Menü

Félix Bonfils, a Közel-Kelet francia fotográfusa

24 • 06 • 07Szabó Benedek

Félix Adrien Bonfils (1831–1885) francia fotográfus és író már saját korában elismertségnek örvendhetett. Bonfils a Közel-Keleten tevékenykedett, családjával és munkatársaival Palesztinától Egyiptomig szinte minden országban készített felvételeket. Fotográfiákat értékesítő cégével meghatározó alakja lett a kereskedelmi fényképezésnek, felvételei a mai napig számos gyűjteményben megtalálhatóak, de a műtermében készült fényképei gyakran bukkannak fel aukciókon, idehaza is.

A Félix Bonfils által 1867-ben megalapított fényképészeti vállalatban készült felvételek a saját korukban is nagy népszerűségnek örvendtek, de napjainkban is figyelemre méltóak, mivel ezek a képek a dokumentarista szempontokat és az esztétikai megközelítést egyszerre érvényesítik. A cégben számos fotográfus dolgozott, ennek tudható be a stúdió képanyagának minőségi ingadozása. Ezzel együtt a vállalat több mint fél évszázadon átívelő története alatt több kiváló képet hagyott az utókorra, amelyek a mai napig jelen vannak több francia közgyűjteményben.

Félix Adrien Bonfils kezdetben könyvkötőként dolgozott, 1864-ben saját nyomdát is alapított Alès-ben. Azonban amikor fia megbetegedett, családjával Bejrútba költözött, azt remélve, hogy a tiszta tengeri levegő elősegítheti fia gyógyulását. A család letelepedése után a családfő Maison Bonfils néven műtermet nyitott, és ezzel ő lett az első francia, akinek Libanonban fényképészműterme volt. Felesége, majd gyógyulása után fiuk is segítette a családi vállalkozást, portrékat és zsánerjeleneteket fényképeztek. A gyorsan bővülő vállalkozás hamarosan már több fotográfust is alkalmazott, akik bejárták Palesztinát, Egyiptomot, Törökországot és Görögországot, az elkészült képeket pedig Bejrútba küldték.

A Bonfils műterem elsősorban ezekről a tájképeiről és városi látképeiről vált ismertté, a felvételeket főleg művészek, művészettörténészek és régészek, majd később az átutazó turisták vásárolták. Az üzlet remekül ment, a vállalat számára az 1870-es évekig mintegy tizenötezer felvétel készült. A képanyagból Bonfils az 1878-as párizsi világkiállításra egy ötkötetes sorozatot állított össze, amelyek kitüntetésben részesültek. A kötetek képanyagát később a Bibliothèque Impériale vásárolta meg.

Ez nagy előrelépés volt a cég életében, amely immár Alès-ben és Bejrútban is működtetett boltokat. Bonfils számára különösen fontos volt, hogy a lehető legszélesebb körű kínálatot nyújtsa, amely nemcsak a Közel-Kelet országaiból, hanem Európából is szállít fényképeket. Azért, hogy célját sikerre vigye, 1875-ben visszaköltözött Alès-be, így feleségére és fiára hagyta a bejrúti műterem vezetését. Bonfils 1885-ben bekövetkezett halála után a vállalatot családja még több évtizedig vitte tovább, egészen 1938-ig, amikor a cég végleg befejezte működését.

0103

Fotó: Félix Bonfils: Szundító múmiaárus, Egyiptom, 1875

0103

Fotó: Félix Bonfils: A gízai nagy szfinx, 1878 körül

0103

Fotó: Félix Bonfils: Kairó, Allée de Pyramides, 1870 körül

0103

Fotó: Félix Bonfils: Siloám asszonyok, Palesztina, 1880 körül

0103

Fotó: Félix Bonfils: Gecsemáné kertje, 1867–1885

0103

Fotó: Félix Bonfils: Mária kútja, 1880-as évek

0103

Fotó: Félix Bonfils: Beyrouth. Vu du collège américain, 1870 körül

0103

Fotó: Félix Bonfils: Cous du Kadisha, Monte Libon, 1860–1880

0103

Fotó: Félix Bonfils: Intérieur de la Porte de Jaffa, 1870 körül

0103

Fotó: Félix Bonfils: Promenade des Pins à Beyrouth, 1870 körül

Bonfils képei részletesen dokumentálták a korabeli Közel-Keletet, és hozzájárultak a térség iránti európai érdeklődés növekedéséhez. Bonfils a helyszínek és emberek hiteles ábrázolásával olyan kulturális és történelmi örökséget hozott létre, amely ma is nagy jelentőséggel bír.

Jegyzetek

Cikkünkbe a The Metropolitan Museum of Art és a Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg gyűjteményének képeiből válogattunk.