Menü

Több egy luxus kupénál: árverésre bocsátották Helmut Newton egykori Bentley-jét

23 • 10 • 18Kéri Gáspár

1–1,5 millió eurós leütési árat vártak a Bonham aukciósház által árverésre bocsátott 1956-os évjáratú Bentley S-Type Continental Sports Saloon típusú luxusautójáért, amely a legendás divatfotográfus, Helmut Newton (1920–2004) tulajdonában volt 1964 és 1972 között. Ám a Bentley végül nem kelt el, pedig a licit nyertese az autó mellé megkapta volna a világ egyik legnagyobb és legdrágább fotókönyveként számontartott Helmut Newton SUMO album egy dedikált példányát is. A Taschen gondozásában 1999-ben megjelent, 34 kilogramm súlyú limitált kiadás része a Philippe Starck francia építész és dizájner által a kötethez tervezett könyvállvány is.

Nem lenne igaz a hír, ha nem a 20. század második felének divatfotóját extravagáns stílusával alapjaiban meghatározó Helmut Newtonról szólna minden egyes betűje. A Berlinben Helmut Neustädterként született fotográfus az 1938-as kristályéjszaka után hagyta el Németországot, hogy kisebb-nagyobb kitérőket követően Ausztráliában telepedjen le. A második világháború alatt megjárta az ausztrál hadsereget, majd 1946-ban már brit állampolgárként nevét Newtonra változtatva fotóstúdiót alapított Melbourne-ben. Két évvel később feleségül vette June Brown színésznőt (19232021), aki élete végéig a munkájában is társa volt. Newton karrierje az ausztrál Vogue számára 1956-ban készített egyik anyagával kezdett mozgásba lendülni. Egy évvel később szerződést kötött a lap brit kiadójával, majd feleségével Nagy-Britanniába költöztek, hogy nem sokkal utána – immár véglegesen – Párizsban telepedjenek le. Newton a hetvenes évektől haláláig a divatszakma legnagyobb neveinek dolgozott, fotóit a Vogue és a Harper’s Bazaar mellett az összes jelentős divatlap leközölte.

0103

Fotó: 1956 Bentley S-Type Continental Sports Saloon © Bonhams

A Bonhams aukciósház október 8-án tartotta autó-árverését a belgiumi Zoute Grand Prix programjai részeként, ahol az egyik kiemelt tételnek számított Helmut Newton egykori Bentley S-Type Continental-ja. Az autó már önmagában gyűjtői darab exkluzív felépítménye és speciális felszereltsége miatt, melyből mindössze huszonhat balkormányos példány készült Angliában. A kupét a Peugeot-házaspár rendelte 1956-ban elsősorban azzal a céllal, hogy egy hamisítatlan Grand Routière-val járjanak golfozni. És hogy miként került Newton birtokába az autó, arról ő maga mesél a  2003-ban megjelent életrajzi kötetében:

„1964 elején döntöttem úgy, hogy akarok egy Bentley-t. Elmentem a Franco-Britannichoz, a párizsi Rolls-Royce és Bentley értékesítőhöz, majd az eladóval átsétáltam az alagsori garázson, ahol használt kocsikat állítottak ki. Mondtam a srácnak, hogy tízezer frankot tudok költeni, erre mutatott néhány leharcolt »R« típust. Közben a garázs sarkában megláttam egy ezüst-kék metálfényezésű szépséget. Azt mondtam: »Ez kell nekem.« Szánakozva nézett rám, majd így felelt: »Monsieur, erre nincs elég pénze. Ez Madame Peugeot autója volt, amivel golfozni járt. Az ára huszonháromezer frank.« Körülbelül egy hónappal később, egy szombat délelőtt postán érkezett egy csekk a Scholz and Partners reklámügynökségtől. Elvégeztem nekik egy munkát, és a csekk pontosan az autó megvásárlásához szükséges összegre szólt. Lóhalálában mentem Neuilly-be, átnyújtottam az eladónak a csekket, és így szóltam: »Add ide azt az autót, de azonnal.« Úgy nézett rám, mint egy őrültre, de a kocsi nálam volt, és teljes eufóriában vezettem vele hazáig.”

Nyolc éven keresztül volt Helmut Newton birtokában az autó, erről az időszakról egy fotó is tanúskodik. Ám a Bentley a francia új hullám meghatározó rendezője, Éric Rohmer 1967-es La collectionneuse (A férfigyűjtő) című filmjében is feltűnik a francia Riviérán, méghozzá a főszereplő autójaként. Helmut Newton 1970-ben szívinfarktuson esett át, majd ezt követően gyökeresen változtatott életmódján, ezért két évvel később megvált szeretett limuzinjától is, ami több tulajdonosváltás és számtalan változtatás ellenére máig őrzi eredeti jellegét.

0103

Fotó: 1956 Bentley S-Type Continental Sports Saloon © Bonhams

0103

Fotó: 1956 Bentley S-Type Continental Sports Saloon © Bonhams

0103

Fotó: 1956 Bentley S-Type Continental Sports Saloon © Bonhams

0103

Fotó: 1956 Bentley S-Type Continental Sports Saloon © Bonhams