Címke: galéria

A történelem vége után – Fotókon a brit munkásosztály jelene és közelmúltja

Nagy-Britannia legnagyobb művészeti központjában, a londoni Southbank Centerben működő Hayward Gallery tavasszal kilépett megszokott otthonából, hogy egy, a szigetországon végigvonuló vándorkiállítás keretében mutassa be az angol munkásosztály elmúlt három és fél évtizedének történetét, valamint jelenét. A markáns korképet felrajzoló After the End of History: British Working Class Photography 1989–2024 című tárlat a kortárs brit fotográfia alkotóinak munkáit vonultatja fel.

Tovább

27 fotó a 27. PHotoESPAÑA kiállításainak képeiből

Idén 27. alkalommal rendezik meg a PHotoESPAÑA nemzetközi fotográfiai fesztivált. Az idei rendezvény a Perpetuum mobile alcímet kapta, mivel az esemény középpontjában a fotográfia dinamizmusa, a mozgás és a társadalmi változások állnak. A 293 fotográfus és képzőművész a csoportos és egyéni kiállításokon ezeket a témákat vizsgálja fényképein, és más vizuális művészeti munkáin keresztül. A fesztivált május 10. és szeptember 29. között rendezik meg.

„A gondolat minősége rányomja a bélyegét egy képre” – Stephen Shore retrospektív kiállítása Párizsban

A banalitás megragadásának meghatározó fotográfusa, a hetvenes években kibontakozó színes fotográfia megkerülhetetlen alkotója, az amerikai Stephen Shore retrospektív kiállítása látható szeptember 15-ig a Fondation Henri Cartier-Bresson párizsi központjában. A Vehicular & Vernacular című tárlaton először láthatja az európai közönség Shore utóbbi években drónnal készült felvételeit.

Absztrakt tendenciák a kortárs magyar fotóművészetben – Válogatás a PRO FORMA kiállítás képeiből

Egyre több alkotót foglalkoztat a klasszikus képalkotástól való eltávolodás, valamint a valóság és absztrakció közötti határvonal mezsgyéjén való vizuális egyensúlyozás. A fotográfusok absztrakt festészeti hagyományokhoz kapcsolódó kérdésfelvetései jól mutatják a jelen generáció érzékenységét, egyszersmind kíváncsiságát a képzőművészeti előképek, hagyományok iránt, munkáikkal a képalkotás folyamatára helyezve a hangsúlyt.

24 fotó a Photo London 2024 kiállításainak képeiből

A Photo London már több éve nemcsak a brit, hanem a nemzetközi fotográfiai naptár fontos eseménye is. A négynapos fesztivál a fotográfia minden formájának és műfajának ünnepe, az eseményen egyszerre kap hangsúlyt a fényképezés múltja, jelene és jövője, így egyaránt megjelennek klasszikus alkotások és kortárs művek is. A Photo London május 16–19. között lesz látogatható a londoni Somerset House-ban.

Nosztalgikus, intenzív, önreflektív és avantgárd: fotótörténeti kiállítás nyílt Hongkong globális szerepre törekvő új múzeumi negyedében

A július 1-jéig nyitva tartó tárlaton több mint kétszázötven fotótörténeti jelentőségű fénykép látható a BnF gyűjteményéből, melyet az M+ fotókollekciójából válogatott harminc alkotás egészít ki. A rendezvény támogatója az 1884 óta a városban működő The Hong Kong Jockey Club, valamint annak jótékonysági szervezete, a Charities Trust.

Jacques Henri Lartigue és André Kertész legfontosabb fényképeiből nyílt kiállítás A step aside címen

A Toni Catany Nemzetközi Fotográfiai Központ nagyszabású kiállításon mutatja be a huszadik századi fotográfia két kiemelkedő alakját, a francia Jacques Henri Lartigue-t és a magyar származású André Kertészt. A két művész fotográfiái a Toni Catany gyűjteményben is megtalálhatók, ezekből mutat be az intézmény egy válogatást. A kiállítás a Consell de Mallorca támogatásával, illetve más művészeti intézmények, fotográfiai magazinok, és egy helyi egyetem összefogásával valósulhatott meg. A tárlat szeptember 29-ig látogatható Spanyolországban.

„A legjobb fotográfusok, úgy tűnik, mind Magyarországon születnek.”– Válogatás a Kertész, Moholy-Nagy, Capa… Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989) című kiállítás képeiből

Az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt magyar származású fotográfusok munkáit első alkalommal mutatja be átfogó módon a Szépművészeti Múzeum kiállítása. A Virginia Museum of Fine Arts-szal együttműködésben megvalósuló, nagyszabású, több mint 30 fotóművész, köztük André Kertész, Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi és Robert Capa műveit bemutató tárlat a rendkívül gazdag amerikai-magyar fotográfiai örökség bemutatását tűzte ki célul, egymás mellé téve világhírű és itthon kevésbé ismert alkotók munkáit. 

Az öt legjobb ingyenes AI képgenerátor – a Punkt tesztje

A Punkt időről-időre foglalkozik a mesterséges intelligencia (AI) jelenlétével a vizuális művészetekben, mindenekelőtt a fotográfia területére fókuszálva. Szemlézzük a jelenséggel kapcsolatos pro és kontra véleményeket, bemutatjuk a technológia fejlődésének állomásait, de megvilágítjuk az új médiummal kapcsolatban felmerülő társadalmi és etikai kérdéseket is. Ezúttal új területre léptünk, hogy egy teszt segítségével vizsgáljuk meg, hogy jelenleg mire képesek a mindenki számára elérhető AI képgenerátorok.

Tovább

A 80-as évek divatfotói is láthatók David Seidner kiállításán az ICP-ben

A David Seidner: Fragments, 1977–99 című kiállítás lesz az első nagyszabású, reprezentatív tárlat, amely a fotográfus munkásságát mutatja be. Az 1980-as és 1990-es évekbeli avantgárd divatjának megörökítőjeként ismert Seidner olyan divattervezőkkel dolgozott, mint Yves Saint Laurent, vagy éppen Madame Grès.

A múlt század legfontosabb alkotóitól állít ki fényképeket az idén 50 éves International Center of Photography

Az International Center of Photography január 24-én nyitotta meg az ICP at 50: From the Collection, és a David Seidner: Fragments 1977–99 című kiállításait. Az ICP fennállása 50. évfordulójának ünneplését indító két különleges kiállítás arra vállalkozik, hogy felmutassa, hogyan fejlődött a fotográfia művészete az utóbbi időben, és ezt a folyamatot hogyan kísérte végig az ICP. Ez a fejlődés nemcsak technológiai, hanem kulturális, politikai és társadalmi előrelépésekkel is együtt járt, amiről a kiállított gyűjteményi fényképek is tanúskodnak. A kiállítások május 6-áig látogathatóak New Yorkban.

Fake Holidays – Válogatás Reiner Riedler sorozatából

Az osztrák fotográfus, Reiner Riedler 2004-ben elindított Fake Holidays című sorozata a társadalmunk konzum szokásairól, azon belül a szabadidő eltöltéséről, a vakációról szól. A minél egzotikusabb és fantasztikusabb, annál jobb elve alapján készült szabadidőközpontok giccses építészeti világa ál-desztinációk létrehozásához vezetett, a valós helyek szürreális másolataihoz, amelyeket Riedler játékos és olykor harsány, ironikus látásmódjával örökített meg.

A természet szeret rejtőzködni – Válogatás a Fotografia Europea 2024 kiállításainak képeiből

Az ember és a természet közötti kapcsolatokra fókuszálva rendezik meg április 26. és június 9. között a Fotografia Europea 2024 fesztivált. Az Észak-Olaszországban található Reggio Emilia városában idén tizenkilencedik alkalommal fognak össze a galériák és kiállítóterek, ahol a már elismert és tehetséges fiatal alkotók munkáit mutatják be.

Ezek a képek nyerték el a Sony World Photography Awards idei pályázatának fődíjait

A World Photography Organisation április 18-án hirdette ki a Sony World Photography Awards 2024 összesített győzteseit. A Londonban immár 17. alkalommal megrendezett gálaünnepségen a pályázat győzteseit, döntőbe jutott alkotóit és a shortlistre került művészeit mutatták be. A legjobbak pályaműveit felvonultató kiállítás április 19. és május 6. között tekinthető meg a londoni Somerset House-ban. A tavaszi kulturális naptár izgalmas fotográfiai eseményei közé tartozó kiállításon több száz képet mutatnak be, valamint egy retrospektív kiállítással tisztelegnek az idei év kitüntetett fotográfusa, Sebastião Salgado munkássága előtt.

Fresh Meat 2024 – 8 fiatal magyar fotográfus sorozata

A Budapest FotóFesztivál a 35 év alatti alkotók számára meghirdetett kiírásából – Mucsy Szilvia és Somosi Rita kurátorok válogatása alapján – csoportos kiállítást rendezett. Az Erzsébetvárossal együttműködésben meghirdetett pályázat alapján a K6 Galériában április 1 és 21. között megrendezett tárlat tematikailag kötetlen stílusú és témájú alkotásokat mutatott be. Arra keresték a választ, hogy mi foglalkoztatja most a legfiatalabb generációt, melyek azok a tematikák, kérdések, amelyek mentén sorozataik /portfóliójuk formálódik. A kiállítás kurátorai főként az eredetiséget, a nem konvencionális látásmódot és megközelítést részesítették előnyben a témák és a koncepciók tekintetében. Galéria rovatunkba a kiállítók képeiből válogattunk.