Menü

Októberben nyit a világ egyik legnagyobb fotómúzeuma

24 • 07 • 01Baki László

Kína hamarosan otthont ad a világ egyik legnagyobb fotómúzeumának, így Lishui, Délkelet-Kína egyik kisebb, 2,5 milliós lakosú városa, jelentős fotográfiai központtá válhat. A 2024 októberében megnyíló Lishui Fotográfiai Kulturális Központ (LFKK) célja, hogy bemutassa a fotográfia fejlődését és sokszínűségét, különös hangsúlyt fektetve a kínai fotóművészetre.

Lishui folyamatosan növekvő fotográfiai beruházásai részei Kína átfogó kulturális fejlődésének, és a város célja az, hogy globálisan ismert és elismert fotográfiai központtá váljon. A város fotográfiai hagyományai messzire nyúlnak vissza. A Kínai Fotográfusok Szövetsége 1999-ben a kínai fotográfia első „szülővárosának" nevezte el, mivel a környékről országos hírű fotográfusok származnak, és ez inspirálta a lishui önkormányzatot a Lishui Nemzetközi Fotóváros 10 éves fejlesztési tervének kidolgozására. Ez vezetett a kétévente megrendezett Lishui Fotográfiai Fesztivál megalapításához is, amely 2004-ben indult, és a Lishui Fotográfiai Múzeumhoz, amely 2007-ben nyílt meg fotókiállítások helyszíneként. Azóta a város számos rangos fotográfiai esemény helyszíne volt.

A Központ építési költségei 309 millió jüanba (16,3 milliárd forint) kerültek, és 34.221 négyzetméteres az építési terület, amelyből 15.150 négyzetmétert három emeletnyi kiállítótérnek szánnak. Összehasonlításképpen, a londoni V&A nemrég elkészült Photography Centre 1.000 négyzetméternyi, kifejezetten a fotográfiának szentelt területet foglal magában, míg a 2020-ban megnyíló New York-i Essex Crossing International Centre of Photography alig több mint 3.700 négyzetméternyi kiállítási, oktatási és adminisztrációs területtel büszkélkedhet.

0103

A Lishui Fotográfiai Kulturális Központ építészeti látványterve

A sajtóközlemény szerint a két év alatt felépített LFKK nem csupán egy múzeum, hanem egy komplex kulturális intézmény lesz, amely kiállításoknak, műhelymunkáknak és oktatási programoknak ad majd otthont. Emellett egy új fotóművészeti pályázatot is bejelentettek, a Lishui Nemzetközi Fotográfiai Ranglistát (Lishui International Photography Ranking), amelynek első helyezettje kiállítási lehetőséget kap a Lishui fesztiválon, valamint 1 millió jüan művészeti támogatást (valamivel több mint 50 millió forintot). Viszonyításként érdemes megjegyezni, hogy az egyik legbőkezűbb európai elismerésért, a Deutsche Börse Photography Foundation Prize-ért 14 millió forint jár.

0103

Fotó: © Zou Jingyao, a Lishui/FORMAT Center fődíjasának munkája, 2019

A tervek szerint a múzeumban helyet kapnak történeti és kortárs kiállítások, valamint olyan tematikus tárlatok is, amelyek világhírű fotográfusok munkáit mutatják be. Azonban – a mesterséges intelligenciára is utalva – Weixin Fu, az LFKK igazgatója kiemelte, hogy az intézmény nemcsak fotóművészeti kiállításoknak ad helyet, hanem a film- és képalkotási iparágak technológiai fejlődésére is fókuszál majd.