Címke: fotópályázat

A fekete-fehér fotográfia ereje – válogatás az Exposure One Awards díjnyertes képeiből

Az Exposure One Awards ismertette idén életre hívott pályázata, a fekete-fehér fotográfia tradícióit és kortárs innovációit egyaránt előtérbe helyező One Shot Photo Contest 2024 nyerteseinek listáját. A számos műfaji területen professzionális és nem professzionális kategóriákban egyaránt meghirdetett díjra több mint ötven országból érkeztek pályamunkák. A nyertesek az akár 4000 dollár feletti pénzdíjakon túl nemzetközi sajtónyilvánosságot, személyre szabott weboldalakat, valamint online kiállítási lehetőséget kapnak a pályázat szervezőitől.

Tovább

„Munkáim a művészet és a tudomány metszéspontján helyezkednek el” – Hiền Hoàng nyerte el a 2024-es Paul Huf-díjat

Hiền Hoàng vietnami fotóművész nyerte el a 2024-es Foam Paul Huf-díjat. A díjjal 20.000 euró pénzjutalom és egy egyéni kiállítás jár a Foamban 2025-ben. Hoàng munkái – melyek a fotográfiát, szobrászatot, videót, installációkat és performanszokat ötvözik – olyan kulturális narratívákat vizsgálnak, mint például az ember és a természet kapcsolata, vagy az identitás szerepe. A díjnyertes alkotó az Asia Bistro – Made in Rice című sorozatában az ázsiai kultúrával kapcsolatos sztereotípiákat jeleníti meg.

„Még mindig van értelme a valódi alkotók valódi munkájának” – Kizárták a valódi fotóval pályázó alkotót az AI kategóriából

Miles Astray amerikai természetfotográfust nemrégiben kizárták a 2024 Color Photography Contest – 1839 Awards fotópályázatának AI kategóriájából, miután a harmadik helyezett – egy flamingót ábrázoló – fotójáról kiderült, hogy az valódi fénykép. A pályázatot többek között a The New York Times, a Getty Images, a Phaidon Press, a Christie’s és a Pompidou központ munkatársai bírálták el. Az eset rámutat a technológiai fejlődés és a művészet határainak elmosódására, valamint arra, hogy mennyire nehéz megkülönböztetni a valódi és az AI által létrehozott képeket.

A valóság és az álmok határán – válogatás az Aperture Portfolio Prize fődíjasának, Avion Pearce fényképeiből

A 2024-es Aperture Portfolio Prize nyertese Avion Pearce lett, aki munkáiban az idő és a test közötti kölcsönhatást vizsgálja. A fotográfus győztes sorozata, az In the Hours Between Dawn címének Audre Lorde amerikai írónő egyik verssorát választotta, amely a bizonytalan létélmény tapasztalatáról beszél. A sorozat képei is egy olyan élményvalóságba engednek bepillantást, amelyben a rejtőzködés és a veszélyeztetettség a legmeghatározóbb elemek.

Ezek a képek nyerték el a 2024-es Pulitzer-díjat

A Pulitzer-díj az egyik legrangosabb amerikai szakmai kitüntetés, melyben a nyomtatott és online újságírásban, valamint az irodalomban, zenében, s egyéb művészeti ágakban elismerésre méltó alkotók részesülnek évről évre. A makói születésű amerikai újságíró és sajtómágnás Joseph Pulitzer (Pulitzer József, Makó, 1847. április 10. – Charleston (Dél-Karolina, USA), 1911. október 29.) hagyatékából létrehozott kitüntetést a Columbia Egyetem újságírói kara (Columbia University Graduate School of Journalism) adja ki 1917. június 4. óta.

Ezek a képek nyerték el a Sony World Photography Awards idei pályázatának fődíjait

A World Photography Organisation április 18-án hirdette ki a Sony World Photography Awards 2024 összesített győzteseit. A Londonban immár 17. alkalommal megrendezett gálaünnepségen a pályázat győzteseit, döntőbe jutott alkotóit és a shortlistre került művészeit mutatták be. A legjobbak pályaműveit felvonultató kiállítás április 19. és május 6. között tekinthető meg a londoni Somerset House-ban. A tavaszi kulturális naptár izgalmas fotográfiai eseményei közé tartozó kiállításon több száz képet mutatnak be, valamint egy retrospektív kiállítással tisztelegnek az idei év kitüntetett fotográfusa, Sebastião Salgado munkássága előtt.

A fotográfia történetmesélő szerepét hangsúlyozzák a LensCulture Portrait Awards idei kiemelt képei

A LensCulture kihirdette a Portrait Awards idei versenyének győzteseit és a döntőbe jutott művészeit. A pályázat összesen 39 művészt jutalmazott, akik 6 kontinens 21 országából származnak. A zsűri véleménye szerint a pályázók az idei évben a fotográfia egyetemes nyelvét használó, kreatív megközelítéseket keresték, amelyek egyedi történetekről tudósítanak.

Kihirdették a World Press Photo idei négy fődíjasát

A World Press Photo április 18-án kihirdette globális versenyének négy fődíjasát. Az idei versenyre – a 67. alkalommal megrendezett fotópályázatra – 61 062 fotó érkezett 3851 fotográfustól 130 országból.

Egy kínai fotográfus, Yajun Hu nyerte el a 13. Mobile Photography Awards fődíját

Yajun Hu mobilfotói egy olyan művészről árulkodnak, akinek határozott és következetes koncepciója van. Yajun mesteri képessége abban rejlik, hogy képes kihasználni az árnyékok, sziluettek, színek és formák kölcsönhatását, mélységgel és érzelmekkel töltve meg a kompozíciókat. A fődíjas alkotó, Yajun Hu egy Xiaomi Ultra 13 mobiltelefonba épített 50 megapixeles kamerával fényképez.

Tovább

13. Mobile Photography Awards – Ezek voltak a mobiltelefonnal készült legjobb fotók

Idén is kiosztották a Mobile Photography Awards győzteseinek járó díjakat. Az MPA 2011-es megalapításakor azt a célt tűzte ki, hogy a mobiltelefonnal fényképező alkotókat évente díjazza, és a mobiltelefonos technikai változásokat felmutassa a díjnyertes képeken. Az idei év mérföldkő volt, hiszen ilyen sokan még nem neveztek a pályázatra; több mint 85 országból érkeztek pályamunkák a különféle kategóriákba.

Mohos Márton és Erdős Dénes nyerte el a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 42. Magyar Sajtófotó pályázatra 250 fotográfus, 2470 pályaművel jelentkezett, a beküldött képek száma 6801 volt. A 2024. február 15-én a Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában megrendezett eseményen összesen 16 kategóriában hirdettek ki nyertest a nemzetközi zsűri tagjai,  melyről itt a Punkton is beszámoltunk. A két fődíjas fotográfus nevét viszont csak ma, a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján tették közzé.

Számunkra szemét, másoknak az élet: a Carmignac Photojournalism Award díjnyertes sorozata az Európából kiáramló elektronikus hulladékok ökológiai és társadalmi hatásait mutatja be

Márciusban hirdették ki Párizsban az újságírók és fotóriporterek számára Edouard Carmignac, francia üzletember által alapított Carmignac Photojournalism Award idei díjazottjait. Az immár tizenharmadik alkalommal átadott elismerést a ghánai korrupcióellenes oknyomozó újságíró, Anas Aremeyaw Anas, valamint két fotóriporter, az ugyancsak ghánai Muntaka Chasant és a francia Bénédicte Kurzen közösen készített anyaga kapta: E-WASTE IN GHANA: Tracing Transbonduary Flows című munkájuk az Európából a nyugat-afrikai országba áramló elektronikus hulladékokról, valamint az ezzel kapcsolatos ökológiai, társadalmi és emberi kihívásokról szól.

Válogatás a World Press Photo 2024 regionális nyerteseinek képeiből

A 2024-es World Press Photo pályázat regionális győztesei fontos és érdekes történeteket mutatnak be, olyan fotóriportokat és dokumentarista képeket, amelyek segítenek elgondolkodni a világ különböző eseményeiről. A pályázatra 61 062 fotó érkezett 3 851 fotográfustól 130 országból.

Tíz kategória legjobb fotóit hirdette ki a Sony World Photography Awards

A World Photography Organisation bejelentette az idei Sony World Photography Awards nyílt versenyének kategóriagyőzteseit, akik tovább versenyezhetnek az Open Photographer of the Year címért, és az azzal járó 5000 dolláros honoráriumért. A nyílt versenyek győztesét a díjkiosztó ünnepségen, április 18-án hirdetik majd ki.