Menü

Fekete-fehér fotókat színez a Palette, egy ingyenes webes alkalmazás

22 • 09 • 28Baki László

A francia Emil Wallner által fejlesztett Palette nevű, mesterséges intelligenciával működő új webes szoftver képes bármilyen fekete-fehér fotót kiszínezni. A Palette elég okos ahhoz, hogy ne csak színt adjon egy képhez, hanem alkalmazkodjon a változó fényviszonyokhoz is. Wallner azt mondta, nem gondolta volna, hogy az AI ennyire intelligens, és még meg is lepődött, amikor látta, hogyan működik.

 

A fekete-fehér fotográfia ma már inkább művészi választás, de a színes fényképezés elterjedése előtti időben ez volt az egyetlen lehetőség. Ennek eredményeként a történelmi fényképek sokkal kevésbé élénken ábrázolják a múltat. Az eredeti fekete-fehér képek felhasználásával különböző művészcsoportok a korszerű technológia segítségével új életet lehelnek a régi fotókba, hogy az emberek új megvilágításban láthassák a felvételeket. A szakszerűen helyreállított és hitelesen kiszínezett fotók lehetővé teszik, hogy kapcsolatba léphessünk egy múltbéli korszakkal és olyan részleteket lássunk meg, amelyek életre keltik a történelmet.

Ennek ellenére természetesen a kiszínezett ruhadarabok csak nagyon ritkán adnak valós képet a fotókon szereplő személyek öltözködési kultúrájáról, így fordulhat elő, hogy egy-egy legendás fotó különböző színezett verzióin más-más színű ruhákat viselnek. Míg néhány történész határozottan visszautasította a színezés gyakorlatát, mivel az káros a történelmi pontosságra nézve, Wallner szerint ennek éppen az ellenkezője igaz, főleg, ha a mesterséges intelligenciát hívjuk segítségül.

„Több okból is lenyűgözőnek találom. Kíváncsi vagyok, hogyan néznek ki a fekete-fehér fotók színesben. Gyakran új részleteket lehet látni, és a kép általános hangulata is megváltozik"

0103

Fotó: Mai Manó felvétele a műteremházáról, a felépítést követő első évben, 1895 albumin, kabinetportré, magántulajdon

0103

Fotó: Mai Manó felvétele a műteremházáról, a felépítést követő első évben, 1895 albumin, kabinetportré, magántulajdon (Palette verzió)

A Palette – amelyet a francia Emil Wallner, a Google rezidens művésze fejlesztett ki – „nem publikált kutatáson" alapul, és a Stable Diffusion, a Midjourney és a Dall-E modellekhez hasonló szövegből képet készítő mesterséges intelligencia eljárást használja. A szoftver a színezett kép letöltése után törli a szerverről a feltöltött fekete-fehér képeket.

Wallner – aki öt éve dolgozik ezen a területen – Gustav Klimt festményeinek mesterséges intelligenciával történő kiszínezéséről vált ismertté. Elmondása szerint a program ötlete azután született meg, hogy személyesen kipróbált több különböző AI-alapú színezési lehetőséget.

„A legtöbb AI színezés az átlagos színezést eredményezi, ami többnyire barna színeket, és lila és vörös árnyalatokat eredményez a ruhák és az autók esetében. A szöveg-kép AI technológia fejlődésével lehetőséget láttam arra, hogy egyrészt élénkebb és dinamikusabb színezéseket készítsünk, másrészt lehetővé tegyük az emberek számára a színezés szerkesztését."

mondta Wallner, aki szeptember elején osztotta meg a Pallete-et a Redditen, mely rövid idő alatt nagyon népszerű lett: a poszt körülbelül egymillió megtekintést ért el, és több mint százezer ember próbálta ki a platformot.

0103

palette.fm

Jegyzetek