Címke: könyvajánló

Mondrian and Photography – Fotóalbum jelent meg a geometrikus absztrakció mestere és a fotográfia kapcsolatáról

Az absztrakt festészet megkerülhetetlen úttörője, a holland Piet Mondrian (1872–1944) és a fotográfia szoros kapcsolatát mutatja be a német Hatje Cantz Verlag gondozásában megjelent háromszázhatvanöt oldalas, Mondrian and Photography. Picturing the Artist and His Work című album. A kötetben André Kertész, Moholy-Nagy László, Arnold Newman és mások közismert portréfotográfiái és műtermi enteriőrképei mellett eddig ismeretlen pillanatfelvételek nyújtanak betekintést Mondrian életébe és munkásságába, megvilágítva az alkotó viszonyát a számára alapvető fontosságú médiumhoz, a fotográfiához.

Tovább

„Amikor valaki észreveszi a fényképezőgépet, akkor teljesen más lesz a fotó.” – Robert Frank: The Americans

Robert Frank mestermunkáját, a ma is nagyon aktuális The Americans című könyvet először Franciaországban adták ki 1958. május 15-én Les Américains címmel, majd 1959-ben Amerikában is megjelent immár The Americans címmel és a beatnemzedék híres írója Jack Kerouac írta hozzá a bevezetőt. Kerouac szövege tökéletes kiegészítője a fotográfiáknak az ötvenes évekbeli dzsesszritmusával.

Az Értelem, a Tehetség és az Igazság szeretete – a ratio, a tekhné és a praxisz elgondolását kiegészítve

Az 1944-ben New Yorkban, egész pontosan Brooklynban született fotográfus egy humán attitűdöt felvéve, – s e humán aspektusnál is maradva fotografálta környezetét. Beállítottságát kiterjesztette egy antropomorfizáló megközelítéssel. Önmagát anti-fotózsurnalisztának tartja. Richard Kalvar Selected Writings című könyvében a tárgyak éppúgy megelevenednek, mint az életerővel áthatott személyek.

„Csak azért végzem a munkám, hogy hírt adjak az emberi bátorságról” – Anja Niedringhaus képei a Bronx Documentary Centerben

Anja Niedringhaus (1965–2014) halálának tizedik évfordulóján, 2024. április 4-én nyitotta meg új kiállítását a Bronx Documentary Center. A fotóriporter Afganisztánban és Pakisztánban készült felvételeinek legjobbjait május 5-ig tekinthetik meg a látogatók. A 44 kiállított képet a tárlattal egy időben kiadásra kerülő könyvben is megtalálhatjuk. (Anja Niedringhaus, 2024)

„Egyáltalán művészet ez?” – Gyurmából készíti el a világhírű fotók 3D verzióit Eleanor Macnair

Az RRB Photobooks gondozásában 2024 márciusában jelent meg Macnair legújabb albuma Whilst The World Sleeps (Míg a világ alszik) címmel. Az album képei késő éjjel készültek Play-Doh, egy üres borosüveg, mint rögtönzött sodrófa, egy kés és egy vágódeszka segítségével. Macnair – többek között – Cindy Sherman, Nan Goldin, William Eggleston, Robert Frank és Man Ray ikonikus képeit készítette el gyurmából.

A finn Tekla Inari fotókönyve lett a Photobook Award legutóbbi díjazottja

A finn Fotóművészek Szövetsége és a Finn Fotográfiai Múzeum 2020-ban alapított elismerése, a Photobook Award az autonóm, konceptuális indíttatású alkotók munkáit hivatott díjazni a fotókönyv-kiadás területén. Legutóbb Tekla Inari fotográfus Iida Ylämäki / Ida Uphill című, finn-angol nyelvű fotókönyve részesült a Photobook Award elismerésben.

„Mindannyian egyedül vagyunk” – Válogatás Guido Gazzilli: Home is Home (All Alone) című albumának képeiből

A fotókönyvek egyik talán legizgalmasabb műfaja a személyes munkákat bemutató album. Kevés szabály köti a művészt és a tervezőt egyaránt, az olvasó számára pedig tökéletes kifogást kínál egy kis büntetlen voyeurködésre. Guido Gazzilli új könyve kiváló példája a stílus rajongóinak. A Home is Home (All Alone) 2023-ban jelent meg a Kehrer Verlag kiadó gondozásában.

Tovább

Polaroidokat árultunk az amszterdami bárokban, 1980 címmel jelent meg fotókönyv a holland főváros éjszakai életéről

Bettie Ringma és Marc H. Miller fotógyűjteményében az amszterdami bárok közönségéről készült több mint 350 polaroidportré található. Ez az 1980-as időkapszula keresetlen, de színes képet nyújt Amszterdam éjszakai életéről. A polaroidok többségét ma az Amszterdami Városi Levéltár gyűjteményében őrzik, és a képek 2023-ban a Lecturis kiadó gondozásában megjelentek könyv formájában is Selling Polaroids in the Bars of Amsterdam, 1980 (Polaroidokat árultunk az amszterdami bárokban, 1980) címmel.

„Munkám kérdező és felfedező” – Válogatás Alex Webb Dislocations című legújabb albumából

Az Aperture kiadó gondozásában tavaly novemberben megjelent Dislocations Alex Webb életművének sajátos lenyomata, melyet az 1998-as limitált példányszámú első kiadáshoz képest jelentős tartalmi változtatások után vehetünk most kézbe. Az öt kontinensen készült nyolcvan színes felvételt tartalmazó kötet Webb műfajteremtő fotográfiai gyakorlata, valamint sajátos képi gondolkodásmódja megértéséhez visz közelebb.

Berlinben mutatták be elsőként Ruth Orkin eddig publikálatlan színes fotóit

Fekete-fehér munkái mellett eddig publikálatlan színes Ruth Orkin fotográfiákat is bemutatnak a berlini f3 –Freiraum für Fotografie Galériában. A közönség a Women című kiállításon láthatja először azt a színes, főként női portrékat tartalmazó válogatást, melyet 2023-ban fedeztek fel.

„Véleményt akartam mondani a társadalom életéről.” – Fotóalbumban jelentek meg Gönci (Frühof) Sándor képei

2023 decemberében jelent meg a huszadik századi magyar szociofotó egyik kiemelkedő alakja, Gönci (Frühof) Sándor életművét bemutató hiánypótló fotóalbum. Az olvasó a kétnyelvű (magyar-angol) 148 számozott oldalas könyvben több mint 100 fényképén keresztül ismerheti meg Gönci munkásságát, aki egyedi látásmódjával és sokszor bravúros formai megoldásaival kendőzetlenül tárta fel az alsóbb társadalmi osztályok életét.

A múlt illúziója – Válogatás Dobos Tamás W című albumának képeiből

2023 decemberében a Faur Zsófi Galéria és Kiadó gondozásában jelent meg Dobos Tamás fotóművész, operatőr W cimű albuma. A Kiadó által elindított Mai Magyar Fotóművészet sorozat részeként, de attól eltérő kivitelezésben létrejött kiadvány – Bartis Attila és Nemes Z. Márió gondolataival együtt – átfogó képet ad Dobos Tamás különleges fotóművészeti látásmódjáról.

A múlt relikviái: Válogatás Irina Ruppert legújabb fotókönyvének képeiből

Ruppert a könyvében archív katonai útlevélportrékat ötvözött halott állatok tetemeivel. Az erősen szimbolikus és metaforikus munkában a személyes családi traumák és a múlt megismerhetőségének kérdései állnak a fókuszban. A vizuálisan izgalmas és mély kérdéseket feldolgozó nyolcvan oldalas könyv angol nyelven jelent meg hétszáz limitált példányban, és harmincöt képet tartalmaz.