Címke: fotókönyv

Gerhes Gábor Atlas című albuma nyerte el az idei Rosti-díjat

A szakmai zsűri Gerhes Gábor The Atlas. Creating the Imaginary / Az Atlas. A képzelet megteremtése (2022) című albumát választotta a legjobb hazai fotókönyvnek 2024-ben. Gerhes művészetének fókuszában szinte a kezdetektől a képi reprezentáció áll. Alkotásainak visszatérő témája a nyelv és annak kapcsolata a vizualitással.

Tovább

Kiszorítottság és összetartozás Rio de Janeiróban – Rafael Fabrés nyerte el az URBAN Photo Awards legjobb fotókönyvnek járó díját

Nem könnyű Rio de Janeiróban dolgozni, ami időnként nagyon erőszakos, és fotográfusként kiszolgáltatott is lehet. Az teszi különlegessé Rafael munkásságát, és a bensőséges és költői képei is azt mutatják, hogy képes elnyerni az emberek bizalmát. Fotográfiái gyönyörű keveréke a mindennapi életnek és a kemény gazdasági és politikai valóságnak Brazíliában.

Kihirdették a Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards 2023-as fődíjasait

Ma délután jelentették be a Paris Photo vásáron a Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards fotókönyv-pályázatának nyerteseit. Az eseményen – melyen a Punkt is részt vett – három kategóriában (első fotókönyv, az év fotókönyve és az év fotókatalógusa) hirdették ki a fődíjasokat.

Válogatás az idei Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards kitüntetés várományosaiból

A tizenegyedik alkalommal megrendezett Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards elnevezésű díjra ezúttal hatvanegy országból érkezett 961 fotókönyv. A szeptember végén tartott háromnapos bírálás után a szakmai zsűri 35 kötetet talált érdemesnek, melyek az első fotókönyv, az év fotókönyve, valamint az év katalógusa kategóriákban versenyeznek.

„A történet teljes egészében igaz, mert elejétől végig én találtam ki” – ln Memoriam D Uedd Udd – Mesterséges Archívum (2022–2023)

Munkám során egy bolhapiacon talált, eleinte ismeretlen fényképalbumot dolgoztam fel. Mint kiderült, a képanyag nem egy egyszerű családi fotóalbum, mindinkább egy fiatalon, a II. világháborúban elhunyt férj számára összeállított emlékkönyv. Az album főszereplője és családi háttere hosszas, a bolhapiacos árusnál kezdődő kutatómunkát megelőzően bukkant a felszínre. Az emlékalbum egy D Uedd Udd nevű férfi számára készült, az összeállítója pedig a 2006-ban elhunyt későbbi özvegye, illetve a vásári árus egy távoli rokona, Dorirs Aiusy volt.

A fotókönyvek „aranykora” – Interjúösszefoglaló Lesley Martinnal, az Aperture kreatív igazgatójával

Lesley Martinnal, az Aperture kiadó kreatív igazgatójával jelent meg egy interjú a LensCulture honlapján, ami azt járja körül, mi áll a fotókönyvek „robbanása” mögött, mit jelent tulajdonképpen az „aranykor”? Emellett pályakezdéséről, valamint saját meglátásairól mesél a fotókönyv-kiadással kapcsolatban, néhány tippet is megosztva a tervezés és kiadás témájában a pályakezdő fotográfusok és az érdeklődők számára.

Be Real! – beszélgetés Andreas Laszlo Konrathtal

Andreas Laszlo Konrath munkássága a személyes kifejezésmód és a társadalmi dokumentáció korszerű keveréke. Az általa ismert világ dokumentálásán keresztül jellegzetes stílusának szerves része lett a hiteles és zsigeri portréfotózás. Portfóliója tele van ikonikus karakterekkel és hétköznapi hősökkel. De akár hírességeket, akár gördeszkázó fiatalokat fényképez, az analóg folyamatok állnak a képkészítés előterében.

Találkozások a látható és láthatatlan peremén – Arles 2022 Book Awards díjazottak

A Rencontres d’Arles Book Awards célja, hogy a legfrissebb és legfontosabb fotográfiai kiadványokat – könyveket, albumokat – és publikációs trendeket díjazza és népszerűsítse. Idén a könyvdíjat több mint 700 nemzetközi jelentkező munkáiból választotta ki az öttagú szakmai zsűri. 78 kiadvány került be az elődöntőbe, amelyek a fesztiválon kiállításra kerülnek, így megtekinthetők, és ezáltal a díjazottak mellett ők is láthatósági teret kapnak.

Tovább

Közel 50 év után új képekkel jelent meg a fotótörténet egyik legfontosabb könyve

Közel fél évszázad telt el azóta, hogy a svéd fotográfus, Anders Petersen elkészítette a Café Lehmitz albumot, amelyet mára a fotókönyvek egyik legnagyobb remekeként ismernek el. A Café Lehmitz című album először 1978-ban jelent meg Németországban a Schirmel/Mosel gondozásában, majd ezt követően Franciaországban (1979) és Svédországban (1982) is kiadták.

Kihirdették a legjobb hazai fotókönyvnek járó Rosti-díjat

Az elsőként 2020-ban kiosztott Magyar Nemzeti Múzeum Rosti-díja kétévente a legjobb hazai fotókönyvnek jár. Az átadásra azért éppen február végén kerül sor, mert Rosti Pál 1859-ben akkor ajándékozta dél-amerikai fotóalbumát a nemzet múzeumának.

A Hová lettek a madarak? című album nyerte el az URBAN Photo Awards legjobb könyvének járó fődíját

„Nicolas St-Pierre munkája egy mesteri és találékony fotografikus nyelven előadott intellektuális fantázia. Jól fotografált, szépen megkomponált képek, kifogástalan utómunkával.” – fogalmazott Francesco Cito, az URBAN Photo Awards zsűrijének elnöke, aki a legjobb könyvnek járó fődíjat Nicolas St-Pierre kanadai fotográfus számára Where Have The Birds Gone? című kötetéért adta át.