Címke: Aperture

„Munkám kérdező és felfedező” – Válogatás Alex Webb Dislocations című legújabb albumából

Az Aperture kiadó gondozásában tavaly novemberben megjelent Dislocations Alex Webb életművének sajátos lenyomata, melyet az 1998-as limitált példányszámú első kiadáshoz képest jelentős tartalmi változtatások után vehetünk most kézbe. Az öt kontinensen készült nyolcvan színes felvételt tartalmazó kötet Webb műfajteremtő fotográfiai gyakorlata, valamint sajátos képi gondolkodásmódja megértéséhez visz közelebb.

Tovább

Kihirdették a Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards 2023-as fődíjasait

Ma délután jelentették be a Paris Photo vásáron a Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards fotókönyv-pályázatának nyerteseit. Az eseményen – melyen a Punkt is részt vett – három kategóriában (első fotókönyv, az év fotókönyve és az év fotókatalógusa) hirdették ki a fődíjasokat.

Válogatás az idei Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards kitüntetés várományosaiból

A tizenegyedik alkalommal megrendezett Paris Photo – Aperture PhotoBook Awards elnevezésű díjra ezúttal hatvanegy országból érkezett 961 fotókönyv. A szeptember végén tartott háromnapos bírálás után a szakmai zsűri 35 kötetet talált érdemesnek, melyek az első fotókönyv, az év fotókönyve, valamint az év katalógusa kategóriákban versenyeznek.

Ahogy öregszel című sorozatával Vân-Nhi Nguyễn nyerte el az Aperture Portfolio Prize 2023 fődíját

A nagy múltú, 1952-ben alapított New York-i székhelyű Aperture Magazine alapítványa, az Aperture Foundation 2005 óta minden évben díjat adományoz egy feltörekvő fiatal alkotónak. Az Aperture Portfolio Prize nyertese idén az 1999-ben született vietnámi fotográfus, Vân-Nhi Nguyễn lett bensőséges, a személyes és a kulturális identitás, valamint a kollektív történelmi emlékezet jelenlegi állapotát vizsgáló, Hanoiban készülő portrésorozatával.

A fotókönyvek „aranykora” – Interjúösszefoglaló Lesley Martinnal, az Aperture kreatív igazgatójával

Lesley Martinnal, az Aperture kiadó kreatív igazgatójával jelent meg egy interjú a LensCulture honlapján, ami azt járja körül, mi áll a fotókönyvek „robbanása” mögött, mit jelent tulajdonképpen az „aranykor”? Emellett pályakezdéséről, valamint saját meglátásairól mesél a fotókönyv-kiadással kapcsolatban, néhány tippet is megosztva a tervezés és kiadás témájában a pályakezdő fotográfusok és az érdeklődők számára.

„A fotográfia a csábítás eszköze” – Beszélgetés Nan Goldinnal művészetről, függőségről és aktivizmusról

A fotográfia a szex fázisátalakulása volt, a csábítás eszköze, és egy lehetőség arra, hogy az alanyaim életének fontos része maradjak. – írta Goldin 2017-ben, akivel Darryl Pinckney, amerikai regényíró a fotográfus brooklyni otthonában készített interjút, amely az Aperture fotómagazin 239. számában jelent meg 2020-ban. Cikkünkben ezt az interjút szemlézzük.

Egy autodidakta portréfotográfus nyerte az Aperture Portfolio Prize idei fődíját

Az 1952 óta folyamatosan működő Aperture magazin idén is kiosztotta Aperture Portfolio Prize díjat. Minden évben egy olyan fiatal fotográfus veheti át ezt az elismerést, akinek alkotói praxisa az Aperture szerkesztősége szerint meghatározza majd a következő évek fotográfiai tendenciáit és szakmai teljesítménye megérdemli a szélesebb körű ismertséget.