Menü

0103

Fotó: © punkt.hu

Kihirdették a Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards 2023-as fődíjasait

23 • 11 • 10Baki László

Ma délután jelentették be a 11. Paris Photo vásáron a Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards fotókönyv-pályázatának nyerteseit. Az eseményen – melyen a Punkt is részt vett – három kategóriában (első fotókönyv, az év fotókönyve és az év fotókatalógusa) hirdették ki a fődíjasokat.

Első fotókönyv kategória
Carla Williams: Tender
TBW Books, Oakland, California

A Tender by Carla Williams című fotókönyv egy olyan sorozatot mutat be – köztük a tizennyolc éves Williams privát önarcképeit – amelyek a Princeton Egyetemen folytatott fotóművészeti tanulmányai során készültek a nyolcvanas évek közepén és a kilencvenes években. Az album kivitelezése egyszerű, mégis kifinomult, és intim betekintést nyújt a művész életének egy sorsfordító pillanatába. „Williams vizuális alkímiát és váltakozó érzékiséget varázsol egyik oldalról a másikra – képről képre, következetesen áthatva a létezés, a mozdulatlanság, a szenvedélyesség és a vágy mély érzésével." - mondta Renée Mussai zsűritag.

0103

Carla Williams: Tender
TBW Books, Oakland, California

0103

Fotó: © Carla Williams: Cím nélkül, 1985–86

Az év fotókönyve kategória
Vince Aletti: The Drawer
SPBH Editions, London, United Kingdom

A The Drawer című fotókönyv LMBTQ témájú képeit Vince Aletti fotókritikus és kurátor gyűjtötte össze. A hetvenöt kompozíciót tartalmazó könyvben galériahirdetések, magazincímlapok, újságkivágások és egyéb nyomtatott anyagok találhatók többnyire szövegek nélkül, egész oldalon az 1970-es évektől napjainkig. „A kötet egy vizuális csemege, amely találóan reflektál Aletti hosszú pályafutására és a művészettörténet iránti elkötelezettségére." - mondta Mussai.

0103

Fotó: Vince Aletti, from The Drawer, 2022

0103

Vince Aletti: The Drawer
SPBH Editions, London, United Kingdom

Az év fotókatalógusa kategória
The Public Life of Women: A Feminist Memory Project
Diwas Raja Kc and NayanTara Gurung Kakshapati
Nepal Picture Library / photo.circle, Kathmandu, Nepal

A Nepal Picture Library 2018 óta gyűjt archív anyagokat és fotográfiákat, annak érdekében, hogy egy átfogó, nyílt vizuális gyűjteményt hozzon létre a nepáli feminista tapasztalatok összegzésére. Az elsőként kiállítás formájában bemutatkozó The Public Life of Women (A nők nyilvános élete) című kötet több mint 150 magánszemély és szervezet hozzájárulása révén állhatott össze; 500-nál is több képet angol és nepáli nyelvű kiállítási kísérőszövegeket, valamint a Diwas Raja Kc és NayanTara Gurung Kakshapati kurátorok közötti beszélgetést tartalmaz. A könyv munkáiból rendezett kiállítást bemutatták Újdelhiben, Szingapúrban és legutóbb a 2023-as Isztambuli Biennálén is.

0103

Fotó: A mass meeting of former kamlaris (women bound laborers), Kanchanpur, Nepal, 2010, from The Public Life of Women: A Feminist Memory Project, 2023

0103

The Public Life of Women: A Feminist Memory Project
Diwas Raja Kc and NayanTara Gurung Kakshapati
Nepal Picture Library / photo.circle, Kathmandu, Nepal

Jegyzetek

A finalisták albumaiból ezen a linken található egy válogatás.