Menü

Az idei Art Photo Budapest kiemelten foglalkozik a fotográfusnők kulcsszerepével

22 • 10 • 06A Fehér Vera

2022. október 6-án, a Bálnában nyílik Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására, az Art Photo Budapest, az Art Market Budapest kísérőeseménye. A három kontinenst reprezentáló fotóvásár – idén argentin, chilei és dél afrikai galériákkal is a kínálatban – az évek során egyre fokozódóbb érdeklődésre tett szert. Az esemény október 6-án, csütörtökön, a vásár első napján ingyenesen látogatható és október 9-ig tart nyitva.

 

A kiállítási programok között idén kiemelt szerepet kap az a válogatás, mely a Magyar Divat és Design Ügynökséggel együttműködésben jött létre és az alkalmazott fotó, divatfotó és fotóművészet közötti kapcsolódási pontokat igyekszik láthatóvá tenni. A kiállítók között másik kiemelt szereplő Szerbia, hiszen a 2022-es Art Market Budapest díszvendége az ország: Maja Gojkovic szerb miniszterelnök-helyettes védnökségével MOST.SERBIA címen idén egy szerb eseményekkel bővülő fesztivál jött létre.

A vásárban kiállít többek között a belgrádi Camera Obscura Galéria, a szarajevói Duplex 100m2, a badeni Festival la Gacilly, a chilei Factoria Santa Rosa, a pozsonyi Fog Galéria, a Gallery Out-of-Home Europe, a Johannesburg Art House, a mesterséges intelligenciát használó 3DAI, az ukrajnai Myph, a szlovén Photon, a romániai Strata, a spanyol Valid Foto, a Buenos Aires-i Wunsch Gallery, az iráni LS10 galéria, a Lumas, a magyar Főfotó, a MyMuseum, a Magyar Elektrográfiai Társaság, a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Moholy Művészeti Egyetem is

0103

Fotó: © Art Market Budapest

Az Inside Art konferencia keretein belül hagyományosan egy fotóművészeti napot is tart a vásár, ezt idén október 9-én rendezik meg, melynek fő témája a nők szerepe a fotótörténet alakulásában. 16 órakor tartják a „Nők kulcsszerepben - Itt az idő felismerni és elismerni a nők meghatározó́ szerepét a fotográfia sorsának alakításában” című panelbeszélgetést, melynek résztvevői az amszterdami Delphine Bedel művész, író, kurátor, a Meta|Books alapítója és vezetője;  Elisenda Faustino-Deu kurátor, a londoni LS10 Gallery vezetője és Sonia Voss párizsi-berlini kurátor, szerkesztő, író, a beszélgetést pedig Mucsi Emese vezeti. Ezen a napon délelőtt az Inside Art teremben 10 órától előadásokat és könyvbemutatókat is tartanak.

Az Art Photo Market portfólió konzultációs lehetőséget is kínál a látogatóknak, mely során elismert szaktekintélyek véleményezik a bemutatott munkákat. Az APB Portfolio Review idén a Photon Gallery szervezésében valósul meg. A review konzulensei Štěpánka Bieleszová, a cseh Olomouc Museum of Art 20–21. századi Fotográfiai Gyűjteményének kurátora; Pierre Courtin, a szarajevói Duplex 100m2 alapító igazgatója; Nela Eggenberger, az EIKON főszerkesztője; Branko Lenart fotográfus, a JOANNEUM oktatója; Ignacio Meroni, az argentin Wunsch igazgatója; Mucsi Emese, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora; Fernando Peracho, a barcelonai Valid Foto igazgatója; Dejan Sluga, a Photon Gallery kurátor-igazgatója és Olja Triaška Stefanović fotográfus, az pozsonyi Fotográfia és Új Média Intézet vezetője.

Jegyzetek

Az Art Market Budapest kiállítóinak névsora és programjai ezen a linken érhetők el.