Címke: fődíj

Egy kínai fotográfus, Yajun Hu nyerte el a 13. Mobile Photography Awards fődíját

Yajun Hu mobilfotói egy olyan művészről árulkodnak, akinek határozott és következetes koncepciója van. Yajun mesteri képessége abban rejlik, hogy képes kihasználni az árnyékok, sziluettek, színek és formák kölcsönhatását, mélységgel és érzelmekkel töltve meg a kompozíciókat. A fődíjas alkotó, Yajun Hu egy Xiaomi Ultra 13 mobiltelefonba épített 50 megapixeles kamerával fényképez.

Mohos Márton és Erdős Dénes nyerte el a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 42. Magyar Sajtófotó pályázatra 250 fotográfus, 2470 pályaművel jelentkezett, a beküldött képek száma 6801 volt. A 2024. február 15-én a Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában megrendezett eseményen összesen 16 kategóriában hirdettek ki nyertest a nemzetközi zsűri tagjai,  melyről itt a Punkton is beszámoltunk. A két fődíjas fotográfus nevét viszont csak ma, a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján tették közzé.

Számunkra szemét, másoknak az élet: a Carmignac Photojournalism Award díjnyertes sorozata az Európából kiáramló elektronikus hulladékok ökológiai és társadalmi hatásait mutatja be

Márciusban hirdették ki Párizsban az újságírók és fotóriporterek számára Edouard Carmignac, francia üzletember által alapított Carmignac Photojournalism Award idei díjazottjait. Az immár tizenharmadik alkalommal átadott elismerést a ghánai korrupcióellenes oknyomozó újságíró, Anas Aremeyaw Anas, valamint két fotóriporter, az ugyancsak ghánai Muntaka Chasant és a francia Bénédicte Kurzen közösen készített anyaga kapta: E-WASTE IN GHANA: Tracing Transbonduary Flows című munkájuk az Európából a nyugat-afrikai országba áramló elektronikus hulladékokról, valamint az ezzel kapcsolatos ökológiai, társadalmi és emberi kihívásokról szól.

Valérie Belin a Photo London 2024-es Master of Photography kitüntetettje

Az elismert francia fotográfus, Valérie Belin munkássága izgalmas módon a művészet és a fotográfia találkozásánál helyezkedik el. Pályafutása során képalkotási gyakorlata komoly nemzetközi elismerést váltott ki. A világ számos jelentős magán- és közgyűjteményében szerepel. 2015-ben ő lett az első nő, aki megnyerte a Prix Pictet-t.

A finn Tekla Inari fotókönyve lett a Photobook Award legutóbbi díjazottja

A finn Fotóművészek Szövetsége és a Finn Fotográfiai Múzeum 2020-ban alapított elismerése, a Photobook Award az autonóm, konceptuális indíttatású alkotók munkáit hivatott díjazni a fotókönyv-kiadás területén. Legutóbb Tekla Inari fotográfus Iida Ylämäki / Ida Uphill című, finn-angol nyelvű fotókönyve részesült a Photobook Award elismerésben.

Ingrid Pollard nyerte el a világ egyik legrangosabb fotográfiai elismerését, a Hasselblad-díjat

Ingrid Pollard, guayanai születésű brit fotográfus kapta az idén negyvenharmadik alkalommal megítélt Hasselblad-díjat. Az elismerés kétmillió svéd koronával, valamint egy Hasselblad fényképezőgéppel jár, a díjátadóra Göteborgban kerül sor október 11-én. Az eseménnyel azonos időben Pollard önálló kiállítása nyílik a göteborgi Hasselblad Centerben, valamint egy album is megjelenik munkásságáról.

Irina Werning hosszú hajú latin-amerikai nőket ábrázoló sorozatával nyerte el a 2023-as W. Eugene Smith ösztöndíjat

A Las Pelilargas című projekten 2006 óta dolgozom, amelyben hosszú hajú latin-amerikai nőket keresek és fényképezek. Visszatérve ugyanazokba a városokba, ahol ezt a projektet elkezdtem, egyre kevesebb hosszú hajú lányt találok. A legapróbb hegyvidéki városokban is terjednek a divatos fodrászüzletek, ahol a tizenévesek modern frizurát vágatnak.

Ahol megállt az idő – Válogatás Andrew Borowiec The Post-industrial Rust Belt című sorozatából

Az amerikai fotográfus The Post-industrial Rust Belt című sorozata egy rozsdaövezetet mutat be, ahol szinte megállt az idő. Az 1980-as években bezárt ipari létesítmény köré épült város lakói mindenüket hátrahagyták, amikor a boldogulás reményében máshová költöztek. A sorozat nemcsak az egykor virágzó környék hanyatlását mutatja be, hanem az emberek nélküli épületeket és utcákat is, amelyek a magány, a szomorúság és az elhagyatottság hangulatait keltik.

Tovább

Nan Goldin, Vivian Maier, Bea Nettles és Matika Wilbur – Ők az idei International Photography Hall of Fame díjazottjai

November első hetében kihirdette idei négy díjazott alkotóját az International Photography Hall of Fame (IPHF). A szervezet évente rendez versenyeket, kiállításokat, előadásokat és workshopokat azok számára, akik fotográfusként szeretnének fejlődni, vagy érdeklődnek e művészeti ág iránt. Az IPHF idei díjazottjai Nan Goldin, Bea Nettles és Vivian Maier voltak, a verseny kiemelt díját, a Visionary Award díját pedig Matika Wilbur nyerte el.

Kiszorítottság és összetartozás Rio de Janeiróban – Rafael Fabrés nyerte el az URBAN Photo Awards legjobb fotókönyvnek járó díját

Nem könnyű Rio de Janeiróban dolgozni, ami időnként nagyon erőszakos, és fotográfusként kiszolgáltatott is lehet. Az teszi különlegessé Rafael munkásságát, és a bensőséges és költői képei is azt mutatják, hogy képes elnyerni az emberek bizalmát. Fotográfiái gyönyörű keveréke a mindennapi életnek és a kemény gazdasági és politikai valóságnak Brazíliában.

Kihirdették a Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards 2023-as fődíjasait

Ma délután jelentették be a Paris Photo vásáron a Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards fotókönyv-pályázatának nyerteseit. Az eseményen – melyen a Punkt is részt vett – három kategóriában (első fotókönyv, az év fotókönyve és az év fotókatalógusa) hirdették ki a fődíjasokat.

Ők nyerték el az idei természetfotó-pályázat fődíjait

31. alkalommal hirdették ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége pályázatának végeredményét, melyre 2926 érvényes kép érkezett 153 szerzőtől. A díjakat 2023. november 7-én adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, melynek kiállításán a pályázat utolsó fordulójába jutott 122 fotográfia látható.

Ezek a képek nyerték el az URBAN Photo Awards 2023 fődíjait

Az idén 14. alkalommal megrendezett fotópályázat kategóriagyőzteseinek névsorát egy díjátadó ünnepség keretében hirdették ki október 28-án, a Trieszti Fotográfiai Napok egyik rendezvényén. Az Alec Soth vezette zsűri több mint 12.000 beküldött fényképből választotta azt a négy alkotót, akik a 2000 eurós utalvány és közel 1500 eurós fényképezőgép mellett kiállítási lehetőséget is kaptak a szervezőktől. Az idei URBAN Photo Awards egyéni kategóriának nyertesei az alábbi fotográfiák lettek.