Címke: Hemző Károly-díj

Szajki Bálint nyerte el a Hemző-díjat 2024-ben

A 35 év alatti magyar fotográfusnak adható elismerést a Hemző Károly Alapítvány hívta életre azzal a szándékkal, hogy ápolja Hemző Károly emlékét és segítse a fiatal magyar fotográfusokat. Az idei pályázaton öt remek finalista – köztük Erdős Dénes, Mohos Zsófia, Palágyi Barbara és Szász-Bányász Anna – közül választotta ki a díjra a szakmai zsűri Szajki Bálintot.

Tovább

Zoltai András: Blue Memoir (2022–)

A Blue Memoir című fotósorozatomban az ember és a víz közötti törékeny kapcsolatot vizsgálom, hogy hogyan viszonyulunk Magyarországon a vízhez és annak elszigeteltségéhez fizikai, társadalmi és spirituális szinten. A vízzel való kapcsolatunkat természetesnek vesszük, de vajon mennyire vagyunk kiszolgáltatottak a körülöttünk zajló változásoknak?

Szajki Bálint: Jigmet láma (2022–)

Drupon Konchok Jigmet tizennyolc éve Magyarországon élő, Észak-Indiából származó tibeti buddhista szerzetes. A zalaszántói béke sztúpánál él, és a Drikung Kagyü Buddhista Egyházat képviseli. Kilencéves korában adták kolostorba, majd harmincéves korában döntött úgy őszentsége, az egyház vezetője, hogy Magyarországra küldi Jigmetet, hogy megtöltse élettel a zalaszántói sztúpa környékét.

Rostás Bianka: Anna (2023–)

Anna egy ritka genetikai betegséggel él, amit Ehlers-Danlos-szindrómának hívnak, és amit a kollagén különböző genetikai elváltozása okoz. A tünetek elsősorban a bőrt, az izmokat, a csontvázrendszert és a vérereket érintik, és az ízületek túlzott lazaságát eredményezik.

Mohos Zsófia: Amikor senki nem kérdezte, hány óra van (2021–)

A munkám során Kupuszinán keresztül bepillantást nyerhettem a Vajdaságba, ahol rengeteg olyan sorsot, személyes történetet ismertem meg, amelyek igazán mély hatással voltak rám. A következő sorozatot abból a világomból hoztam, amikor senki nem kérdezte meg, hány óra van. Ezek a pillanatok nem feltétlenül a legszebbek voltak, ez a természetes időtlenség nem a gondtalanságot jelenti, sokkal inkább a jelenlétet. A létezést önmagában.

Végh László nyerte a hetedik Hemző-díjat

A Hemző Károly-díjat 2014-ben alapította a Hemző Károly Alapítvány, melynek célja a fotográfus életművének megőrzése, feldolgozása, valamint az alkotó szellemiségének ápolása. Idén Végh László fotóriporternek ítélte a zsűri a díjat az erdélyi pásztorsors és az ember és kutya kapcsolatának bemutatásáért.

Tovább