Címke: divatfotó

A Saatchi Gallery a világ legelismertebb divatfotográfusainak munkáit mutatja be Londonban

A Saatchi Gallery Beyond Fashion című tárlatán a világ minden tájáról érkező elismert fotográfusok munkáit mutatják be. A kiállított művek azt bizonyítják, hogy a divatfényképezés nemcsak ruhakollekciók bemutatására hivatott, hanem képes reflektálni a mindennapi élet valóságára, vagy éppen társadalmi jelenségekre is. A kiállítást a London Fashion Week mérföldkőnek számító 40. évfordulója alkalmából rendezik meg, az eseményen 48 fotográfus több mint 100 fényképe szerepel, amelyek szeptember 8-ig láthatóak.

Tovább

A 80-as évek divatfotói is láthatók David Seidner kiállításán az ICP-ben

A David Seidner: Fragments, 1977–99 című kiállítás lesz az első nagyszabású, reprezentatív tárlat, amely a fotográfus munkásságát mutatja be. Az 1980-as és 1990-es évekbeli avantgárd divatjának megörökítőjeként ismert Seidner olyan divattervezőkkel dolgozott, mint Yves Saint Laurent, vagy éppen Madame Grès.

„Egész életemben szobor voltam” – A történelem első szupermodelljét bemutató kiállítás látható a MEP-ben

Lisa Fonssagrives-Penn – Fashionicon címmel nyílt február végén kiállítás a párizsi MEP-ben, melynek fókuszában a gyönyörű modell, Lisa Fonssagrives-Penn áll: ő volt az első szupermodell, már jóval azelőtt, hogy ez a kifejezés használatba jött volna. A kiállítás a kor egyik legkeresettebb modelljének személyes gyűjteményét mutatja be közel 150 alkotáson keresztül. Az 1935 és 1955 között készült fotográfiák – amelyeket olyan híres fotográfusok készítettek, mint Horst P. Horst, Irving Penn, Louise Dahl-Wolfe és Erwin Blumenfeld – bepillantást engednek a divatfényképezés aranykorába.

„A divatot nem mindig nagybetűvel írják, hanem közösen alakítjuk” – MOØDe címmel látható Anton Corbijn kiállítása Hollandiában

A világhírű holland fotográfus és filmes Anton Corbijn kiállítása látható a hollandiai Amstelveen városában található Cobra Museum of Modern Art múzeumban. A MOØDe című kiállításon többek között olyan Corbijn-portrékat is kiállítanak, melyeken Kate Moss, Tom Waits, Alexander McQueen, vagy Naomi Campbell szerepel.

Csipkerózsika álma – Carlijn Jacobs képei Amszterdamban láthatók

2023 októberében debütált a nemzetközileg elismert divatfotográfus, Carlijn Jacobs első önálló kiállításával a Foam 3h projekt terében. A Sleeping Beauty az elmúlt évek kiállításainak sorát követi, amelyeken a Foam olyan nemzetközi divatfotográfusokat mutat be, akik új és sajátos szemléletükkel formálják a divatfotózásról alkotott elképzeléseket.

Deborah Turbeville kollázsai és divatfényképei a Photo Elysée-ben

A Photo Elysée novemberben nyitotta meg azt a kiállítását, amellyel Deborah Turbeville munkásságának állítanak emléket. Az 1970-es években divatfényképeiről ismertté vált amerikai fotográfus munkássága igen sokrétű, alkotásaiban a fotográfiát és annak anyagiságát vizsgálja, kollázsain az emlékezet, és az elmúló idő melankóliájával foglalkozik. A Photo Elysée az amerikai MUUS Collection-nel együttműködve egy átfogó válogatást kínál a művész legfontosabb munkáiból, a tárlat 2024. február 25-ig látogatható.

Chronorama – A 20. század ikonikus fotókincsei a Condé Nast archívumából

Egy minden szempontból epikus fotókiállítás látogatható jövő év januárjáig a velencei Palazzo Grassiban. A Chronorama: Photography Treasures of the 20th Century címen nyílt tárlat az amerikai Condé Nast médiavállalat fotóarchívumának azon emblematikus, vagy a nagyközönség számára eddig ismeretlen felvételeiből válogat, amelyek nemrég kerültek a Pinault Collection tulajdonába.

Rejtett öltés, vakvarrás – Fotóalbumban jelentek meg Man Ray divatfotói

Az antwerpeni Divat Múzeumban látható Man Ray and Fashion című kiállításhoz katalógus a szürrealizmus és a dadaizmus meghatározó figurájának a múltbéli és jelenkori divatra, divatfotózásra gyakorolt hatását mutatja be, ötvözve az alkotó műveit világhírű tervezők ruhadarabjaival.

„A munkád tesz művésszé, nem a címed” – Peter Lindbergh Untold Stories című kiállítása Brüsszelben látható

2023. május 14-ig az Espace Vanderborghtban Brüsszel városa ad otthont az Untold Stories-nak, az úttörő fotográfus, Peter Lindbergh posztumusz kiállításának, melynek maga a fotográfus volt a kurátora, amely először 2020 februárjában volt látható a düsseldorfi Kunstpalastban, majd azóta Németországból Olaszországba és Spanyolországba utazott, 2022 decemberében pedig Belgiumban nyílt meg.

Az alany mindenekfelett – Richard Avedon előtt tiszteleg a Palazzo Reale

A milánói Palazzo Reale Richard Avedont ünnepli a Relationships című kiállítással. A százhatvan kiállított fotográfián keresztül a látogatók felfedezhetik Avedon művészetének innovatív aspektusait, amelyek a 20. század egyik legmeghatározóbb alkotójává tették.