Címke: Paris Photo

Ukrán fiatalok, apafigura hiánya, iraki privátfotók és transzneműség – Ezek a Carte Blanche idei kiemelt projektjei

A Paris Photo Carte Blanche Student díjára az európai fotó- és képzőművészeti iskolákban tanuló hallgatók nevezhetnek, közülük választja ki a szakmai zsűri a legmagasabb színvonalú pályaműveket. A Paris Photo a fiataloknak szóló elismerést a Picto Foundation és az SNCF Gares & Connexions szervezetek képviselőivel közösen immár hetedszer jelentette be pénteken a Grand Palais Ephémère épületében, ahol a Punkt is jelen volt.

Tovább

Kihirdették a Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards 2023-as fődíjasait

Ma délután jelentették be a Paris Photo vásáron a Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards fotókönyv-pályázatának nyerteseit. Az eseményen – melyen a Punkt is részt vett – három kategóriában (első fotókönyv, az év fotókönyve és az év fotókatalógusa) hirdették ki a fődíjasokat.

„Az a téma érdekel, ami belső munkára hív” – Beszélgetés Matécsa Dáviddal

Matécsa Dávid 1992-ben született Magyarországon, jelenleg Angliában él. Először alkalmazott fotográfusnak tanult, később felvételt nyert a londoni University of the Arts-ra, ahol Fine Art Photography szakon folytatja tanulmányait. Képei az alkotói önfelfedezés és az identitáskeresés köré szerveződnek, témáit művészi útja elejétől a személyes múltból és jelenből származó helyszínek és tárgyak, illetve ezek felfedezése adják. A kitartó munkát nemrég siker koronázta, amikor idén a Paris Photo Carte Blanche Student díjának finalistája lett.

Válogatás az idei Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards kitüntetés várományosaiból

A tizenegyedik alkalommal megrendezett Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards elnevezésű díjra ezúttal hatvanegy országból érkezett 961 fotókönyv. A szeptember végén tartott háromnapos bírálás után a szakmai zsűri 35 kötetet talált érdemesnek, melyek az első fotókönyv, az év fotókönyve, valamint az év katalógusa kategóriákban versenyeznek.

Válogatás a világ első számú fotográfiai vására, a Paris Photo idei kiállításainak képeiből

A világ első számú és huszonhatodik alkalommal megrendezett fotográfiai vására és szakmai eseménye, a Paris Photo idén harmincegy ország 191 kiállítójával, több mint 800 művészt bemutatva várja a látogatóit 2023. november 9 és 12. között a párizsi Grand Palais Ephémère épületében. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Punkt ezúttal is a helyszínről számol be az eseményről.

Fotótörténet – David Chim Seymour: Tereska (1948)

A fotót 1955-ben Edward Steichen beválogatta a legendás Az ember családja című kiállításra. Az évek, évtizedek alatt a fénykép, amelyen Tereska lerajzolja otthonát, sok mindenkit lenyűgözött, és a második világháború egyik jelképe lett. Hogy ki volt Tereska, mégis majdnem hetven évig rejtély maradt.

Fotótörténet – Herb Ritts: Stephanie, Cindy, Christy, Tatjana, Naomi (1989)

A 90-es évek hosszú és legendás szupermodell korszakát egy 1989-ben készült fényképpel lehetne összefoglalni: Herb Ritts mára már ikonikussá vált felvételén Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington, Tatjana Patitz és Stephanie Seymour meztelenül bújik össze. A kép most a Fahey/Klein Gallery standján, a Paris Photón is megtekinthető.

25. alkalommal nyitja meg kapuit a világ első számú fotográfiai vására, a Paris Photo

A Paris Photo 25. kiadása ezúttal is három szektor köré szerveződik. A fő szektorban 134 galéria mutatkozik be 29 országból, köztük 18 olyan galéria, mely elsőként szerepel a Paris Photo kiállítóinak listáján. Itt láthatók majd az Einspach Fine Art & Photography, a TOBE Gallery és a Vintage Galéria által képviselt művészek munkái is.

Megnyílt a 24. Paris Photo, a világ első számú fotográfiai vására

A világ első számú és huszonnegyedik alkalommal megrendezett fotográfiai vására és szakmai eseménye, a Paris Photo idén százhetvenhét kiállított művésszel várja a látogatókat november 11 és 14. között a párizsi Grand Palais ideiglenes, Jean-Michel Wilmotte építész által tervezett, ökotudatos Ephémère épületében.

„Az elfojtásokról szól minden” – interjú Bede Kincsővel

Az 1995-ben Kovásznán született Bede Kincső a magyar fotós színtér egyik legfrissebb szeme, aki jelenleg a MOME mesterképzésén vesz részt. Képei a kelet-közép-európai közelmúlt és identitás feldolgozásával és megértésével foglalkoznak, amelyekben megjelenik a szürrealista mozi és a modern fashion hatása. A Három színt ismerek a világon című sorozatával találkozhattunk már itt a Punkton is, de megjelent az Utca&Karrier magazinban, a breda-i fotófesztiválon és a Paris Photo-n is. Az alkotót szeptember óta a TOBE Galéria képviseli.