Címke: fotókönyv

Be Real! – beszélgetés Andreas Laszlo Konrathtal

Andreas Laszlo Konrath munkássága a személyes kifejezésmód és a társadalmi dokumentáció korszerű keveréke. Az általa ismert világ dokumentálásán keresztül jellegzetes stílusának szerves része lett a hiteles és zsigeri portréfotózás. Portfóliója tele van ikonikus karakterekkel és hétköznapi hősökkel. De akár hírességeket, akár gördeszkázó fiatalokat fényképez, az analóg folyamatok állnak a képkészítés előterében.

Tovább

Találkozások a látható és láthatatlan peremén – Arles 2022 Book Awards díjazottak

A Rencontres d’Arles Book Awards célja, hogy a legfrissebb és legfontosabb fotográfiai kiadványokat – könyveket, albumokat – és publikációs trendeket díjazza és népszerűsítse. Idén a könyvdíjat több mint 700 nemzetközi jelentkező munkáiból választotta ki az öttagú szakmai zsűri. 78 kiadvány került be az elődöntőbe, amelyek a fesztiválon kiállításra kerülnek, így megtekinthetők, és ezáltal a díjazottak mellett ők is láthatósági teret kapnak.

Közel 50 év után új képekkel jelent meg a fotótörténet egyik legfontosabb könyve

Közel fél évszázad telt el azóta, hogy a svéd fotográfus, Anders Petersen elkészítette a Café Lehmitz albumot, amelyet mára a fotókönyvek egyik legnagyobb remekeként ismernek el. A Café Lehmitz című album először 1978-ban jelent meg Németországban a Schirmel/Mosel gondozásában, majd ezt követően Franciaországban (1979) és Svédországban (1982) is kiadták.

Kihirdették a legjobb hazai fotókönyvnek járó Rosti-díjat

Az elsőként 2020-ban kiosztott Magyar Nemzeti Múzeum Rosti-díja kétévente a legjobb hazai fotókönyvnek jár. Az átadásra azért éppen február végén kerül sor, mert Rosti Pál 1859-ben akkor ajándékozta dél-amerikai fotóalbumát a nemzet múzeumának.

A Hová lettek a madarak? című album nyerte el az URBAN Photo Awards legjobb könyvének járó fődíját

„Nicolas St-Pierre munkája egy mesteri és találékony fotografikus nyelven előadott intellektuális fantázia. Jól fotografált, szépen megkomponált képek, kifogástalan utómunkával.” – fogalmazott Francesco Cito, az URBAN Photo Awards zsűrijének elnöke, aki a legjobb könyvnek járó fődíjat Nicolas St-Pierre kanadai fotográfus számára Where Have The Birds Gone? című kötetéért adta át.

Fotókönyv a Ceaușescu házaspár utolsó karácsonyáról

A Ceaușescu házaspár történetét a magyar olvasóknak talán nem kell különösebben bemutatnunk. A paraszti származású Nicolae Ceaușescu huszonnégy éven keresztül volt Románia diktátora, akit feleségével együtt harmincegy évvel ezelőtt, 1989. december 26-án végeztek ki. Meggyilkolásuk azon nyomban médiatörténeti eseménnyé vált, a kivégzést élőben közvetítette a román állami tévé, a felvételek még aznap bejárták az egész világot.

„Anya, beszélgessünk a cicikről!” – könyvkritika

“Könyvprojekt anyuval szexről és más dolgokról” – olvashatjuk a borítón, melyen a könyv szerzőit láthatjuk félmeztelenül, mellüket kék ragasztószalag takarja ki. De mit találunk, ha a női mellek eltakarása, azaz a szex és a női test tabusítása és társadalmi stigmatizáltsága mögé nézünk? Pontosan ezt teszik az alkotók, amikor szexualitásról és párkapcsolatokról őszintén beszélgetnek egymással.