Címke: blog

100 éve született Sabine Weiss, a pillanatok mestere

Sabine Weiss a francia fotográfia egyik kiemelkedő alakja, akinek munkássága jelentős hatással volt a 20. századi képi ábrázolásra. Életművének középpontjában az emberek, az utcai élet és az érzelmek állnak, és munkái az élettel teli, természetes pillanatok megörökítésére koncentrálnak.

Tovább

A világ első sajtóképe és a riportfotográfia születése

Az első fénykép, amely újságban közölt hírt illusztrált, 1848. július 1-én jelent meg a francia L’lllustration hetilapban. A párizsi munkásfelkelés barikádjait dokumentáló dagerrotípiát, pontosabban a róla készült, nyomtatásban megjelent metszetet sokan a riportfotográfia születésének tekintik.

A francia Sherlock Holmes elveszettnek hitt fotográfiái tárják fel a világ első bűnügyi laboratóriumát

Egy nemrégiben újra felfedezett, 20.000 fényképből álló gyűjtemény új megvilágításba helyezi a világ első rendőrségi bűnügyi laboratóriumát, amelyet Edmond Locard, francia kriminológus, a törvényszéki orvostudomány úttörője alapított. A huszadik század elején a francia Sherlock Holmesként is emlegetett Locard hozta létre az első olyan tudományos laboratóriumot, amely a rendőrség égisze alá tartozott, és a bűncselekmények helyszínein gyűjtött „nyomok” vizsgálatával foglalkozott.

Fotótörténet – Alfred Eisenstaedt: Gyerekek a bábszínházban (1963)

A Swann Galleries május 16-i aukcióján 23.750 dollárért kelt el Alfred Eisenstaedt egyik szignált fotója egy párizsi szabadtéri bábelőadás csúcspontján izguló gyerekekről, amelyen jól láthatóak a különböző érzelmeik: csodálkozás, öröm, félelem és izgalom. Eisenstaedt egyike volt az első fotográfusoknak, akik a 25 milliós olvasótáborral rendelkező LIFE magazin fotóriportereinek táborát erősítették. A fotográfus 65 éves korában a LIFE felkérésére utazott Párizsba és készítette el mára már ikonikussá vált felvételét.

Fotótörténet – Rodney Smith: Skyline (1995)

A képre 1995 tavaszán a New York Times Magazine-tól kaptam megbízást. Ehhez a sorozathoz már két másik „vonalas” képet, a Hemline-t (ruha alsó szegélyének vonala) és az Airline-t (légi útvonal, légitársaság) készítettem és ezután a Skyline-t (felhőkarcolók kontúrvonala) rendelték meg. Az egyetlen utasítás az volt, hogy a fotón a New York-i felhőkarcolók sziluettje legyen.

Fotótörténet – Dorothea Lange: A vándorló anya (1936)

A Vándorló anya a nagy gazdasági világválság és az amerikai történelem talán legismertebb képe, amelyet Dorothea Lange készített 1936-ban a kaliforniai Nipomóban. A fotó megjelenésétől kezdve az éhséget, szegénységet és kilátástalanságot jelképezi, mely oly sok embert sújtott a nagy gazdasági világválság idején.

Vajon ki volt a 19. században a legtöbbször lefényképezett amerikai?

A címben feltett kérdésre – ironikus módon – valószínűleg nincs pontos válasz. Ennek ellenére 2015-ben Picturing Frederick Douglass: An Illustrated Biography Of The 19th Century’s Most Photographed American címmel egy könyv is megjelent e témában, és a washingtoni National Portrait Gallery-ben közel egy éven át látogatható tárlatán mutatták be a Douglassról készült felvételeket.

„Egyáltalán művészet ez?” – Gyurmából készíti el a világhírű fotók 3D verzióit Eleanor Macnair

Az RRB Photobooks gondozásában 2024 márciusában jelent meg Macnair legújabb albuma Whilst The World Sleeps (Míg a világ alszik) címmel. Az album képei késő éjjel készültek Play-Doh, egy üres borosüveg, mint rögtönzött sodrófa, egy kés és egy vágódeszka segítségével. Macnair – többek között – Cindy Sherman, Nan Goldin, William Eggleston, Robert Frank és Man Ray ikonikus képeit készítette el gyurmából.

Tovább

Fotótörténet – Weegee: A kritikus (1943)

A párizsi Fondation Henri Cartier-Bresson új megvilágításban tárja látogatói elé az amerikai fotóriport két világháború közötti fenegyereke, Weegee (1899–1968) munkásságát. A május 19-ig nyitva tartó Weegee. Autopsy of the Spectacle című kiállításon látható A kritikus című felvétele, melyet a Time magazin szerkesztői 2016-ban a világ 100 legmeghatározóbb fotójának listájára is beválasztottak.

Fotótörténet – André Kertész: Szatirikus táncosnő (1927 körül)

A képen Förstner Magda egy kanapén féloldalasan fekszik, a falon egy nőalakot ábrázoló alkotás, a bal oldalon pedig Beöthy Irányzott cselekvés (1927) című szobra látható, melyet Förstner kicsavart végtagokkal utánoz. A kép Groteszk táncosnő címen jelent meg a Magyar Fotográfia, 1928. június 20. számának 10. oldalán.

Fotótörténet – W. Eugene Smith: Séta az édenkertbe (1946)

Az amerikai Center for Creative Photography (CCP) kiállítást rendezett W. Eugene Smith munkáiból A Life in Pictures címen, ahol egyik legismertebb munkája a Walk to Paradise Garden című fotó is látható március 2-ig. „Azon a napon, amikor először próbáltam ismét felvételt készíteni, alig tudtam a filmtekercset a fényképezőgépbe betenni. Márpedig elhatároztam, hogy az első fotó élesen különbözni fog a háborús felvételektől és az élet igenlését fogja sugározni” – emlékezett Smith a LIFE magazin The Classic Collection című riportsorozatában a fotó készítésének történetére.

Ki készítette ezeket a képeket? Promptográfus vagy fotográfus?

Olyan képeket mutatunk, melyeket vagy fotográfusok készítettek analóg vagy digitális kamerával vagy promptográfusok hozták létre kulcsszavaikkal az AI segítségével. De vajon melyik melyik? Az, hogy egy alkotás fotográfus vagy promptográfus munkája-e, az adott képre kattintva derül ki.  

Fotótörténet – Josef Koudelka: Vencel tér, Prága, 1968. augusztus 22.

Hirtelen, életemben először kerültem ilyen helyzetbe és reagáltam rá. Tudtam, hogy ezt fontos megörökíteni, ezért fotóztam. Ezeket a felvételeket a publikálás szándéka nélkül, magamnak készítettem. Prágában véletlenül valaki felfigyelt a képekre, amelyek közül néhányat több hónappal később titokban kivittek Csehszlovákiából és New Yorkban Elliott Erwitt, a Magnum akkori igazgatója asztalára kerültek, aki azonnal még több képet kért.

Fotótörténet – Don McCullin: Shell-shocked US Marine, The Battle of Hue, 1968

A brit fotóriporter, Don McCullin (1935) az 1968-as vietnámi Tét-offenzíva idején néhány szempillantás alatt készítette el munkássága, valamint a háborús fotográfia történetének egyik jelképerejű felvételét. A harctéri idegsokkot kapott amerikai tengerészgyalogos szűk képkivágású félalakos portréját Fotó-történet sorozatunk legújabb részeként mutatjuk be.