. Egyetlen nézőpont nem világítja meg a hátteret, nem kérdezi a miérteket, nem keresi a részleteket. Egyetlen nézőpont nem akar mindent felkutatni, nem akar mindent megmutatni. Egyetlen nézőpont nem képes mesélni.

Feszty Árpád Párizsban járva úgy érezte, a Millenniumra készülő Pest és Buda is megérdemelne egy körképet, egy olyat, amely Napóleon hadviselése helyett valami csodát, valami nekünk is fontosat mutatna be, az örökkön örökkére. A bibliai özönvíz története helyett aztán apósának, Jókai Mórnak köszönhetően A magyarok bejövetelét csodálhatta a nép, az erre a célra felépülő Rotunda épületébe, valahol a mai Szépművészeti helyén. A körkép minden részletet meg akart örökíteni, minden kérdésre választ adni, minden pillanatot felkutatni. A kép mesélni tudott.

Sebestyén László Budapesten járva úgy érezte, a folyton változó Pest és Buda megérdemelne egy feszt panoráma sorozatot, egy olyat, amely a magyarok bejövetele helyett valami új csodát, valami most épp fontosat mutatna be, az örökkön örökkére. A Rotunda épülete helyett egy albumba csodálhatja a nép a képeket, amelyek minden részletet meg akarnak mutatni, minden kérdésre választ adni, minden pillanatot felkutatni. A képek mesélni tudnak.”

0103

Fotó: © Sebestyén László: Buda és Pest

0103

Fotó: © Sebestyén László: Sziget Fesztivál

0103

Fotó: © Sebestyén László: Budapest, Rákóczi tér

0103

Fotó: © Sebestyén László: Budapest, Gutenberg tér

0103

Fotó: © Sebestyén László: Budapest, Királyhágó tér

„Az itt látható képek camera obscurával készültek roll filmre. Egy-egy kép három felvételből áll és így kb. 180 fokos látószög lesz a végére. Az átfedések a forgatás miatt keletkeznek, vagyis keveredik a panorámafotó, a multiexpo és a camera obscura hármasa. Ebből lesznek ezek a furcsa képek, amik kicsit megváltoztatják a valóságot, és talán az idő mögé tudunk nézni.”

0103

Fotó: © Sebestyén László: Budapest, Hunyadi tér

0103

Fotó: © Sebestyén László: Budapest, Szent István körút

0103

Fotó: © Sebestyén László: Budapest, Madách Imre tér

0103

Fotó: © Sebestyén László: Budapest, Déli pályaudvar

0103

Fotó: © Sebestyén László: Budapest, Békásmegyeri lakótelep

0103

Fotó: © Sebestyén László: Budapest, Nyugati tér

0103

Fotó: © Sebestyén László: Budapest, Gozsdu udvar

0103

Fotó: © Sebestyén László: Budapest, Margit híd

0103

Fotó: © Sebestyén László: Budapest, Mikszáth Kálmán tér

0103

Fotó: © Sebestyén László: Budapest, Ferenciek tere

Jegyzetek

A Városháza Kiadó gondozásában útjára indult Csak képek albumsorozat kötetei Budapest rejtett értékeit tárják fel. A Sebestyén László képeit bemutató album beszerezhető a Mai Manó Könyvesboltban.